stresul-in-timpul-sarcinii-se-poate-transmite-generatiilor-urmatoare

Transmiterea anumitor informatii genetice catre copii, cum ar fi culoarea parului, ochilor, inaltime, predispozitii la anumite afectiuni, sunt fapte larg cunoscute. Cercetatorii de la University of Lethbridge din Canada au aflat insa ca putem transmite copiilor si nepotilor mai mult decat atat. Stresul resimtit in perioada de sarcina poate afecta generatiile urmatoare.

Scopul cercetatorilor a fost sa identifice cum influenteaza stresul nasterile premature, una dintre principalele cauze ale decesului neonatal si o ingrijoratoare sursa de probleme de sanatate pe parcursul vietii. Studiul a analizat durata sarcinilor soarecilor si a generatiilor care le-au urmat acestora, in conditiile in care primii au fost expusi stresului in a doua parte a gestatiei. Ulterior, puii subiectilor care au trecut prin episoade tensionate au fost impartiti in doua grupuri: stresati si cei pentru care a fost eliminat stresul. Cercetatorii au observat ca fiicele celor stresati au avut sarcini mai scurte decat ale celor din categoria subiectilor care nu au fost supusi stresului, iar pentru generatia urmatoare, problemele s-au mentinut chiar daca stresul a fost aplicat doar in cazul bunicilor.

Studiul demonstreaza astfel ca stresul matern cauzeaza modificari la nivel genetic ale caror efecte se rasfrang asupra mai multor generatii si ca exista posibilitatea ca acestea sa se amplifice. De aceea, cercetatorii considera ca este posibil ca si alte afectiuni sa aiba origini sau sa fie influentate de starea de sanatate nu doar a parintilor nostri, ci si a altor predecesori mai indepartati si isi propun sa investigheze suplimentar acest subiect.

(articol actualizat la data 26-04-17)