studiu-coq10-reduce-markerii-inflamatorii-in-hta

Coenzima Q10 (Ubiquinona) poate reduce markerii inflamatorii la pacientii cu hipertensiune arteriala, arata datele unui studiu publicat recent in International Journal of Vitamin and Nutrition Research.

Studiul randomizat, de tip dublu-orb, placebo-controlat a cuprins de 60 de pacienti (barbati si femei), cu hipertensiune arterial usoara, carora li s-a administrat timp de 12 saptamani, randomizat 100 de miligrame CoQ10 sau un placebo. Inainte si dupa tratament, pacientilor le-au fost monitorizati urmatorii parametrii: adiponectina plasmatica, proteina C reactiva de inalta sensibilitate (HS-CRP, un marker al inflamatiei), IL-2, IL-6 si factorul de necroza tumorala alfa.

La finalul studiului, participantii care au primit CoQ10 au prezentat scaderi semnificative ale interleukinei - 6 si a proteinei C de inalta sensibilitate, comparativ cu nivelurile masurate la inscriere. La pacientii carora li s-a administrat CoQ10 s-a inregistrat si o crestere a adiponectinei, proteina secretata de tesut adipos, care are un efect anti – inflamator si care s-a dovedit ca are un nivel redus in hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare.

Avand in vedere ca coenzima Q10 a atras atentia in ultimii ani pentru tratamentul bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale, datorita efectului sau asupra factorilor inflamatorii, cum ar fi citokinele, prin urmare, s-a emis ipoteza ca suplimentarea cu coenzima Q10 poate reduce factorii pro inflamatorii.

Astfel suplimentarea cu CoQ10, impreuna cu medicamente antihipertensive, poate imbunatatii starea pacientilor cu hipertensiune arterial usora.

Inflamatia la nivelul vaselor de sange este prezenta in mecanismul producerii hipertensiunii arteriale, contribuind la cresterea rezistentei periferice si la deteriorarea vasculara.

Referinta:

BagheriNesami, Nasim, et al. "The Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Pro-Inflammatory Factors and Adiponectin in Mildly Hypertensive Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial." International Journal for Vitamin and Nutrition Research 85.3-4 (2015): 156-164.