suplimente-de-electie-in-tulburarile-osteoarticulare
Procesul artrozic reprezinta o reala problema pentru cei care iubesc sportul, cei care au trecut de o anumita varsta sau cei care au un stil de viata extrem de activ. Sanatatea articulatiilor poate fi pusa in pericol de comoditatea stilului de viata actual, preponderent sedentar, dar si prin practicarea de sporturi fara echipament adecvat. Pentru a preveni acest lucru este important echilibrul, alimentatia sanatoasa, dar si suportul pe care ni-l ofera anumite ingrediente condroprotectoare.

Cuprins

Conceptul de condroprotectie si condroprotectoare
Substante functionale pentru o articulatie sanatoasa
5 componente reunite intr-o singura capsula

Conceptul de condroprotectie si ingrediente condroprotectoare

Cartilajul articular reprezinta un tesut de legatura inalt specializat al articulatiilor diartrodiale. Grosimea, densitatea si compozitia matricei pot varia intre articulatii diferite dar si in cadrul aceleiasi articulatii. Proprietatile sale il fac remarcabil prin rezistenta deosebita la presiune, durabilitate si capacitatea de a distribui presiunea pe o suprafata cat mai mare a osului subcondral.

Un cartilaj articular normal este alcatuit din condrocite (5%) si matrice extracelulara (95% - apa, colagen si proteoglicani). Schimbarile care apar la nivelul structurii lui conduc cu timpul la degenerarea tesutului si la aparitia afectiunilor articulare. Subtierea lui duce in special la osteoartrita, o afectiune care se manifesta prin inflamarea articulatiilor, prin dureri si dificultate la realizarea miscarilor1. Condrocitele moarte nu pot fi inlocuite, astfel ca deteriorarea treptata a cartilajului conduce catre afectiuni articulare. De aceea, este necesara asigurarea unei condroprotectii, adica a unei serii de solutii care sa intarzie, sa previna si sa repare leziunile articulare degenerative prin protectia condrocitelor2.

Condroprotectia se poate realiza in mai multe etape si consta in preventia si intarzierea leziunilor ce apar la nivel articular, imbunatatirea structurii si a mobilitatii articulare si sustinerea proceselor de regenerare. Masurile de condroprotectie sunt reprezentate de: prevenirea leziunilor articulare (traume, leziuni cauzate de practicarea sporturilor, afectiuni articulare precum osteoartrita), protectia articulatiei si intarzierea deteriorarii (evitarea supraponderalitatii, mentinerea unei posturi corecte, practicarea de exercitii fizice moderate si de tonifiere a musculaturii), tratarea proceselor inflamatorii articulare.


Fig. 1 - Afectarea cartilajului articular in osteoartrita
Degenerarea cartilajului articular cu pierderea structurii si functionalitatii acestuia, precum si modificarile articulatiei sinoviale, determina aparatia unui proces artrozic. Medicatia antiartrozica este reprezentata in general de analgezice, ea adresandu-se in principal doar efectelor consecutive distrugerii cartilajului articular, nu si cauzei. Noile scheme de tratament utilizate intens la nivel mondial includ utilizarea substantelor condroprotectoare. Acestea sunt capabile sa refaca echilibrul intre formarea si distrugerea cartilajului articular si, astfel, chiar sa stopeze evolutia bolii.

Substante functionale pentru o articulatie sanatoasa

Eficienta clinica si mecanismul de actiune al celor mai utilizate substante functionale in osteoartrita3.

Metisulfonilmetanul (MSM) este o substanta care sustine sanatatea tendoanelor, a ligamentelor si a muschilor, fiind de un real ajutor in caz de dureri articulare si musculare. MSM-ul contine 34% din greutate sulf biodisponibil necesar pentru o varietate de functii biologice. Numeroase studii realizate atat in vivo cat si in vitro au demonstrat utilitatea acestui compus, in special in ameliorarea simptomelor diferitelor afectiuni articulare. Un experiment dublu-orb realizat pe subiecti umani cu artrita a aratat ca 80% dintre pacientii carora li s-au administrat 750mg de MSM de trei ori pe zi, timp de 6 saptamani, au prezentat o diminuare a durerilor, in comparatie cu 18% dintre cei care au primit antiinflamator. Intr-un studiu randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, realizat de Kim et al, in 2004, s-a dorit evaluarea efectelor administrarii de MSM la pacienti cu osteoartrita la nivelul genunchiului. Participantilor la studiu li s-au administrat fie placebo fie MSM (OptiMSM, Bergstrom Nutrition, Vancouver, WA) in doza de 3000mg, de doua ori pe zi, timp de 12 saptamani. Pacientii au fost evaluati folosind scale standardizate pentru eficienta clinica, efecte adverse si stabilirea markerilor de laborator. Comparativ cu placebo, pacientii carora li s-a administrat MSM au observat o reducere substantiala a durerii si realizarea cu usurinta a activitatilor cotidiene. De asemenea s-a observat o scadere a nivelului de homocisteina serica si a molondialdehidei urinare (indicator pentru a estima efectele stresului oxidativ asupra lipidelor)4. Administrarea per os de MSM (OptiMSM, Bergstrom Nutrition, Vancouver, WA) a determinat modificarea raspunsului imun la soarecii de laborator. Deformarea si inflamarea articulatiei indusa de administrarea injectiilor cu colagen de tip II (un model animal de artrita reumatoida) a fost semnificativ mai scazuta la soarecii ce au ingerat MSM decat in grupul de control precum si reducerea proliferarii leucociteor anormale la nivelul limfonodurilor5.

Studiile in vitro au demonstrat efectele condroprotectoare si antiinflamatoare ale curcuminului. Pentru a demonstra efectul condroprotector al curcuminului contra alterarilor morfologice celulare induse de IL-1β, au fost investigate efectele in vitro asupra semnalelor proteice ale apoptozei si asupra componentelor matricei cartilaj-specifice la nivelul condrocitelor IL-1 β-stimulate. Datorita microscopiei electronice s-a demonstrat efectul inhibitor al curcuminului asupra modificarilor degenerative induse de IL-1 β. De asemenea curcuminul a avut un efect antagonic asupra supresiei colagenului de tip II si a determinat inhibarea sintezei de β1-integrina precum si activarea 3-capsazei indusa de IL-1 β. Acest studiu a relevat efectele antiapoptotice si anti-catabolice ale curcuminului asupra condrocitelor articulare IL-1 β-stimulate, demonstrand potential terapeutic pentru tratarea osteoartritei si a altor afectiuni osteoarticulare6.

In cadrul unui trial dublu-orb realizat in 2000, publicat in jurnalul Joint Bone Spine, se compara utilizarea unui extract pulbere de Harpagophytum in doza de 2610mg pe zi, cu 100 mg dintr-un medicament antiinflamator numit Diacerhein, la 122 de pacienti cu gonartroza si coxartroza. Dupa 4 luni, pacientii aflati sub tratament cu Harpagophytum au avut rezultate excelente, manifestate prin reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare (comparabile cu medicamentul de sinteza), nefiind insa supusi efectelor secundare ale acestuia7. Extractele de Boswellia serrata si Uncaria tomentosa (Gheara matei) au determinat inhibarea TNF-α, reducerea redorii articulare si imbunatatirea mobilitatii acesteia3.

Condroitina este o componenta esentiala a cartilajului articular si are rol de sustinere a acestuia, absorbind fluid in tesutul conjunctiv. Condroitin-sulfatul a fost investigat si pentru efectul antiaterosclerotic. In teorie, se presupune ca suplimentarea cu condroitin-sulfat maximizeaza circulatia sangvina tisulara, inclusiv la osul subcondral si sinovie. Desi este o molecula mare, s-a dovedit prin studii cu markeri radioactivi ca biodisponibilitatea sa dupa administrare orala este de 70%. De asemenea, s-a demonstrat ca are tropism pentru lichidul sinovial si cartilaj.

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican format din acid glucuronic si N-acetilglucozamina. Difera de ceilalti glicozaminoglicani prin faptul ca nu este sulfatat, nu se leaga covalent cu proteine pentru a forma monomeri de proteoglicani, serveste in schimb ca schelet pentru agregatele de proteoglicani. Este singurul glicozaminoglican care nu se afla exclusiv in tesuturile animale, el se gaseste si in bacterii. In lichidul sinovial are rol lubrifiant si de absorbtie a socurilor; se gaseste si in umoarea vitroasa oculara.

Glucozamina este aminomonozaharid care are rol de precursor al unitatii dizaharidice din glucozaminoglicani. In mod normal, condrocitele sintetizeaza glucozamina din glucoza. Aportul exogen de glucozamina este sursa suplimentara pentru producerea matricei. In afara acestui rol structural al glucozaminei, are si actiune condroprotectoare. Numeroase studii in vitro au demonstrat ca glucozamina stimuleaza sinteza proteoglicanilor si a colagenului de catre condrocite. Intruccat artroza apare cand distrugerea cartilajului excede capacitatea sintetica a condrocitelor, aportul exogen de glucozamina creste productia matricei si pare sa modifice evolutia naturala a artrozei. Glucozamina are si un usor efect antiinflamator care nu este legat de metabolismul prostaglandinelor, probabil prin efectul de legare a radicalilor liberi.

5 componente reunite intr-o singura capsula

MSM 750mg formula cu 4 extracte naturale din plante cu efect anti-inflamatoar si condroprotectoare dovedite clinic, la care se adauga metilsulfonilmetan purificat (OptiMSM) in doza optima de 750mg/capsula, alcatuiesc un produs complet ce contribuie la evitarea dar si ameliorarea simptomelor reumatismelor inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta) si a reumatismelor degenerative (artroza) . MSM 750mg vine in completarea unui stil de viata activ, sustinand reducerea proceselor inflamatorii si cu potential distructiv de la nivelul articulatiei.


MSM Advanced Tablets este o formula complexa cu eficienta superioara pentru sanatatea si functionalitatea sistemului osteoarticular. Asocierea de Opti MSM, extract patentat pe baza de MSM cu biodisponibilitate superioara si glucozamina sulfat, cea mai eficienta forma de glucozamina, ajuta la reducerea durerilor osteoarticulare, favorizeaza sinteza principalilor constituenti ai cartilajelor articulare. Produsul contribuie la sinteza si mentinerea lichidului sinovial, a vascozitatii si elasticitatii acestuia.


Referinte:
1. Treating Osteoarthritis with Chondroprotective Agents: goo.gl/pZfHM2
2. Chondroprotective: goo.gl/pQdbvj
3. Daniel J. Leong, Marwa Choudhury, David M. Hirsh, John A. Hardin, Neil J. Cobelli and Hui B. Sun Nutraceuticals: Potential for Chondroprotection and Molecular Targeting of Osteoarthritis Int. J. Mol. Sci. 2013, 14, 23063-23085; doi:10.3390/ijms141123063
4. Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Efficacy of methylsulfonyl-methane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Osteoarthritis and Cartilage 2006;14:286-94
5. Hasegawa T, Kumamoto S, Ueno S, Yoshikai Y. Suppressive effect of methylsulfonylmethane (MSM) on Type-II collagen-induced arthritis in SBA/1J mice. Jpn Pharmacol Ther 2004;32:421-7.
6. Oshima Y, Theodosakis J, Amiel D. The Effect Of Distilled Methylsulfonylmethane (MSM) on Human Chondrocytes in vitro. 2007 World Congress on Osteoarthritis, Ft. Lauderdale, Florida; Osteoarthritis and Cartilage 2007;15:213.
7. Leblan D, Chantre P, Fournié B Harpagophytum procumbens in the treatment of knee and hip osteoarthritis. Four-month results of a prospective, multicenter, double-blind trial versus diacerhein. Joint Bone Spine. 2000;67(5):462-7
(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate

loader
MSM 750mg

90 capsule vegetale

59.00 lei
In stoc
loader
MSM Advanced Tablets

60 tablete ActivTab™

118.00 lei
In stoc