Varsta pacient: 43 de ani
Afectiune principala: carcinom ductal invaziv, grad 1

Era pe la inceputul verii anului 2010. Asa cum faceam de cateva ori pe zi in ultimele 2-3 luni, mi-am palpat sanul drept. Biluta aceea tare pe care o simteam la atingerea degetelor parca mai crescuse. Si totusi, rezultatul biopsiei pe care o facusem in urma operatiei confirmase ca era vorba despre o tumora benigna. Acest lucru se intamplase cu 8 luni in urma. Mi se paruse o minune la acel moment si ii multumeam Domnului zilnic ca ma ferise de un diagnostic nemilos care ingheata sangele in vene si celui mai curajos om. Insa, de ceva timp, se strecurase indoiala in mine. Era acolo ceva, un ceva tare care tot crestea, exact langa cicatrice. Ma bantuia gandul ca chirurgul nu scosese totul la operatie si ca ar fi putut ramane o mica tumora care sa-mi puna viata in pericol. Mi-am facut imediat o programare la mamografie, apoi una la RMN. Am asteptat si iata ca a venit ziua in care sa-mi ridic rezultatele. Verdictul a fost socant! Doctorul m-a luat deoparte si mi-a explicat ca, desi suferisem o interventie chirurgicala in urma cu cateva luni, eram suspecta de neoplasm mamar la sanul deja operat, iar suspiciunea era de 95%. Nu-mi venea sa cred! Aveam o tumora de 2 cm. Se pare ca chirurgul trecuse cu bisturiul pe langa ea, avand in vedere faptul ca se dezvolta exact langa cicatrice.

Intr-o luna si jumatate, dupa ce mi-am facut toate investigatiile, m-am operat. Pe masa de operatie s-a confirmat suspiciunea, asa incat s-a luat decizia de extirpare a sanului drept. Rezultatul biopsiei a fost clar carcinom ductal invaziv grad 1.

A urmat vizita la oncolog. Mi-au fost prescrise 6 sedinte de chimioterapie. Eram ingrozita si speriata. Stiam ce inseamna asta. Citisem si aflasem de la alte paciente care erau efectele secundare ale acestui tratament.
Am inceput sa caut pe internet solutii care sa ma ajute sa trec cu bine peste efectele agresive ale chimioterapiei si din aproape in aproape, am gasit Centrul de Medicina Integrativa Secom®. Referintele din revista Formula AS erau foarte incurajatoare. Am facut o programare. M-am prezentat la ora stabilita la cabinet.Eram o acumulare de temeri si numai ganduri sumbre. Din prima clipa m-am agatat de specialistii Centrului ca de un colac de salvare. Am stat de vorba aproape doua ore. Mi s-a explicat cu multa rabdare ce insemna boala asta si cum putem lupta impreuna sa o invingem si mi-a fost recomandat un tratament cu produse naturale speciale.
A doua zi mi s-a administrat prima sedinta de chimioterapie. Reactiile secundare nu au intarziat sa apara. Mi-a fost foarte rau. Varsam din jumatate in jumatate de ora. Durerile insuportabile de cap nu conteneau. Aveam o stare de sfarseala in adevaratul sens al cuvantului. Toate acestea au durat 4-5 zile, dar mi-am revenit incet si am reusit sa mananc si sa incep schema de tratament natural. S-au scurs trei saptamani si a venit momentul sa fac si a doua cura de citostatice. Ma gandeam cu groaza ca se va repeta chinul, dar n-a fost chiar asa. Am resimtit din nou starile de rau, dar la o intensitate mult diminuata. Am suportat totul mult mai usor, fara a mai avea probleme din cauza vomei. Parca nu-mi venea sa cred. Trecusem mult mai usor peste aceasta etapa a tratamentului si incepusem sa capat curaj. Au urmat si celelalte sedinte de chimioterapie. In paralel urmam programul de tratament complementar elaborat. Mergeam regulat la Centrul de Medicina Integrativa Secom®, stateam de vorba, mi se oferea neconditionat sustinerea psihologica de care aveam atata nevoie!

Am trecut cu bine peste cele 6 sedinte de citostatice si, treptat, mi-am reluat viata normala. Iata ca au trecut 10 luni de atunci si ma simt foarte bine. Continui sa merg regulat la Centrul de Medicina Integrativa Secom® pentru urmarea unui program de intretinere. Mi-am recapatat increderea in mine si mai ales speranta. Am redevenit ce am fost. Am o viata normala si activa.