📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Noi descoperiri despre creierul uman

Noi descoperiri despre creierul uman

Creierul are o capacitate extraordinara de a se adapta si forma noi conexiuni, datorita procesului de neuoroplasticitate. Cu argumente in plus au venit si cercetatorii de la Universitatea “Johns Hopkins”.

Pornind de la ipoteza potrivit careia constiinta matematica a copiilor se datoreaza corelatiei dintre obiectele vazute si capacitatea de analiza a lor, cercetatorii au urmarit cum functioneaza acest tip de constiinta matematica la copiii nevazatori.

In urma studiului, oamenii de stiinta au descoperit ca in cazul persoanelor nevazatoare, exista acelasi tip de retea neuronala responsabila de constiinta matematica, situata in aceeasi zona a creierului, existenta ei nemaifiind astfel corelata cu capacitatea de a vedea si de a asocia numarul cu imaginea.

In cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au comparat modul de functionare al creierelor persoanelor nascute fara vedere si persoanelor care aveau ochii acoperiti. Ambelor categorii de subiecti li s-a cerut rezolvarea unor ecuatii matematice, in timp ce creierul era analizat. In cazul persoanelor nascute fara vederea, s-a observat ca partea de cortex responsabila de prelucrarea imaginilor vizuale preluase functia de calcul matematic. Pe masura ce gradul de dificultate a ecuatiilor crestea, cu atat mai intensa era activitatea neuronala in zona respectiva.

Rezultatele au fost publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences si infirma teoria conform careia zonele creierului erau specializate pe anumite functii si nu pot fi schimbate.

Acest studiu este inceputul unor noi directii de cercetare si vizeaza reconfigurararea retelei neuronale astfel incat functii afectate de diverse afectiuni sa fie preluate de alte zone cerebrale sanatoase.


Sursa: Science Daily

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare