📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Studiu: Sistemul imunitar implicat in controlul greutatii

Studiu: Sistemul imunitar implicat in controlul greutatii

Anumite celule ale sistemului imunitar pot juca un rol important in controlul greutatii, arata datele unui studiu recent publicat in editia online a revistei Nature.

Cercetatorii au descoperit ca celulele imunitare pot fi eficiente in tratamentul obezitatii la soareci. Aceleasi rezultate se pot inregistra si in cazul oamenilor, sustin cercetatorii. Celulele cunoscute ca ILC2s sunt mai putin frecvente in grasimea alba* a adultilor obezi, fata de persoanele suple. Mai mult decat atat, studiile facute pe soareci arata ca celulele ILC2s impusioneaza dezvoltarea grasimii brune**, cunoscuta pentru capacitatea de ardere a caloriilor.

Potrivit lui David Artis, cercetator si profesor de imunologie la Weill Cornell Medical College din New York City, celulele ILC2 nu functioneaza corect in obezitate. Cauzele acestui fapt inca nu sunt cunoscute, insa prof. Artis crede ca aceasta poate fi o cheie pentru abordarile viitoare in combatarea obezitatii.

Implicarea sistemului imunitar in obezitate a atras atentia cercetatorilor abia in ultimii ani, subliniaza Artis. „Sistemul imunitar este cunoscut in special pentru capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor, insa este posibil ca anumite componente ale acestuia sa fi evoluat, avand capacitatea de a „comunica” cu tesutul adipos in perioadele de adversitate, cu scopul de a modifica metabolismul organismului. «Practic, acesta ii spune tesutului adipos: vom fi subnutriti o perioada. Trebuie sa ne adaptam!»”, sustine Artis.

Un alt specialist in studiul obezitatii, neimplicat in acest studiu - dr. Charles Billington, endocrinolog la Universitatea din Minnesota, Minneapolis este de parere ca noua descoperire este intriganta. Totusi, exista inca o multime de necunoscute referitoare la modul in care sistemul imunitar influienteaza metabolismul si, pe termen lung, greutatea.

ILC2s sunt un grup de celule ale sistemului imunitar care ajuta in lupta impotriva infectiilor si joaca un rol important in alergii. Artis si colegii sai au vrut sa vada daca aceste celule pot avea si un alt rol. Cercetatorii au preluat probe de grasime de pe burta atat de la adultii obezi cat si de la cei cu greutate normala. In urma analizelor, s-a dovedit ca la persoanele obeze sunt mai putine celule ILC2s, rezultat inregistrat si la soarecii de laborator.

Ulterior, cercetatorii au injectat soarecilor de laborator interleukin-33, o proteina a sistemului imunitar care actioneaza ca un mesager chimic intre celule. Autorii studiului au descoperit ca tratamentul intensiv cu ILC2s in grasimea alba a animalelor a dus la o intensificare a arderilor calorice.

Sursa: webmd.com
*Grasimea alba – tesutul adipos aflat sub piele, la nivelul soldurilor, abdomenului si in jurul organelor interne. Celulele “albe” stocheaza caloriile excedentare sub forma de lipide, care formeaza o rezerva in organism. Excesul acestui tesut duce la aparitia obezitatii.

** Grasimea bruna este un tip special tesut, intalnit la majoritatea mamiferelor mici si la puii nou-nascuti ai mamiferelor mari, inclusiv la om. Acest tip de tesut contribuie la termogeneza corpului, producand caldura, este mai usor de ars si este distribuit in jurul gatului, omoplatilor si organelor.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare