lipsa-somnului-la-fel-de-daunatoare-pentru-inima-ca-fumatul

Un studiu publicat in European Journal of Preventive Cardiology sustine ca lipsa de somn poate creste riscul de afectiuni cardiace in aceeasi masura ca fumatul.

Lucrarea a analizat probabilitatea aparitiei bolilor cronice prin prisma a patru obiceiuri de viata recunoscute ca fiind benefice pentru sanatate si raportul ocupat de somn fata de acestea. Exercitiile fizice, o alimentatie corespunzatoare, consumul de alcool cu moderatie si abstinenta de la fumat au fost elementele cu care s-a comparat influenta somnului asupra starii de sanatate.

Potrivit cercetarii, un somn odihnitor poate insemna si sanse cu 50% mai mici de a face un atac de cord. Iar persoanele care erau adeptele celor patru modalitati initiale de a trai sanatos au inregistrat un risc cu 57% mai mic de a fi afectati de boli cardiovasculare si cu 67% mai putin ca acestea sa aiba urmari fatale. In plus, adaugarea somnului odihnitor la o viata cu o dieta sanatoasa, activitate fizica, moderatie in consumul de alcool si fara fumat a ridicat aceste valori pana la 65%, respective 83%.

Cercetarea a analizat starea a 14 000 de persoane cu varste intre 20 si 30 de ani pe o perioada de 12 ani. Potrivit specialistilor implicati in realizarea cercetarii, aceasta nu demonstreaza totusi ca privarea de somn duce la afectiuni cardiace.

(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate

loader
5-HTP

30 tablete filmate gastrorezistente

48.00 lei
In stoc
loader
GABA 750mg

60 tablete RapidSolv®

66.00 lei
In curs de aprovizionare