invata-rapid-cu-o-memorie-buna

Copilaria si prima parte a vietii de adult sunt doua perioade ale vietii caracterizate printr-o stimulare intensa a activitatii cerebrale, datorita proceselor numeroase de invatare si de educare prin care trecem. Alimentatia corecta, exercitiile mintale si odihna ajuta la mentinerea creierului intr-o forma optima pentru acumularea usoara si de durata a informatiilor.

Cuprins:

Cum functioneaza procesul de invatare
Factori care afecteaza memoria
Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare

Cum functioneaza procesul de invatare

Neuronii, elementele structurale si functionale de baza ale creierului, sunt celule care capteaza informatiile transmise de organele de simt ale corpului si le transmit mai departe catre diversele regiuni ale creierului. Neuronii comunica intre ei printre sinapse, legaturi formate intre prelungirile acestora (axoni terminali).

Fiecare informatie noua primita de creier determina modificari si noi relatii intre elementele structurale ale acestuia, pentru a facilita stocarea pe termen lung sau mai scurt a datelor, precum si raspunsul creierului la variatiile interne sau externe ale mediului. Aceasta capacitate a creierului se numeste neuroplasticitate si consta, in cazul invatarii, in permanente remodelari ale unor legaturi sinaptice. Invatarea este capacitatea unei persoane de a dobandi cunostinte sau aptitudini noi, iar memoria ne permite sa pastram aceste cunostinte in timp. Potrivit unor teorii, informatiile noi sunt stocate in memoria pe termen scurt si sunt ulterior mutate in memoria pe termen lung, dupa ce la nivelul creierului au loc schimbarile necesare pastrarii acestora.

Factori care afecteaza memoria

Oboseala se numara printre principalele cauze ale lipsei de atentie si a capacitatii de invatare. Odihna permite organismului sa intre intr-o stare latenta, de regenerare, fara de care este nevoit sa isi incetineasca activitatea, pentru a conserva din energie si a asigura indeplinirea functiilor de baza.

Stresul, de asemenea, are efecte negative asupra memoriei. Hormonii eliberati in organism in perioadele tensionate afecteaza hipotalamusul, zona a creierului activata si in cazul procesului de invatare.

Alimentatia este si ea foarte importanta pentru sanatatea creierului si, implicit pentru o memorie buna. In lipsa nutrientilor potriviti, care sa asigure substantele necesare, anumite functii cerebrale pot avea o eficienta mai scazuta. De aceea, este recomandata o alimentatie bogata in legume, fructe si peste.

Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare

Pentru o mai buna capacitate de invatare, este util sa folosim diferite metode de imbunatatire a memoriei si de mentinere a sanatatii creierului, precum si mici trucuri pentru a invata mai eficient. De exemplu, lectura frecventa este o buna metoda de a tine creierul alert, somnul permite sedimentarea informatiilor si regenerarea cerebrala, iar diferitele asocieri intre informatiile noi si elemente familiare faciliteaza revenirea la informatii atunci cand sunt solicitate.

In apropierea perioadelor solicitante, pentru imbunatatirea memoriei, concentrarii si atentiei ne putem pregati si cu suplimente alimentare.

(articol actualizat la data 26-10-18)
 

Produse recomandate