studiu-consumul-grasimilor-duce-la-scaderea-memoriei

Persoanele care consuma grasimi trans se pot confrunta cu probleme de memorie, arata datele unui studiu recent, efectuat de University of California, San Francisco. Cercetatorii au aratat ca o dieta bogata in grasimi trans reduce fluxul sangvin spre creier, una dintre consecinte fiind si scaderea memoriei.

Cercetatorii au supus unui test de memorie 1000 de barbati sanatosi care obisnuiau sa consume grasimi de tip trans. Toti cei inclusi in studiu, au avut rezultate slabe la testul de memorie aplicat de cercetatori. “Subiectilor le-au fost aratate o serie de planse pe care era scris cate un cuvant, urmand ca ei sa specifice cand apareau cuvinte noi sau se repetau”, explica dr. Beatrice Golomb, coordonatoarea studiului. “Fiecare gram suplimentar de grasime trans, consumat zilnic, este asociat cu 0,76% mai putine cuvinte amintite”.

Potrivit cercetatorilor, persoanele incluse in studiu consumau cate 15g pe zi de grasimi trans, nivel care este asociat cu o scadere a memoriei cu 10%.

Grasimea trans este una dintre cele mai raspandite grasimi alimentare, alcatuita din acizi grasi nesaturati ale caror molecule contin legaturi duble de tip trans. Alimentele cu cea mai mare cantitate de grasimi trans sunt uleiurile vegetale hidrogenate din industria alimentara de tip fast food, prajituri, produsele de patiserie, snack-urile, uleiurile dublu rafinate folosite pentru gatit.

Pe langa problemele de memorie, consumul grasimilor trans este asociat cu afectiunile cardiovasculare, cancer, obezitatea, diabet, boli articulare.

Sursa: webmd.com