-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Schimbarile frecvente de alimentatie si impactul asupra sistemului digestiv

Schimbarile frecvente de alimentatie si impactul asupra sistemului digestiv

Sarbatorile de iarna au trecut, insa multi dintre noi resimt inca efectele meselor copioase. Dupa restrictiile alimentare din perioada postului, abundenta meniului de sarbatori a suprasolicitat mult mai mult organismul, in special sistemul digestiv. Daca ati fost mai permisivi de Sarbatori si nu v-ati refuzat bunatatile traditionale, oferiti-i un suport adecvat sistemului digestiv si ajuta-l sa traverseze mai usor aceasta perioada.

Alimentatia sanatoasa presupune un echilibru al deprinderilor igieno-alimentare. Orice depasire a unor limite impuse de toleranta digestiva se transforma intr-o agresiune alimentara, care determina aparitia unor reactii functionale si anatomice ale organismului nostru. Acestea pot fi reversibile, daca factorul agresor inceteaza, iar daca nu, vor aparea disfunctionalitati de lunga durata sau permanente.1 2 In functie de factorul agresor se disting urmatoarele tipuri de agresiuni alimentare: mecanice, termice, chimice, osmolare (prin aditivi si contaminanti alimentari) si prin nerespectarea fiziologiei digestive (excese alimentare, nerespectarea bioritmului alimentar, modificarea brusca a deprinderilor alimentare).

Cuprins

Excese, dezechilibre, nerespectarea bioritmului si modificarea brusca a deprinderilor alimentare
Enzimele si microbiomul intestinal – componente vitale ale proceselor digestive
Probioticele, componente cheie a microbiomului
Solutiile mereu la indemana
Super Enzymes™ 60 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

Excese, dezechilibre, nerespectarea bioritmului si modificarea brusca a deprinderilor alimentare

Prin exces alimentar se intelege o suprasolicitate a tractului digestiv superior, cu consecinte subiective (dureri abdominale, senzatie de plenitudine gastrica, greturi, varsaturi, intoleranta pana la aversiune fata de alimente), si obiective (distensie epigastrica, clapotaj), datorata consumului exagerat de alimente, intr-un timp foarte scurt. Ele se produc ocazional, dupa perioade de restrictii alimentare sau cu ocazia unor evenimente festive si presupun o agresiune alimentara din punct de vedere al volumului si cantitatii alimentelor ingerate si nu in ceea ce priveste continutul alimentului.1

O alimentatie dezechilibrata din punct de vedere al nutrientilor, constituie o agresiune asupra organismului, in special asupra sistemului digestiv. Cum bine se stie, orice tip de exces alimentar, are grave repercursiuni asupra starii de sanatate a corpului nostru. Exemple in acest sens sunt:

- consumul crescut de lichide determina disconfort epigastric, scaune diareice;
- consumul exagerat de lipide, in special de grasimi saturate, conduce la: ateroscleroza, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate;
- consumul exagerat de alcool duce la instalarea de afectiuni multiple;
- un regim hiperproteic poate duce la alterarea functiei renale.

Toate functiile tractului digestiv sunt conditionate reflex, de un ritm alimentar rezultat prin educatie si deprinderi. Organul cu cea mai mare conditionare este stomacul. Obezitatea poate fi rezultatul unor astfel de conditionari. Sindromul de binge-eating, se caracterizeaza prin episoade necontrolate de foame, in special seara. Tot aici se incadreaza accesele de foame exagerata urmat de consumul unor cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, "foamea de dulciuri" insotita de starea de nervozitate sau consumul de bomboane, fursecuri, prajituri interprandial.3

Modificarea brusca a deprinderilor alimentare presupune cresterea cantitativa brusca, a ratiei alimentare, fara a avea timpul necesar unui proces de adaptare. Rezultatul este o suprasolicitare gastrica, intestinala si pancreatica cu tulburari dispeptice si diareice. Deseori aceste tulburari se produc pe fondul unor schimbari radicale a stilului de viata fiind mai intotdeauna asociate cu un factor de stres ridicat.

Enzimele si microbiomul intestinal – componente vitale ale proceselor digestive

Enzimele sunt elemente esentiale in absorbtia si utilizarea corecta a hranei. Capacitatea organismelor vii de a produce enzime scade o data cu inaintarea in varsta, iar unii oameni de stiinta considera ca am putea trai mult mai mult si am fi mai sanatosi, daca am reusi sa ne pastram enzimele.

Enzimele sunt responsabile de toate activitatile pe care le intreprindem, in viata de zi cu zi. Principalele enzime responsabile pentru mentinerea functiilor vitale sunt: enzimele digestive si enzimele metabolice. Cele mai importante enzime digestive sunt: proteazele, amilazele, lipazele. Enzimele metabolice sunt responsabile de mentinerea homeostaziei.

Sucul pancreatic joaca un rol primordial in digestia tuturor macronutrientilor, insa interventia sa este cruciala pentru digestia lipidelor.

Digestia proteinelor este initiata la nivel gastric, prin actiunea sinergica a acidului clorhidric si pepsinei, fiind continuata la nivel duodenal de proteazele pancreatice si definitivata de cele intestinale asociate microvililor.

Digestia glucidelor incepe la nivelul cavitatii bucale sub actiunea amilazei salivare si se continua la nivel intestinal, sub actiunea amilazei pancreatice, fiind definitivata de oligozaharidele asociate marginii in perie.

Contrastand cu degradarea enzimatica a glucidelor si proteinelor, digestia lipidica este realizata majoritar sub actiunea lipazei pancreatice (40-70%). Pana la 40% din digestia lipidica se realizeaza sub actiunea lipazei gastrice, care continua sa actioneze si la nivel duodenal, alaturi de cea pancreatica, principala enzima responsabila de digestia lipidica.

Lipaza pancreatica actioneaza optim la un pH de 8-9 in vitro, insa in vivo ea actioneaza intr-un mediu cu pH de 6-6.5. Pentru o actiune optima, lipaza pancreatica necesita un co-factor, denumit colipaza, alaturi de care este secretata in sucul pancreatic.

Stiati ca... Lipaza de orgine animala este superioara lipazei fungice? Desi cea din urma rezista mai bine in mediul gastric, ea nu este capabila sa activeze colipaza, cofactor necesar pentru digestia lipidelor. Prin tehnologiile farmaceutice inovatoare lipaza de origine animala poate fi protejata de actiunea sucului gastric pentru a fi eliberata la nivel intestinal, unde prezinta activitate enzimatica superioara celei fungice.4

Microbiomul - Pe suprafata corpului nostru si in interiorul sau, traieste o comunitate de microorganisme ce depaseste din punct de vedere numeric cantitatea celulelor organismului uman in raport de 10 la 1. Tractul gastrointestinal inferior este populat de majoritatea acestor microorganisme ce formeaza un veritabil ecosistem ce poarta denumirea de “microbiom intestinal uman”. O pondere foarte mare a microbiomului intestinal uman este reprezentata de bacterii, mai fiind prezente drojdiile si protozoarele.

Cu toate ca este alcatuit din celule non-umane, microbiomul intestinal poate fi considerat un organ uman esential. Asemenea inimii sau ficatului, microbiomul intestinal are un rol vital in mentinerea sanatatii organismului. Atunci cand exista o perturbare la nivelul microbiomului aceasta este resimtita la nivelul intregului organism.

Probioticele, componente cheie a microbiomului

Probioticele sunt microorganisme care asigura un echilibru la nivelul sistemului digestiv si au un rol important in echilibrarea tranzitului. Conform FAO/WHO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura / Organizatia Mondiala a Sanatatii), probioticele sunt “microorganisme vii, care, atunci cand sunt administrate in doze optime, confera un beneficiu sanatatii organismului gazda”. Aceste microorganisme reprezintain tulpini bine documentate apartinand genurilor Lactobacillus si Bifidobacterium, dar si in tulpini selectionate din genurile Bacillus, Enterococcus si Saccharomyces.

Dispepsia este un termen general ce desemneaza alterarea digestiei, si se manifesta, conform ROME III Consensus Conference, sub forma durerii si disconfortului prezent la nivelul abdomenului superior. Disconfortul post-prandial reuneste senzatia de plenitudine, durere epigastrica si meteorism. Prevalenta dispepsiei este de 20-30% si reprezinta 40-70% din manifestarile digestive reclamate de pacienti.

Terapia de substitutie a enzimelor digestive reprezinta terapia de electie in malabsorbtia cauzata de insuficienta pancreatica exocrina, avand ca principala cauza in cazul adultilor de pacreatita cronica. 30- 40% din pacientii cu pancreatita cronica ajung sa dezvolte insuficienta pancreatica exocrina, tradusa prin malabsorbtie. Principalele caracteristici sunt reprezentate de steatoree si pierderea marcanta in greutate. In principal semnele malabsorbtiei coincid cu reducerea dramatica a lipazei pancreatice, in prima faza scaderea acesteia inducand mecanisme compensatorii, printre care si cresterea sintezei de lipaza gastrica. Trebuie insa avut in vedere faptul ca si o scadere moderata a enzimelor pancreatice poate produce simptome mai mult sau mai putin specifice.

Sindroamele care implica tulburari de motilitate se pot asocia cu perturbari ale digestiei lipidice si cu malabsorbtie, ca urmare a accelerarii tranzitului. Acesta impiedica stimularea eficienta a secretiei pancreatice, precum si contactul eficient al alimentelor cu sucul biliar si enzimele pancreatice, oferind in acelasi timp un timp limitat pentru realizarea absorbtiei. Un exemplu in acest sens este sindromul de intestin iritabil. Acesta reprezinta o afectiune complexa, caracterizata de simptome precum durere abdominala cronica, modificari de motilitate, constipatie si/sau diaree.

Utile in terapia sindromului de intestin iritabil se dovedesc a fi si probioticele prin capacitatea acestora de a influenta mediul intraluminal, prin actiunea lor de conservare a functiei de bariera a epiteliului intestinal, prin eflectele locale si sistemice de imunomodulare si nu in ultimul rand prin interactiunea lor cu sistemul neurovegetativ enteric.

Solutiile mereu la indemana

Jarro-Dophilus®+ FOS 30/100capsule. Este clar ca sanatatea sistemului intestinal este sustinuta de toate microorganismele implicate in toate etapele digestiei. Datorita biodiversitatii intestinale a rezultat un sistem robust, rezistent ce poate raspunde la schimbari si diverse atacuri.

Jarro-Dophilus® +FOS este un sinbiotic superior (probiotic plus prebiotic), care ofera tulpini studiate clinic apartinand celor doua grupe principale de bacterii probiotice - Lactobacillus si Bifidobacterium. Furnizeaza de asemenea fructooligozaharide, cu rol prebiotic (FOS), pentru a promova dezvoltarea bacteriilor benefice/ non-patogene. O capsula de Jarro-Dophilus® +FOS contine 3.4 miliarde de bacterii probiotice (12 miliarde per gram), ce furnizeaza 6 specii bacteriene: L. rhamnosus, L. plantarum, L. casei, L. acidophilus, B. breve si B. longum.

Super Enzymes™ 60 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

Super Enzymes™ reprezinta o asociere unica de enzime digestive din trei surse (animala, vegetala si fungica) cu fitoextracte recunoscute pentru proprietatile eupeptice. Enzimele digestive si cele 7 extractele prezente in Super Enzymes™ sustin procesele digestive de la nivel gastric si intestinal, completand activitatea secretorie a mucoasei gastrice, intestinale, a ficatului si a pancreasului. Tehnologia Bi-Layer permite principiilor activi sa actioneze diferentiat la nivelul tubului digestiv, in momentele-cheie ale digestiei. Ofera suport enzymatic complet pentru digestia eficienta a tuturor claselor de nutrienti: lipide, proteine, glucide prin continutul de: Lipaza de origine animala din extractul concentrat de pancreatina, oferind in plus si un aport suplimentar de lipaza 200 USP (25 mg), proteaze de origine animala din extractul concentrat de pancreatina (tripsinogen, chimotripsinogen, procarboxipeptidaza A si B, proelastaza), pepsina, betaina HCl (sursa de acid clorhidric pentru activarea pepsinei la nivel gastric), bromelaina (sursa vegetala, ananas), papaina (sursa vegetala, papaia), amilaza de origine animala din extractul concentrat de pancreatina, diastaza (alfa si beta-amilaza)(sursa vegetala, malt), micozime (alfa-amilaza)(sursa fungica). Super Enzymes™ asigura o digestie superioara, prin suplinirea deficitului de lactaza si completarea spectrului de enzime produs de organismul uman prin aportul de Celulaza si Alfa-d-galactozidaza.

Referinte

1 Mahan Kathelen L., Sylvia Escott Stump, Krause's Food, Nutrition, Diet Therapy, 10th Edition, W.B. Saunders Company, 649-694, 2000
2 Mota Maria, Compendiu Diabet Zaharat Nutritie Boli Metabolice, Craiova, Ed. Medicala Universitara Craiova, 25-33, 2001
3 Alpes D.H., Stenson W.F., Bier D.M., Manual of Nutritional Therapeutics. 4 th edition, Lippincot, Williamsand Wilkins, 2002
4 Gastroenterol Clin Biol. 1988 Nov;12(11):787-92., Comparison of fungal lipase and pancreatic lipase in exocrine pancreatic insufficiency in man. Study of their in vitro properties and intraduodenal bioavailability, Moreau J

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare