interactiunea-cu-prietenii-dezvolta-anumite-regiuni-ale-creierului

Anumite sectiuni ale creierului sunt mai mari si legaturile dintre diversele lor componente sunt mai bune in cazul persoanelor cu multi prieteni, au observat cercetatorii de la Oxford University. De asemenea, cu cat numarul de prieteni este mai mare, cu atat beneficiile pentru creier sunt si ele mai avansate.

Cercetatorii au intervievat 18 femei si barbati. Oamenii de stiinta au luat in considerare pentru studiu numarul de prieteni cu care acestia discutasera direct sau prin email sau se intalnisera in ultima luna inainte de inceperea studiului. De asemenea, acestia au analizat si activitatea cerebrala a subiectilor. In urma scanarilor, s-a observat ca aproximativ sase regiuni ale creierului erau mai mari in cazul persoanelor cu o viata sociala mai activa si acestea erau cu atat mai mari cu cat numarul prietenilor era mai mare. Una dintre aceste regiuni este cortexul cingular, activa atunci cand ne interesam de actiunile celorlalte persoane. De asemenea, s-a observat ca legaturile dintre acestea si o alta sectiune a creierului, folosita atunci cand incercam sa descifram gandurile si sentimentele celorlalti, sunt mai dezvoltate la persoanele mai sociabile.

Potrivit cercetatorilor, fenomenul se datoreaza faptului ca aceste regiuni si conexiuni sunt utilizate mai des si nu este o caracteristica nativa. In compensatie, alte zone cerebrale sunt mai putin dezvoltate, sunt de parere autorii studiului.