pancreatita-cronica-si-terapia-enzimatica

Pancreatita cronica este o afectiune a pancreasului, caracterizata prin fibroza si modificarea tesutului glandular al acestuia, ceea ce duce la dereglarea secretiei de enzime digestive si a anumitor hormoni. Boala are o incidenta de 3,5-4 cazuri la 100.000 de locuitori si este de trei ori mai intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, decat la femei[1]. La adulti, principala cauza care determina afectiunea este consumul abuziv de alcool, dar nu este o regula. Nu intotdeauna cauzele bolii sunt cunoscute, de aceea pancreatita cronica face parte din categoria bolilor idiopatice.

Cuprins
Semne care ar trebui sa va puna in garda
Adresati-va medicului pentru diagnostic
Pancreatita cronica, ce se intampla in aceasta boala
Rolul enzimelor digestive in pancreatita cronica

Semne care ar trebui sa va puna in garda

Pancreatita cronica este o boala care se instaleaza pe parcursul mai multor ani, la fel si simptomele bolii. Durerea abdominala care revine constant este primul semn care ar trebui sa va ingrijoreze. Episoadele de durere pot avea un grad de intensitate diferita si pot dura de la cateva ore la cateva zile. Durerea abdominala poate fi insotita si de greata, voma sau diaree. La aproximativ 10-15% dintre pacienti, boala nu se manifesta prin durere ci prin sindrom de malabsorbţie. In acest caz, pacientii scad in greutate din cauza unei absorbţii deficitare a nutrienţilor din alimente.

Prezenta depozitelor mici si dense (calcificari) care se formeaza in ductul pancreatic sau in tesutul acestuia sunt un alt semn al bolii. Acestea pot fi identificate doar prin diagnostic imagistic (radiografie sau computer tomografie).

Adresati-va medicului pentru diagnostic

Nu amanati vizita la medic, diagnosticul este primul pas catre instituirea unui tratament si ameliorarea starii de sanatate. Pentru a confirma diagnosticul de pancreatita cronica, sunt necesare cateva analize si, in functie de caz, de anumite investigatii imagistice. Persoanele care sufera de pancreatita cronica prezinta un continut ridicat de grasimi in scaun, de aceea, analiza materiilor fecale este prima recomandata.

Pentru a identifica gradul de alterare a ductelor pancreatice mai sunt recomandate urmatoarele investigatii: tomografia computerizata abdominala (CT), endoscopia, colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) sau testul de stimulare pancreatica.

Pancreatita cronica, ce se intampla in aceasta boala

Durerea si sindromul de malabsorbtie sunt cauzate de alterarea anumitor functii importante ale pancreasului. Astfel, in cazul acestei boli, pancreasul treptat, devine incapabil sa mai secrete enzimele necesare unei digestii normale si absorbtiei de grasimi din alimentatie. In plus, pe fondul dereglarilor pancreatice se poate instala o intoleranta la glucoza si intr-un final diabetul zaharat. Netratata, pancreatita cronica este un factor major de aparitie a cancerului pancreatic.

Rolul enzimelor digestive in pancreatita cronica

In pancreatita cronica, tratatemntul vizeaza doua directii: durerea si malabsorbtia. Suplimentarea cu enzime digestive este recomandata atat pentru reglarea problemelor de absobtie cauzate de pancreatita cronica, iar administrarea pe termen lung contribuie la scaderea durerilor abdominale. Super Enzymes™ de la Secom® cuprinde o formula complexa pentru sustinerea enzimatica a digestiei si absorbtiei nutrientilor prin actiunea sinergica atat la nivelul stomacului, intestinului subtire cat si al pancreasului. Tabletele cu eliberare prelungita (Bi-Layer) contin enzime naturale (pepsina, papaina, pancreatina, lactaza, celulaza, diastaza, lipaza, micozima, bromelaina) si o selectie de extracte de origine vegetala (ardei iute, sfecla rosie, ghimbir, fenicul, schinduf, musetel, menta) care sa ofere sustinere enzimatica de durata. Super Enzymes™ are o formula completa, superioara cantitativ si calitativ tuturor formulelor similare de pe piata romaneasca si ajunge pana la 60 de zile de administrare.

Adoptati o dieta echilibrata, cu putine grasimi si fara alcool sau tutun. Monitorizati constant boala si incercati sa o controlati. Pentru stabilirea unei scheme de tratament complementar si o monitorizare a starii de sanatate, puteti sa va adresati si Centrului de Medicina Integrativa Secom®.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii pentru sanatate.


[1] Incidenţa afectiunilor pancreatice in patologia digestiva, Prof. Mircea Diculescu, http://www.scumc.ro/wp-content/uploads/2013/11/1.Epidemiology-of-Pancreatic-diseases.pdf

(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate

loader
Super Enzymes™ 30tb

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

42.00 lei
In stoc