Patologia omului modern si sindroame de actualitate in practica medicala

Patologia omului modern si sindroame de actualitate in practica medicala

Energia si mobilitatea par sa fie necesitati dar si cerinte primordiale pentru omul modern in contextul societatii “in viteza”. Aflat in permanent proces de dezvoltare, “bombardat” cu mesaje, proiecte, idei si deschis intotdeauna la oportunitati noi, individul contemporan se poate transforma rapid in pacient din cauza suprasolicitarii fizice si psihice. Oboseala cronica si fibromialgia sunt astfel doua sindroame care se inscriu frecvent pe lista afectiunilor omului modern.

Cuprins

Sindromul de oboseala cronica si reintroducerea conceptului de carenta marginala in practica medicala moderna
Fibromialgia
Resurse farmacoterapeutice complementare pentru gestionarea sindromului de oboseala cronica si a fibromialgiei

Sindromul de oboseala cronica si reintroducerea conceptului de carenta marginala in practica medicala moderna

Criteriile de diagnostic ale oboselii cronice includ asocierea mai multor elemente de baza, precum stare persistenta de oboseala nou-instalata, disfunctii cognitive si tulburari psiho-emotionale fara cauza organica sau psihiatrica (sindrom bipolar, psihoze, dependente). Oboseala are evolutie- continua sau recurenta- pe parcursul a minim 6 luni, nu se rezolva prin respectarea timpilor de odihna si produce afectare functionala marcanta. Pe langa acestea exista si un subset de alte simptome: sensibilitatea limfonodurilor axilare si/sau cervicale, disconfort faringian/faringodinie, dureri musculare, dureri poliarticulare in absenta elementelor inflamatorii (fara edem si eritem), somn neodihnitor, stare generala proasta pe parcursul a 24 de ore post-efort, migrene. Aceste criterii de diagnostic ale oboselii cronice sunt in conformitate cu cele emise de Center for Disease Control, din Statele Unite si autoritati din Marea Britanie si Australia.

In cazul pacientilor care se adreseaza medicului generalist si prezinta simptomele specifice sindromului de oboseala cronica, literatura de specialitate formuleaza ca posibila etiologie carentele marginale. Conceptul a fost introdus pentru prima oara in anul 1985 de catre Pietrzik si este sustinut de rezultatele activitatii de cercetare din ultimele doua decenii. Conceptul lui Pietrzik subliniaza importanta carentelor marginale de micronutrienti in cauzalitatea sindromului de oboseala cronica si ca proces patologic care se dezvolta treptat si include o serie de etape sub-clinice.

Pietrzik propune 5 stadii de evolutie ale carentei marginale de micronutrienti (“The Role of Vitamins and Minerals in Energy Metabolism and Well-Being” E. Huskisson, S. Maggini & M. Ruf, Journal of International Medical Research 2007 35:277, DOI: 10.1177/147323000703500301), ultimul marcand tranzitia catre faza clinic-manifesta (simptome specifice carentei de micronutrienti). In primele etape, pe masura ce resursele organismului se diminueaza, intra in functiune mecansime compensatorii, mai intai de reducere a pierderilor. Necorectate insa, aceste carente conduc la afectare functionala, cu efecte grave asupra unor procese metabolice esentiale si, in final, la afectarea morfologica.



Ipoteza implicarii carentelor marginale de micronutrienti in etiopatogenia sindromului de oboseala cronica porneste de la premiza rolurilor biologice extrem de importante ale acestora si de la realitatea unui aport insuficent, adesea subestimat, chiar in societatile dezvoltate.

Productia de energie la nivel celular sub forma ATP necesita o serire de micronutrienti in calitate de coenzime si cofactori ai reactiilor enzimatice, asa cum este de alftel ilustrat și in tabelul de mai jos.



Multe dintre carentele pure de nutrienti (Beri-Beri, scorbutul) au devenit elemente intalnite aproape exclusiv in manualele de specialitate, formele clinice fiind extrem de rare in practica medicala specifica tarilor dezvoltate. Exista insa foarte multe studii care identifica prezenta carentelor marginale si insuficienta aportului prin alimentatie a unor microntrienti cu roluri biologice marcante, chiar si in populatia tarilor dezvoltate. Un exemplu in acest sens sunt rezultatele unei anchete derulate in 2003 in Marea Britanie de catre Foods Standards Agency, care a evidentiat faptul ca pe micronutrienti cu rol biologic extrem de important, precum Mg, Zn, vitaminele B1, B2, B6 si, acidul folic, nu se intruneste DZR, pe segmente importante de populatie.



