Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Planta care te ajuta cand te doare capul

Planta care te ajuta cand te doare capul

Vechi de cand lumea, durerile de cap sunt o problema cu care fiecare dintre noi s-a confruntat nu de putine ori. Avand cauze, localizare si intensitate diferite, durerile de cap afecteaza, aproximativ 47% din populatia adulta, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cuprins
Ce sunt durerile de cap?
Cele mai comune dureri de cap
Feverfew (Spilcuta), solutie naturala pentru durerile de cap
Feverfew de la Secom®, formula optima pentru durerile de cap

Ce sunt durerile de cap?

Durerile de cap sunt printre cele mai frecvente tulburari ale sistemului nervos. Cefaleea sau durerea de cap apare din cauza activarii structurilor sensibile la durere din creier, fata, sinusuri sau dinti. Durerea de cap poate fi surda, pulsatila, persistenta si poate fi primara sau secundara unei boli.

Cefaleea primara, numita si ideopatica (de cauza necunoscuta) include migrena, cefaleea tip cluster, cefaleea de tensiune.

Cefaleea secundara poate fi cauzata de anumite boli extracraniene (afectiuni stomatologice, glaucom, sinuzita), boli intracraniene (tumori, hemoragii intracraniene, infectii, malformatii), boli sistemice (hipertensiune acuta, febra, infectii virale si bacteriene), medicamente si substante toxice (excesul de analgezice, sevrajul de cofeina, monoxidul de carbon, nitriti).

Aproximativ 95% dintre toate durerile de cap sunt primare, iar cefaleea de tensiune este cea mai des intalnita durere de cap primara. Cauzele cefaleei primare raman inca necunoscute, insa cercetatorii sugereaza ca acestea ar putea fi cauzate si de dezechilibrul anumitor neurotransmitatori cerebrali, cum ar fi serotonina sau adrenalina.

Cele mai comune dureri de cap

Nicio durere de cap n-ar trebui tratata cu superficialitate. Consultati neurologul, efectuati un set de investigatii imagistice si incercati sa tineti sub control aceasta problema. Iata cateva caracteristici ale celor mai frecvente tipuri de cefalee.

Cefaleea de tensiune – se manifesta printr-o durere surda sau o presiune la nivelul fruntii, scalpului sau cefei. Potrivit datelor OMS, cefaleea de tensiune apare sporadic la 70% din populatie, in timp ce 1-3% dintre adulti se confrunta constant cu acest tip de durere. Stresul, depresia si anxietatea sunt printre principalii factori declansatori, insa in anumite cazuri, aceasta poate fi cauzata de postura defectuoasa, activitatile in pozitii incomode sau o intindere brusca. Aceasta durere afecteaza atat adolescentii, cat si persoanele adulte, fiind mai prezenta la femei.

Migrena – este o durere severa, localizata pe o jumatate a capului, insotita de multe ori de senzatii de greata si voma, tulburari de vedere, oboseala si sensibilitate la lumina. Aceasta apare inca din perioada pubertatii, insa femeile cu varste intre 35 si 45 de ani sunt cele mai afectate. Acest tip de durere de cap debuteaza, de obicei, dimineata devreme sau in cursul zilei, printr-o durere brusca si intensa, localizata pe o jumatate de cap. Intensitatea acesteia poate creste rapid, durerea mentinandu-se, daca nu este tratata, de la cateva ore, la cateva zile.

La randul lor, migrenele pot fi de mai multe tipuri: migrene de aura (inainte de atac, persoanele sunt avertizate prin flash-uri de lumini colorate, senzatie de amorteala) si migrene fara aura (nimic nu anunta atacul), migrene cu aura si paralizie, migrena de aura fara durere de cap (apare in special la batrani), infarctul migrenos.

Cauzele migrenelor nu se cunosc, insa exista pareri care sustin ca migrenele sunt activate de dezechilibrul neurotransmitatorilor la nivel cerebral.

Cefaleea de tip cluster – este o durere constanta care apare in jurul unui ochi si, de obicei, apare in acelasi moment din zi sau noapte. Se manifesta prin inrosirea si lacrimarea ochiului, precum si prin obstructie nazala. Cefaleea tip cluster apare la 1 din 1000 de adulti, fiind mai intalnita la barbati. Debuteaza brusc si este caracterizata printr-o durere sfredelitoare in jurul ochiului sau la tampla. Ochiul afectat se inroseste si lacrimeaza, in timp ce nara de pe partea afectata se infunda.

Feverfew (Spilcuta), solutie naturala pentru durerile de cap

Feverfew, cunoscuta la noi ca Spilcuta sau Iarba Fetei, este o planta cunoscuta din cele mai vechi timpuri, grecii antici utilizand-o pentru tratamentul durerilor de cap, febrei, crampelor menstruale. Beneficiile plantei in managementul durerilor de cap a atras atentia cercetatorilor, mai multe studii efectuate incepand cu anii ’801 arata ca planta reduce frecventa migrenelor si intensitatea acestora.

Efectele farmaceutice ala Spilcutei sunt datorate partenolidelor, substante din compozitia acestei plante.2 Partenolidelele moduleaza nivelul serotoninei, regleaza tonusul vaselor sangvine si are efect relaxant prin stimularea receptorilor GABA.

Feverfew de la Secom®, formula optima pentru durerile de cap

Produsul Feverfew de la Secom® contine 350mg per capsula extract din partea aeriana de Spilcuta, 0,7% partenolide. Produsul este recomandat pentru reducerea migrenei si a simptomatologiei asociate. Acesta este recomandat profilactic persoanelor care sufera constrant de cefalee, in fazele acute ale migrenei, Feverfew creste eficienta terapiei alopate.

Referinte:

  1. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/feverfew
  2. http://web.campbell.edu/faculty/nemecz/George_home/references/Feverfew.html
  3. https://nccih.nih.gov/health/feverfew
  4. Clinica Mayo, Ghidul Sănătății Familiei, ediția a 3-a, editura All
  5. who.int/mediacentre/factsheets/fs277/en/



Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare