-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Isi revin optimistii mai usor din situatiile stresante?

Isi revin optimistii mai usor din situatiile stresante?

O cercetare realizata la Departamentul de Psihologie al Universitatii Concordia a analizat mai in detaliu modalitatea prin care optimistii si pesimistii fac fata stresului. Rezultatele au indicat ca persoanele cu o atitudine pozitiva au un nivel al cortizolului mai aproape de valoarea medie decat pesimistii. Astfel, cercetarea a putut explica si ceea ce se intampla din punct de vedere biologic.

Studiul a analizat date culese de la 135 de adulti cu varsta peste 60 de ani pe parcursul a sase ani. Cercetatorii au preluat zilnic mostre de saliva din care au extras informatii privind nivelul de cortizol din organism. Acestea au fost analizate raportat la valorile inregistrate de fiecare individ si nu prin compararea indicilor obtinuti de optimisti versus pesimisti. Studiul a vizat categoria de varsta peste 60 de ani intrucat in acesta perioada a vietii se inregistreaza un numar mai mare de factori care provoaca stresul. De aceea, si cortizolul, numit si “hormonul stresului”, se regaseste in cantitati mai mari in organism.

Pesimistii, cei care au declarat mai des ca se afla intr-o situatie stresanta, au intampinat mai multe dificultati in reducerea nivelului de cortizol pana la o valoarea medie. In schimb, optimistii, desi au trecut prin evenimente tensionante, si-au revenit mai usor.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare