medicina-integrativa

Studiile arata ca majoritatea bolnavilor cu afectiuni cronice folosesc in paralel cu medicatia prescrisa de medicul specialist si remedii complementare. De cele mai multe ori, fac acest lucru fara a-si informa doctorul. Dar, un stiudu Landmark realizat in 1993 a aratat ca un american din trei folosea remedii naturale sub supraveghere medicala. Concluzia acestui studiu, care a demonstrat increderea pe care bolnavii, dar si o parte din medici o au in terapiile complementare a condus la popularizarea unui nou concept, acela de medicina integrativa.

Cuprins

Presupune abordarea globala a bolii
Bolnavul in centrul atentiei, nu boala
Beneficiile terapiilor complementare naturale

Presupune abordarea globala a bolii

Medicina integrativa vizeaza tratarea personalizata a bolnavului si abordeaza boala combinand mijloacele medicinei alopate cu cele ale medicinei complementare, daca si pentru acestea din urma exista suport stiintific in ceea ce priveste siguranta si eficienta. Iar rezultatele pozitive ale acestor abordari au fortat marile centre universitare care au departamente de cercetare sa isi dezvolte si departamente de medicina integrativa.
Terapiile utilizate in medicina integrativa, care au efect adjuvant tratamentului clasic ajuta la inbunatatirea functiilor ogranismului, dar si la rezolvarea problemelor aparute ca o consecinta a tratamentului clasic, adica la limitarea sau la atenuarea efectelor secundare ale administrarii medicamentelor.
Personalizarea este foarte importanta
Terapiile complementare si cele clasice sunt utilizate simultan pentru a obtine cele mai eficiente rezultate. Schemele de tratament complementar pot combina mai multe tipuri de remedii naturale care sa sutina diferitele organe afectate atat de boala, cat si de efectele secundare ale medicamentelor.

Bolnavul in centrul atentiei, nu boala

Conceptul pe care il are la baza medicina integrativa castiga popularitate in randul bolnavilor in conditiile in care medicina alopata trateaza mai degraba simptomele bolii, nu pacientul, vazut ca un intreg, cu toate problemele pe care le are de infruntat odata cu instalarea suferintei. Potrivit Asociatiei Americane a Spitalelor, procentul clinicilor care ofera servicii de medicina complementara s-a dublat in ultimul deceniu. Alte 24 % din spitalele americane intentioneaza sa introduca astfel de servicii de medicina integrativa, arata aceeasi statistica. O parte a costurilor de tratament sunt chiar acoperite de sistemul de sanatate american.

Beneficiile terapiilor complementare naturale

Terapiile complementare naturale ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor, actionand simultan pe mai multe planuri: impiedica modificarea informatiei genetice de catre agentii patogeni si dezechilibrul imunitar/hormonal, reduce inflamatia si stresul oxidativ. Mai mult, produsele naturale detoxifica organismul de reziduurile toxice precum fumul de tigara, pesticidele, metalele grele si reduc efectele secundare ale medicamentelor. De asemenea, componentele bioactive din produsele naturale stimuleaza selectiv functiile organismului, ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic si imunitar pentru a lupta eficient impotriva bolilor, inclusiv a unor afectiuni grave precum cancerul.

(articol actualizat la data 04-01-22)