📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Pentru ca suntem diferite si nevoile pielii noastre sunt diferite

Pentru ca suntem diferite si nevoile pielii noastre sunt diferite

Fiecare tip de piele are nevoie de o ingrijire specifica, care sa asigure, de exemplu, o hidratare mai intensa pentru tenul uscat, reglarea secretiei de sebum pentru tenul gras sau calmarea inflamatiei in cazul tenului sensibil. Pentru a oferi pielii noastre exact ingrijirea de care are nevoie, este important sa identificam caracteristicile care ne ajuta sa stabilim tipologia si sa raspundem printr-un program de tratament adaptat acestora.

Cuprins

Tenul normal
Tenul gras
Tenul uscat
Tenul mixt
Tenul sensibil
Tenul hiperreactiv
Tenul acneic

Tenul normal

Tenul normal se bucura de o hidratare echilibrata, de pigmentare uniforma si nu prezinta predispozitie catre aparitia imperectiunilor.

Regimul de ingrijire va fi orientat catre mentinerea echilibrului, pentru pastrarea caracteristicilor non-reactive ale pielii. Curatarea si hidratarea vor reprezenta elementele de baza ale programului de ingrijire a pielii.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului normal: echilibrul in curatare si hidratare.

Tenul gras

Tenul gras se caracterizeaza prin glande sebacee cu productie excesiva, ceea ce conduce la aspect lucios si la predispozitie catre aparitia imperfectiunilor/acneei.

Regimul de ingrijire va fi orientat catre modularea productiei de sebum si corectarea imperfectiunilor. Nu se va utiliza un regim agresiv de curatare, intrucat acesta va accentua si accelera productia de sebum.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului gras: ponderarea productiei de sebum si corectarea imperfectiunilor.

Tenul uscat

Caracteristica principala a tenului uscat este productia insuficienta de sebum de catre glandele sebacee, ceea ce conduce la aparitia senzatiei de piele care tine si a disconfortului. Este prezenta tendinta catre exfoliere, si catre aparitia senzatiei de prurit. Acest tip de ten este de asemenea predispus la dezvoltarea ridurilor.

Regimul de ingrijire va fi orientat catre stimularea delicata a productiei de sebum. Se va evita utilizarea produselor excesiv de grase, pentru ca acestea vor avea mai degraba tendinta sa astupe porii, conducand la aparitia imperfectiunilor si la reducerea productiei de sebum (si asa insuficenta). Produsele cu efect anti-aging vor ocupa si ele o pozitie importanta in cadrul programului de ingriire a tenului uscat si vor fi introduse mai devreme decat in cazul altor tipuri de ten, in functie de necesitati.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului uscat: stimularea delicata a productiei de sebum si tratamentele anti-aging.

Tenul mixt

Tenul mixt prezinta zone in care vom regasi caracterisicile tenului gras, in general la nivelul asa-numitei zone T (frunte, nas, barbie) si caracteristicile tenului uscat la nivelul pometilor, obrajilor.

In principiu acest tip de ten impune intr-adevar un regim dual de ingrijire, care sa raspunda nevoilor caracteristice fiecarei zone, respectand principiile specifice amintite mai sus. In general zonele cu productie excesiva de sebum vor fi mai usor echilibrate comparativ cu tenul gras.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului mixt: regim dual de ingrijire.

Tenul sensibil

Tenul sensibil manifesta sensibilitate si vulnerabilitate fata de agentii si ingredientele uzuale. Ii este caracteristica tonalitatea rosiatica si prezinta tendinta marcanta catre reactii de tip alergic. Disconfortul cutanat este adesea prezent.

Tenul sensibil impune selectionarea atenta a produselor de ingrijire. Pentru acest tip de ten vom avea grija sa alegem formulele delicate, cu efect calmant. Secundar ingrijirii orientate catre calmarea pielii si reducerea disconfortului cutanat, nu se vor neglija nici directiile de baza ale unui regim clasic de ingrijire a pielii, precum curatare si hidratare, si nici cele cosmetice. In general, nevoile cosmetice sunt cele de uniformizare a pigmentarii, dar si atentie deosebita ce trebuie acordata pielii din jurul ochilor. Aceasta are o reactivitate deosebita (inclusiv in cazul tenului normal), ceea ce poate conduce la accentuarea anumitor nevoi cosmetice ( reducerea cearcanelor, a liniilor fine, a pungilor suboculare).

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului uscat: formulele delicate, cu efect calmant.

Tenul hiperreactiv

Tenul hiperreactiv, cu afectiuni precum psoriazis, rosacea sau cuperoza, reprezinta un tip de ten care necesita tratamente dermatologice specifice. Este caracterizat de procese patologice care implica inflamatie cronica, incarcarea excesiva cu cheratina (proteina care da proprietatile de duritate si rezistenta ale pielii, cu care se incarca celulele epidermei in procesul de maturizare), ritm accelerat de multiplicare a celulelor epidermice si descuamare excesiva (in mod normal celulele epidermice sunt generate de stratul aflat in profunzimea epidermei si parcurg apoi un proces normal de incarcare cu cheratina in drumul lor catre straturile superficiale, de unde in final se vor desprinde pentru a lasa loc celulelor epidermice tinere; in conditii patologice acest proces este intensificat, conducand la aparitia portiunilor in care celulele epidermice se descuameaza accelerat), alterari ale microvascularizatiei dermice, cu dilatatie, cresterea permeabilitatii, roseata si accentuarea semnelor vasculare de la nivel cutanat. Cel mai adesea aceste probleme specifice sunt asociate cu reactivitate cutanata excesiva, expresia unei functionari anormale a sistemului imunitar.

In functie de afectiune, se intervine cu tratament dermatologic specific, iar pentru suport vascular si reechilibrare imunitara este necesar si un tratament care sa actioneze din interior, la nivel organic. Se vor alege produse care sa asigure un grad crescut de toleranta cutanata, reducerea proceselor inflamatorii, normalizarea procesului de cheratinizare si a ritmului de inlocuire a celulelor epidermice, protejarea microvascularizatiei dermice/cutanate.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului hiper-reactiv cu afectiuni specifice: reducerea inflamatiei si a reactivitatii cutanate, normalizarea ciclului de inlocuire a celulelor epidermice si protejarea microvascularizatiei.

Tenul acneic

Tenul acneic reprezinta un tip de ten care necesita tratamente dermatologice speciale. Se caracterizeaza prin prezenta unor leziuni fie non-inflamatorii, de tipul comedoanelor (deschise - puncte negre, inchise - puncte albe) si a chisturilor, fie inflamatorii, precum papule, pustule si noduli inflamatorii. Leziunea primara este reprezentata de comedon - o infundare a foliculului pilos cu sebum si cheratina. Sebumul este produs de glandele sebacee pentru protectia pielii si pentru mentinerea hidratarii acesteia. Ele se deschid la nivelul foliculului pilos. Pacientii care sufera ce acnee prezinta o productie excesiva de cheratina si o intensificare a descuamarii celulelor care captusesc foliculul pilos, ceea ce conduce la un blocaj, interferand cu eliminarea sebumului. Se pare ca si bacteria Propionibacterium acnes este implicata, desi rolul sau nu a fost foarte clar stabilit.

Se vor alege produse care sa asigure reducerea incarcarii cu cheratina, normalizarea secretiei de sebum si reducerea proceselor inflamatorii si reglarea florei. De cele mai multe ori exista un context hormonal care genereaza sau favorizeaza aparitia acneei, de aceea pe langa tratamentul local, este necesar si un tratament general de suport.

Ideea de baza a rutinei de ingrijire a tenului acneic: tratament dermatologic cheratolitic si antiseboreic.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare