sfaturi-practice-sa-te-feresti-de-toxiinfectiile-alimentare

Bacteriile sunt prezente in toate alimentele si, in conditii neadecvate, orice aliment se poate contamina si poate duce la toxiinfectii alimentare. Virusurile, toxinele, paraziti sunt principalele cauze ale aparitiei toxiinfectiilor.

Cuprins

Care sunt cauzele problemelor?
Cum pastrezi alimentele
Igiena conteaza si la iarba verde
Ce iei la picnic

Care sunt cauzele problemelor?

In sezonul cald, al picnicurilor se inmultesc cazurile de toxiinfectii alimentare. Manifestarile neplacute ale acestora, crampe abdominale, varsaturi, diaree, durere de cap sau febra pot debuta intr-un interval ce variaza de la cateva minute pana la cateva zile de la momentul ingerarii alimentelor. Cel mai des, de vina pentru contaminarea alimentelor este pastrarea improprie a acestora, intr-un mediu cald, care favorizeaza inmultirea bacteriilor. De aceea, toxiinfectiile sunt mai frecvente vara. Prin urmare, este necesar sa-ti iei cateva masuri de precautie pentru ca iesirea la iarba verde sa fie o bucurie pentru toti.

Cum pastrezi alimentele

Pentru a preveni contaminarea, una dintre principalele masuri pe care trebuie sa le iei este sa pastrezi alimentele in conditii optime. Astfel, ai grija ca temperatura din frigider sa fie intre 0 si 5 grade Celsius, iar cand scoti alimentele pentru picnic sa le transporti in genti frigorifice. Depoziteaza intotdeauna separat alimentele crude de cele gatite si evita sa atingi fructele si legumele de carnea cruda.

Igiena conteaza si la iarba verde

Daca te ocupi de gratar sau de salatele facute la iarba verde, atunci nu trebuie sa uiti regulile de igiena pe care le respecti si acasa inainte sa te apuci de gatit. Asadar, te speli pe maini si folosesti doar servetele curate si ai grija si de recipientele in care pui mancarea. Sunt ideale cele de unica folosinta pentru ca sunt ambalate si nu poarta germeni. Ai grija sa nu folosesti acelasi cutit cu care tai carne si pentru verdeturi si fructe, fiindca este posibil sa nu il poti spala in conditii optime la iarba verde. Prin urmare, poti contamina legumele si fructele cu bacterii care nu vor rezista in carnea ce va fi pusa pe gratar, dar pot supravietui pe legume. Pentru a distruge germenii, lasa bucatile de carne sa fie cat mai bine patrunse, chiar daca ai prefera un gratar in sange.

Ce iei la picnic

In primul rand, este necesara o geanta frigorifica. Apoi, tine cont de faptul ca gratarul trebuie facut la scurt timp dupa ce carnea a fost dezghetata, iar salata trebuie preparata chiar inainte de a fi servita. Nu este indicat ca masa sa includa branza proaspata, mezeluri, pate de ficat, maioneza sau oua, deoarece acestea sunt foarte perisabile.

(articol actualizat la data 05-01-22)
 

Produse recomandate

loader
Jarro-Dophilus®+FOS 30cps

30 capsule vegetale

47.00 lei
In stoc