Dovezile multiple documentate in literatura de specialitate privind aportul insuficient de micronutrienti in segmente importante de populatie, si mai ingrijorator, documentarea acestora in societati dezvoltate precum Olanda, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, dar si perioada relativ scurta necesara pentru instalarea carentelor marginale ridica un semnal de alarma privind subestimarea acestui fenomen. Literatura de specialitate documenteaza un interval de doar 8 saptamani ca fiind suficient pentru inducerea depletiei rezervelor de tiamina, riboflavina, B6 si vitamina C, in conditiile utilizarii unei diete bazata pe alimente uzuale. Depletia a putut fi evidentiata prin scaderea concentratiilor serice ale acestora, reducerea activitatii enzimatice eritrocitare, excretie redusa in urina. Fara a se evidentia semne clinice caracteristice starilor carentiale, carenta submarginala s-a asociat cu reducerea performantelor fizice. Pe de alta parte, in ceea ce priveste refacerea rezervelor de micronutrienti studiile arata necesitatea suplimentarii pe o perioada de minim 6 saptamani. Cu siguranta ca o analiza atenta a factorilor carentiali ca posibila etiologie a sindromului de oboseala cronica ar trebui sa ia in calcul si implicatiile unui aport deficitar de aminoacizi si consumul insuficient de fructe si legume.

Intr-un raport comun al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), publicat in urma intalnirii comune din 2004 din Kobe, Japonia, se statuteaza rolul consumului adecvat de fructe si legume in prevenirea carentelor de micronutrienti, reducerea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, precum si rolul semnificativ in preventia obezitatii si a diabetului zaharat, posibil chiar al afectiunilor tumorale. Pe de alta parte, acelasi raport, care recomanda consumul zilnic a 400-500 de grame de fructe si legume (echivalentul a 5 portii de aproximativ 80 de grame), atrage atentia asupra datelor statistice care demonstreaza o realitate ingrijoratoare, si anume faptul ca majoritatea populatiei nu atinge acest aport.

Toate aceste date pledeaza pentru suplimentarea aportului de micronutrienti si contureaza importanta introducerii complexelor vitamino-minerale ca masura curativa in sindromul de oboseala cronica (si nu numai), atragand insa atentia si asupra valorii incontestabile a suplimentarii ca masura de preventie. In plus, directia suplimentarii ca masura de preventie este subliniata si de o serie de lucrari disponibile in literatura de specialitate, printre care Fairfield KM, Fletcher RH, “Vitamins for chronic disease prevention in adults”, Jama 2002, 287: 3116 – 3126 si 3127 – 3129, dar si de faptul ca micronutrientii si aportul adecvat al acestora reprezinta un subiect de actualitate, integrat oficial in politici de sanatate publica, un subiect caruia si autoritati precum Organizatia Mondiala a Sanatatii ii acorda o atentie deosebita, asa cum reiese si din rapoartele intalnirilor comune ale OMS, FAO si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA).

Daca in raportul publicat in uma intalnirii din 1996, “Trace elements in Human Health and Nutrition” , Geneva 1996, OMS sunt puse in discutie oligoelemente esentiale precum iod, zinc, seleniu, cupru, molibden, crom si se acorda o atentie deosebita si oligoelementelor mangan si nichel, cea mai recenta intalnire comuna OMS si FAO - “Joint FAO/WHO Expert Consultation on Human Vitamin and Mineral Requirements” 1998, Bangkok, Tailanda, si raportul aferent subliniaza importanta unor nutrienti precum vitaminele A, K, E, D, C, vitaminele complexului B, seleniu, zinc, magneziu, fier si iod.

Fibromialgia

Fibromialgia reprezinta un sindrom care din punct de vedere al prezentarii clinice are foarte multe elemente in comun cu tabloul clinic caracteristic sindromului de oboseala cronica. Multi dintre specialisti considera ca cele doua pur si simplu coexista. Afecteaza preponderent populatia feminina, iar simptomatologia principala este reprezentata de poliatralgie, mialgie si alodinie, asociate cu oboseala persistenta, tulburari de somn si tulburari de concentrare. Acestor elemente, care domina tabloul clinic, li se pot adauga: depresie sau anxietate, migrene, sindrom de intestin iritabil sau reflux gastro-esofagian, vezica urinara hiperactiva/iritabila, dureri pelvine, sindrom temporo-mandibular (sindromul articulatiei temporo-mandibulare).

Etiologia fibromialgiei nu este elucidata, parand a fi plurifactoriala. Practic sunt incriminate dezechilibre ale neurotransmitatorilor asociate perturbarii axei hipotalamus-hipofiza-corticosuprarenala care rezulta in scaderea pragului pentru durere (exagerarea sensibilitatii nociceptive). Se intalnesc mai frecvent cresteri ale nivelului neurotransmitatorilor excitanti (substanta P, glutamat) asociate cu cresterea sensibilitatii receptorilor NMDA, scaderi ale neurotransmitatorilor inhibitori (serotonina, noradrenalina) si perturbari ale sistemului dopaminergic. A fost explorata si ipoteza unei perturbari imunologice si se pare ca imunitatea celulara este afectata (scazuta) in cazul pacientilor cu fibromialgie, asocierea fiind sustinuta de profilul citokinic inregistrat in cazul acestora. Noi dovezi incrimineaza defecte ale suntului A-V, si ca urmare, perturbari ale mecanismelor de modulare a temperaturii centrale si disfunctiile vasculare ca factor etiologic.

Diagnosticul se realizeaza in general prin identificarea elementelor clinice amintite si excluderea altor potentiale cauze. Diagnosticul diferential se face de obicei fata de poliartrita reumatoida si lupus, iar simptomele specifice fibromialgiei vor putea fi intalnite si in contextul hipotiroidismului sau aceasta se poate confunda cu mialgia reumatismala.

Prezentarea clinica si cateva investigatii suplimentare sunt insa suficiente pentru a exclude celelalte diagnostice. In fibromialgie nu intalnim statusul inflamator specific bolilor reumatismale.

In ceea ce priveste managementul fibromialgiei, acesta presupune cateva directii principale: masuri farmacologice si non-farmacologice.

Masurile farmacologice sunt:
  • controlul simptomatologiei prin utilizarea medicatiei care restabileste nivelul central al serotoninei si al norepinefrinei sau controlul nivelului ridicat de neurotransmitatori excitanti prin utilizarea derivatilor de GABA
  • terapia cu antiinflamatoare (pentru componenta lor antialgica) pentru un control eficient al durerii
  • miorelaxante
  • adresarea tulburarilor psiho-emotionale si a tulburarilor de somn prin terapie specifica de suport: anxiolitice, antidepresive, preparate dopaminergice, anticonvulsivante etc.
Se recomanda si utilizarea resurselor farmacoterapeutice complementare, referindu-ne aici la suplimente nutritive: complexe vitamino-minerale, fitoextracte, aminoacizi si antioxidanti, combinatii de acid malic si magneziu.

Masurile non-farmacologice sunt:
  • masuri nutritionale
  • exercitii fizice (aerobe)
  • psihoterapie si terapii pentru reducerea si gestionarea stresului, identificat ca factor de risc.

Resurse farmacoterapeutice complementare pentru gestionarea sindromului de oboseala cronica si a fibromialgiei

Alive!™ (fara fier), 30 de capsule, de la Secom®, este un Mega-Nutrient pentru un nivel optim de energie si imunitate cu 133 de ingrediente esentiale, din surse 100% naturale. Acesta asociaza intr-o singura tableta: 29 de vitamine si minerale, 37 de extracte din fructe, legume si plante verzi, 12 enzime digestive, 10 acizi grasi Omega 3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti si 18 aminoacizi. Nutrientii din Alive!™ (fara fier) se absorb rapid in circuitul sangvin, in mai putin de 30 de minute, iar puritatea si eficienta lor este asigurata prin testare in laborator. Alive!™ (fara fier), de la Secom®, contribuie la reducerea oboselii si la functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, produsul Alive!™ (fara fier) ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului fizic, psihic si oxidativ.

