DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

“Tastatura” si riscurile pentru sanatate

“Tastatura” si riscurile pentru sanatate

Fie ca vrem sau nu sa recunoastem, suntem dependenti de tehnologie. Computerul, tableta, telefonul fac parte din viata noastra de zi cu zi la birou, acasa, pe drumul spre casa si chiar in vacanta. Pentru multi dintre noi cea mai mare parte din zi este strans legata de tastatura sau touchscreen-ul telefonului sau tabletei, motiv pentru care nu de putine ori simtim ca ne amortesc incheturile sau degetele mainii. Si problemele nu se termina aici. Despre acestea va invitam sa aflati in randurile de mai jos.

Tehnologia a intrat atat de mult in vietile noastre incat nu vom face niciodata legatura dintre o raceala sau o problema digestiva si tastatura calculatorului sau telefon. Nenumarate studii atrag atentia asupra murdariei pe care o ascund aceste gadget-uri, vorbind chiar ca acestea ar fi mult mai murdare decat o toaleta.

In 2008, Peter Wilson – medic microbiolog si consultant oficial al Universitatii College London Hospital din Marea Britanie - a declarat intr-un interviu acordat publicatiei online news.bbs.co.uk1 ca tastatura este “reflexia a ceea ce se regaseste in stomacul nostru”. Asta pentru ca foarte multi dintre noi obisnuim sa mancam in fata calculatorului, iar resturile de mancare si firimiturile care pica pe tastatura, de cele mai multe ori, raman printre taste.

Tastatura, un adevarat focar de infectii!

Un studiu efectuat in anul 2006 de catre profesorul universitar Dr. William Rutala si echipa sa de cercetatori din cadrul Universitatii North Carolina, specializarea Boli Infectioase, a demonstrat ca tastatura laptopului sau a computerului pe care il folosim zi de zi in scopuri personale sau profesionale, este plina de microorganisme care provoaca diverse infectii2.

Cercetatorii respectivi au testat 25 de tastaturi din cadrul unitatilor de terapie intesiva ale Universitatii North Carolina si au descoperit ca pe fiecare “zaceau” cel putin 2 microorganisme daunatoare sistemului imunitar uman. Pe toate cele 25 de tastaturi a fost depistat stafilococul auriu, un microb agresiv, rezistent la majoritatea antibioticelor si care cauzeaza infectii la nivelul pielii, tractului urinar, circulatiei sanguine sau plamanilor. Printre bacteriile periculoase care se gasesc pe tastaturile noastre, se numara E-coli, Helicobacter si Listeria.

Cei care obisnuiesc sa ia masa in fata calculatorului sunt mult mai predispusi la contractarea unor astfel de bacterii, intrucat firimiturile care pica intre taste si nu pot fi indepartate cu usurinta permit coloniilor de bacterii sa se inmulteasca.

Pentru a impiedica dezvoltarea microorganismelor care ne pun sanatatea in pericol este important sa ne curatam tastatura periodic. Putem folosi betisoare de urechi imbibate in alcool sanitar, sevetele umede dezinfectante sau spray de curatare cu aer comprimat, special conceput pentru indepartarea prafului din locurile greu accesibile.
Pe langa aceste masuri care tin mai mult de igiena, ajutati-va si sistemul imunitar sa faca mai bine fata “provocarii bacteriene”. Studiile arata ca 70%3 dintre celulele sistemului imuniar se gasesc la nivel intestinal, echilibrul microbiomului fiind esential pentru raspunsul imunitar. Probioticele pot fi un bun suport pentru sistemul imunitar digestiv, “bacteriile bune” actioneaza ca un scut impotriva agentilor patogeni cu care intram zilnic in contact prim intermediul tastaturii.
Jarro Dophilus®+FOS de la Secom® este un sinbiotic de ultima generatie care asociaza probioticele cu prebioticele, pentru echilibrarea florei organismului. Produsul contine 3,4 miliarde de bacterii probiotice din 6 tulpini patentate, fapt care-i asigura o actiune mai mare pe mai multe tipuri de agenti patogeni. Datorita adaosului de probiotice, Jarro Dophilus®+FOS actioneaza pana la efectul colonului. Pentru mentinerea capacitatii de autoaparare a organismului mai este recomandat Goldenseal. Originara din America de Nord, Goldenseal este o planta considerata antibiotic natural datorita efectului antibacterian, antifungic si de protectie a mucoaselor organismului dat de continutul mare de alcaloizi cu efect imunostimulator.

Sindromul de tunel carpian sau “boala tastaturii”

Sindromul de tunel carpian, denumit si “boala tastaturii”, este o afectiune neurologica ce se caracterizeaza prin comprimarea nervului median la nivelul incheieturii mainii, proces ce are loc atunci cand antebratele, mainile si incheieturile sunt mentinute intr-o pozitie incorecta, nefiziologica, in timpul tastarii sau folosirii mouse-ului.

Chiar daca unele cercetari sustin ca intre utilizarea prelungita a tastaturii si aparitia sindromului de tunel carpian nu exista o legatura consistenta, potrivit unui studiu publicat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite4 arata contrariul. Studiul arata ca atunci cand suntem la computer incheietura mainii este suprasolicitata deoarece este mentinuta intr-o pozitie flexata pe o perioada lunga de timp, ceea ce duce la instalarea mai multor afectiuni, printre care si boala tunelului carpian. Insa nu numai suprasolicitarea pumnului favorizeaza aparitia sindromului de tunel carpian. Potrivit medicului specialist neurolog Dr. Ruxandra Borindel5 , aceasta afectiune este de multe ori asociata unor boli preexistente, precum diabet zaharat, hipotiroidism, boli renale, amiloidoza, poliartrita reumatoida.

Sindromul de tunel carpian se manifesta prin dureri la nivelul incheieturii, furnicaturi sau amorteala, simptomatologia acutizandu-se in timpul noptii, cand mana este in flexie. Neglijata, boala tunelului carpian poate duce chiar si la paralizia zonei afectate, asa ca este important sa facem tot posibilul pentru a preveni sau trata aceasta afectiune.

In cazul in care apar primele simptome specifice sindromului de tunel carpian, este necesar un control amanuntit efectuat de catre un medic specialist neurolog. Acesta va stabili daca aparitia si evolutia afectiunii are loc din pricina unei probleme de sanatate care se rasfrange si asupra nervului sau daca este strict o problema locala.

Daca sunteti printre cei care se confrunta cu amorteli si dureri la nivelul mainii din cauza activitatii intense la calculator, este recomandat sa actionati atat asupra celulelor nervoase cu Neuro Optimizer de la Secom® cat si asupra articulatiilor mainii, cu gama MSM.

Neuro Optimizer cuprinde o asociere de ingrediente cu proprietati superioare (Citidina 50difosfocolina, Acetil L-Carnitina, L-Glutamina, Taurina, Fosfatidicolina, Fosfatidisterina, Acid alfa lipoic) care ajuta la mentinerea structurii, permeabilitatii si fluiditatii membranelor celulelor nervoase, imbunatatind totodata transmiterea impulsului nervos.

Gama MSM cuprinde trei produse pentru sanatatea osteo-articulara: MSM 750mg, MSM Advanced, MSM Advaced Cream. Produsele contribuie la reducerea durerii, uzurii articulare, sustinand procesele reparatorii de la acest nivel. Datorita formulelor inovative, cu ingrediente naturale ca MSM, Curcuma, Boswellia, Gheara Matei, Gheara Diavolului, Glucozamina, Condroitina, produsele pot fi aliati de incredere atunci cand ne confruntam cu durerile date de suprasolicitarea incheieturii mainii.

Referinte:
1. Bbc.co.uk
2. http://disinfectionandsterilization.org/files/2012/12/ICHE-2006-Apr-p372.pdf
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649727
5. http://www.cdt-babes.ro/articole/sindromul-canal-carpian.php

Produse recomandate


  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    72,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    151,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare