renuntarea-la-fumat-beneficii-si-pentru-sanatatea-psihica

Cercetatorii sustin ca abstinenta de la fumat are beneficii atat pentru buna functionare a organelor cat si pentru bunastarea psihica.

Studiul s-a bazat pe date obtinute de la 4800 de fumatori observati in cadrul a doua studii realizate la o distanta de trei ani. In cadrul primei analize s-au obtinut informatii privind starea subiectilor in perioada in care fumau. Cu ajutorul celei de a doua etape au fost comparate datele pentru persoanele care au reuntat la fumat fata de cele care au continuat acest obicei. 40% dintre participanti avea probleme de anxietate sau dispozitie sau un istoric medical in aceasta privinta, 50% probleme de alcoolism si 24% de abuz de substante stupefiante. Pana la finalul cercetarilor s-a observat ca numarul persoanelor afectate de astfel de probleme era mai mic in randul fostilor fumatori, comparativ cu cei care au continuat sa fumeze, raportul fiind de 1,5 1 pana la 2 la 1.

Rezultatele au fost publicate in luna februarie in Psycholigical Medicine si atrag atentia asupra abordarii medicilor curanti fata de obiceiul fumatului in relatia cu starea de sanatate psihica si organica a pacientilor.