Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Ingrijirea tenului acneic

Ingrijirea tenului acneic

Aparitia acneei nu este o surpriza in adolescenta. Ne consolam cu gandul ca este o problema specifica varstei, ascundem imprefectiunile sub stratul de machiaj si rezistam cu stoicism pana cand organismul va incheia etapa de adaptare si de dezvoltare. La maturitate ne asteptam ca tenul sa se curete si ca secretia de sebum sa se regleze si incepem sa ne gandim la prevenirea ridurilor si la hidratare optima. In cazul anumitor persoane problemele persista insa si la maturitate, iar acceptarea situatiei devine tot mai dificila.

Cuprins

De ce persista acneea?
Ce tip de ingrijire este potrivita tenului acneic?

De ce persista acneea?


Neplacuta acnee afecteaza pana la 90% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, si un numar considerabil de adulti.
Potrivit portalului prevention.com, studiile arata ca 35% dintre femeile intre 30 si 39 de ani inca au aceasta problema, in cadrul categoriei de varsta 40-49 procentul este de 26%, iar pentru femeile de peste 50 de ani se situeaza la 15%. Specialistii atrag atentia asupra incidentei tot mai mari a acneei la persoanele adulte si la efectele pe care le are nu doar la nivel estetic cat si emotional.

Acneea se manifesta prin aparitia papulelor, leziuni cutanate sub forma unor proeminente bine delimitate de culoare variabila, fara continut de lichid, a pustulelor, colectii purulente la nivelul pielii, determinate de modificarea florei locale, sau a comedoanelor, colectii de sebum care obtureaza deschiderile glandelor sebacee de la suprafata pielii (puncte albe sau negre). Aceste probleme apar atunci cand sebumul, pelicula lipidica prezenta pe suprafata pielii pentru protejarea acesteia, este secretat in exces de glandele sebacee. Sebumul este eliminat in exteriorul epidermei prin intermediul porilor. Daca pe suprafata pielii este insa prezenta o cantitate excesiva de sebum, celule cutanate descuamate sau impuritati din mediu, porii sunt obturati si apar reactii precum inflamatiile, roseata si infectarea porilor.

In cazul adolescentilor, secretia excesiva de sebum este cauzata de intensificarea activitatii hormonale caracteristice varstei. Fluctuatiile hormonale pot persista si la persoanele adulte. Un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul, conduce la o secretie excesiva de sebum. In perioadele stresante, organismul secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni, ceea ce dezechilibreaza secretia de sebum si duce la aparitia imperfectiunilor. Pe langa cauzele hormonale, acneea ar putea fi cauzata si de o alimentatie bogata in glucide, care poate favoriza inflamatia pielii. De asemenea, programul de ingrijire a pielii are o importanta majora in sanatatea acesteia.

Ce tip de ingrijire este potrivita tenului acneic?

Tenul acneic are o tendinta acuta de ingasare, din cauza secretiei excesive de sebum, ce se poate manifesta doar in zona T (frunte, nas, barbie) sau, de la caz la caz, si pe pometi. De aceea si programul de tratament al tenului acneic trebuie sa fie adaptat specificului problemelor. Produsele cu efect antiacneic trebuie aplicate in functie de zonele afectate, fie pe intreaga fata, cu exceptia zonei sensibile a ochilor, fie doar in zona T.

Primul pas il constituie aplicarea unui produs cu efect cheratolitic si proprietati antimicrobiene. O formula pe baza de acid salicilic, uleiuri vegetale si fitoextracte, asa cum sunt Salicylic Acid 2% Spray sau Salicylic Acid 2% Roll On, va indeparta celulele epidermice devitalizate, impuritatile, excesul de sebum de la suprafata pielii si va asigura efect antimicrobian. De asemenea, va creste permeabilitatea stratului de cheratina, crescand astfel penetrabilitatea cutanata a altor produse. Formula complexa, pe baza de acid salicilic, camfor, ulei esential de tea tree, lavanda si menta, cu adaos de l-arginina, l-lizina si ulei de limnanthes alba, reduce obturarea porilor si aparitia imperfectiunilor specifice acneei. Aceasta faciliteaza eliminarea celulelor care sigileaza folicului pilos si dreneaza comedoamele, eliminand impuritatile acumulate sub forma de puncte negre sau albe. Alte beneficii ale formulei sunt sustinerea regenerarii tisulare si indepartarea straturilor superficiale ale celulelor incarcate excesiv cu pigment melanic, efectul calmant, reducerea inflamatiei si a pruritului.

Dupa aplicarea produsului pe baza de acid salicilic vom continua cu un spray pe baza de galbenele, precum Calendula Spray, pentru efect calmant si cicatrizare optima. Acesta are efect antiinflamator, sustine regenerarea tisualra, refacerea microvascularizatiei cutanate si sinteza de colagen, redand pielii elasticitatea si supletea. Un alt beneficiu pentru piele pe care il obtinem prin aplicarea spray-ului este normalizarea procesului de cheratinizare, imbunatatirea fluxului sangvin si reglarea florei la nivel cutanat. De asemenea, tenul este protejat impotriva efectelor fotoimbatranirii, datorita rolului antioxidant, reducand imbatranirea prematura a pielii si degradarea colagenului, a elastinei si a acidului hialouronic. In cazul expunerii la radiatii UV, substantele active contribuie la sustinerea proceselor reparatorii, la uniformizarea pigmentarii si la mentinerea hidratarii.

Pentru protectie suplimentara peste zi vom aplica apoi o crema care sa favorizeze cresterea coeziunii celulare, sa inhibe hiperproliferarea cutanata si care sa normalizeze procesul de multiplicate a celulelor epidermice prin efect cheratolitic si exfoliant bland. In cazul tratarii tenului acneic, este recomandata folosirea unei creme cu componente antiinflamatoare, care sa sustina procesele reparatorii, sa favorizeze reepitelizarea si sinteza de colagen, pentru refacerea structurii normale a pielii. De asemenea, aceasta trebuie sa actioneze pentru restabilirea pH-ului normal al pielii, sa redea si sa mentina un grad optim de hidratare si sa imbunatateasca functia de protectie a pielii. Putem folosi o crema pe baza de vitamina B12 si alantoina, cu efect calmant si regenerator, care sa contina si un complex emolient. Sunt recomandate extractele de aloe, avocado, sangele dragonului, precum si vitamina E. O astfel de formula, asa cum este Vitamin B-12 Cream, de la Secom®, raspunde necesitatilor distincte ale tenului cu afectiuni dermatologice, fie acneic, gras, hiperreactiv sau sensibil si poate reda arhitectura normala a epidermei.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare