resveratrolul-ingredientul-minune-impotriva-imbatanirii

Desi medicina moderna nu a gasit inca formula unui elixir al tineretii, tot mai multe cercetari par sa indice catre un ingredient-cheie in prelungirea longevitatii: resveratrolul. Un antioxidant gasit cu precadere in coaja strugurilor rosii, resveratrolul face parte din grupa polifenolilor, unii dintre cei mai puternici compusi cu efect antioxidant1.

Pierderea fermitatii pielii sau aparitia primelor fire albe de par nu sunt singurul mod prin care se produce imbatranirea. La nivel celular, imbatranirea se manifesta printr-o diviziune mai lenta a celulelor. Poate ca imbatranirea celulara este un proces natural, insa mecanismele prin care acest fenomen se produce pot fi influentate cu ajutorul resveratrolului. Izolat pentru prima data in anii 19402, potentialul resveratrolului in tratamentele anti-aging a fost confirmat abia in 2003, cand medicul David Sinclair de la Universitatea Harvard a demonstrat ca durata de viata a celulelor de drojdie poate fi marita cu 70% cu ajutorul resveratrolului3.

Cum functioneaza resveratrolul?

Atunci cand anumite plante (precum vita de vie sau arborii de cacao) sunt supuse factorilor de stres, mecanismul lor de aparare produce un tip de polifenol. Este vorba despre resveratrol. In organismul uman, resveratrolul actioneaza asupra moleculei numita sirtuina4, a carei activitate influenteaza durata de viata a celulelor. Mai exact, sirtuina stimuleaza activitatea mitocondriilor5-structurile care produc energie la nivel celular, ducand astfel la o mai buna protectie a celulelor impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi6.

Care sunt beneficiile resveratrolului?

Incetinirea mecanismelor imbatranirii celulare nu este insa singurul mod prin care resveratrolul contribuie la cresterea longevitatii. Resveratrolul a fost, de asemenea, asociat cu un nivel crescut de protectie impotriva obezitatii7, aterosclerozei si diabetului de tip II8, unui risc mai mic de formare a cheagurilor de sange si cu reducerea nivelului de colesterol LDL. In studiile efectuate pe soareci9, medicul Dan Sinclair a observat ca resveratrolul a marit nivelul de insulina si a redus simultan nivelul de glucoza din sange, rezultand un ficat si o inima mai sanatoase in comparatie cu soarecii obezi care nu au primit acelasi tratament cu resveratrol10. Toate aceste efecte benefice se datoreaza calitatii acestui antioxidant de a dilata vasele de sange, de a reduce inflamatiile11 si de a incetini capacitatea de agregare a plachetelor sanguine12, functionand astfel ca un anticoagulant natural.

Surse naturale de resveratrol

Resveratrolul este prezent in mod natural in planta Polygonul cupsidatum, coaja strugurilor, afine sau alune13, cat si in vinul obtinut din struguri. Totusi, desi se crede ca strugurii si vinul contin cea mai mare cantitate de resveratrol, substanta activa este forma trans-resveratrol extrasa din Polygonul cupsidatum.

Pentru potentarea efectelor resveratrolului se folosesc pterostilbenii, un grup de extracte din plante, cu efect antioxidant.

Un studiu publicat in 2010 in The American Journal of Clinical Nutrition indica faptul ca un aport zilnic 500 de miligrame de resveratrol14,15 poate mari fluxul de sange in cortex si stimula capacitatea de concentrare. Din pacate insa, concentratia de resveratrol din vinul rosu se dovedeste infima. Conform datelor Institutului Linus Pauling16, cantitatea de resveratrol regasita intr-un pahar de vin variaza intre 0.2 miligrame pana la 2 miligrame. In concluzie, o persoana ar trebui sa consume aproape 40 de litri in fiecare zi pentru a intruni cantitatea de 500 de miligrame. Ceea ce este, practic, imposibil!

Resveratrol Synergy®, complex de antioxidanti cu efect puternic antiaging

Formula Resveratrol Synergy® de la Secom® cuprinde un complex de ingrediente cu efect sinergic: resveratrol, pterostilben, extracte din samburi si coaja de Struguri, ceai verde, quercitina si vitamina C. Produsul contine 95% polifenoli din extract din samburi de Struguri si 25% polifenoli din extract din coaja de Struguri, precum si trans-pterostilben (dimetilresveratrol), 99% puritate, extract patentat pTeroPure® produs de ChromaDex® Inc. SUA.
Tabletele sunt tip Easy-Solv®, se dizolva in cateva minute dupa inghitire si ajung pana la 60 de zile de administrare.
Produsul poate fi achizitionat in reteaua de magazine Secom®, farmacii partenere si pe secom.ro.


Referinte:
1. http://ajcn.nutrition.org/content/81/1/215S.full
2. http://jn.nutrition.org/content/140/7/1205.full.pdf+html?sid=95388266-03db-44fe-a990-9044e2c0aa55
3. http://www.nature.com/articles/nature01960.epdf?referrer_access_token=qe3x0oB_OvugU_D4ONN0ddRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0P3MqVUwNfqxok_IRr9uZxtxmn5U__u1nAHrk8LmRct1Apcx1h1flqaKrslF9CS8KzduIaEXegBSdTSjNqDrihQyEEnPWuVl4L06NOsQ8EB37yssiNmNv57KkkvvwQO5-zj9fZ5RYTmp9oyT3sEhh_j6LD4zM_KK_36RsiaA4LM8qngtrDzVB4R56FzHA6T2ak4IoOOPol1CG5VJvHz27Vp&tracking_referrer=www.scientificamerican.com
4. https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/thinning-the-fog-around-sirtuins/
5. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-resveratrol-may-fight-aging
6. http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/thinning-the-fog-around-sirtuins/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25405284
8. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#reference78
9. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/resveratrol-improves-health-survival-aged-overweight-male-mice
10. http://www.scientificamerican.com/article/the-fountain-of-youth-at/
11. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/sj.bjp.0702357/full
12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11745001
13. http://www.livestrong.com/article/345014-what-foods-are-high-in-resveratrol/
14. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#reference78
15. https://examine.com/supplements/resveratrol/
16. http://www.livescience.com/39125-foods-good-sources-resveratrol.html