MSM 750mg, 90 de capsule, de la Secom®, este un antiinflamator ce incorporeza 5 principii 100% naturale, cu proprietati antialgice superioare, conferind beneficii suplimentare de condroprotectie si protectie a mucoasei digestive. Acesta se bucura de tolerabilitate crescuta si un foarte bun profil de siguranta, putand fi utilizat chiar si in cazul pacientilor care prezinta contraindicatie pentru AINS. MSM 750mg contine concentratia optima de metilsulfonilmetan (MSM) - 1500 mg/2 capsule, recomandate a fi administrate in priza unica, zilnic. Metilsulfonilmetanul reprezinta o sursa de sulf organic cu importante proprietati terapeutice, remarcandu-se prin efectele antialgice si antiinflamatorii, dar si prin rolul imunomodulator. Beneficii suplimentare deriva tocmai din functia sa de donor de sulf organic si, deci, din rolul pe care il joaca in sustinerea sintezei unor importanti compusi precum glutationul (antioxidant intracelular si factor estential pentru ambele faze de detoxifiere hepatica) si SAM-e (s-adenozil-metionina). SAM-e are o importanta deosebita in cazul pacientilor cu afectiuni in care componenta algica, asociata sau nu cu inflamatie, joaca un rol central. Formula MSM 750mg este imbunatatita prin asocierea a altor 4 extracte standardizate din plante: Gheara diavolului, Gheara matei, Boswellia si Curcumin. Produsul are tolerabilitatea digestiva crescuta, asigurata de prezenta in formula a extractului standardizat de Curcumin, fitoextract cu valoare terapeutica deosebita. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale curcuminului si utilizarea sa ca resursa complementara tratamentului conventional sunt documentate pe larg de literatura de specialitate, pe un spectru larg de patologii. In ceea ce priveste subiectul de fata, eficienta curcuminului ca resursa terapeutica in fibromialgie a fost evaluata si in cadrul unui studiu publicat in Open Journal of Rheumatology and Autoimmune Diseases Vol.3 No.2(2013), Article ID:31840, 4 pages DOI:10.4236/ojra.2013.32015. In cadrul acestuia au fost inclusi pacienti cu fibromialgie, constatandu-se imbuntatairea semnificativa a majoritatii parametrilor urmariti: durere, obosela resimtita in timpul activitatii zilnice si a vertijlui. De asemenea s-au imbunatatit semnificativ si: senzatia de compresie toracica, extrasistolele, claudicatiile si fenomenele parestezice. Studiul a confirmat datele preclinice consemnate anterior, referitoare la eficienta acestuia in sindromul de oboseala cronica, atat pe astenie, cat si pe durerile musculare si articulare asociate: Gupta A, Vij G, Sharma S, Tirkey N, Rishi P, Chopra K. 2009. Curcumin, a polyphenolic antioxidant, attenuates chronic fatigue syndrome in murine water immersion stress model. Immunobiology.;214(1):33-9.

SAM-e 200mg, 60 de tablete protejate enteric, de la Secom®, promoveaza longevitatea, sanatatea articulatiilor, functionarea optima hepatica si cerebrala. Produsul si-a dovedit ultilitatea in sindromul de fibromialgie, dar si in patologia osteoarticulara inflamatorie (efecte comparabile cu AINS), dovedind o dualitate terapeutica interesanta prin eficienta in depresie. SAM-e 200mg se remarca si prin utilitatea sa in gestionarea componentei psiho-emotionale, strans asociata ambelor sindroame, dar mai cu seama fibromialgiei. De altfel, beneficiile SAM-e 200mg sunt dovedite in numeroase studii clinice, dintre care amintim:
  • Jacobsen S, Danneskiold-samsoe B, Bach Andersen R. Oral S-adenosylmethionine in primary fibromyalgia: Double-blind clinical evaluation. Scand J Rheumatol 1991;20:294-302.
  • Najm WI, Reinsch S, Hoehler F, Tobis JS, Harvey PW. S-adenosyl methione (SAMe) versus celecoxib for the treatment of osteoarthritis symptoms: A double-blind cross-over trial. BMC Musculoskelet Disord 2004;5:6. Epub 2004 Feb 26.
  • S-Adenosyl Methionine (SAMe) Augmentation of Serotonin Reuptake Inhibitors for Antidepressant Nonresponders With Major Depressive Disorder: A Double-Blind, Randomized Clinical Trial George I. Papakostas, M.D.; David Mischoulon, M.D., Ph.D.; Irene Shyu, B.A.; Jonathan E. Alpert, M.D., Ph.D.; Maurizio Fava, M.D. Am J Psychiatry 2010;167:942-948. doi:10.1176/appi.ajp.2009.09081198
SAM-e 200mg se prezinta sub forma de tablete protejate eneteric, pentru imbunatatirea absorbtiei la nivelul intestinului subtire si poate fi recomandat inclusiv in ditele vegetariene si vegane.

Eficienta comparabila cu AINS a condus la inregistrarea si utilizarea acesteia ca medicament in Italia (1979), Spania (1985) si Germania (1989).

Alive!™ (fara fier), MSM 750mg si SAM-e 200mg sunt doar cateva dintre cele peste 200 de produse 100% naturale din portofoliul Secom®, ce acopera toata gama de afectiuni. Produsele Secom® sunt disponibile in intreaga tara prin in farmacii si magazine cu profil naturist, magazine online, precum si prin reteaua de magazine de prezentare si vanzare Secom® din Bucuresti si Ploiesti. Lista completa a acestora este disponibilă pe www.secom.ro.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Produse recomandate


  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    69,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    353,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare