infectiile-afecteaza-ceasul-biologic-la-nivel-celular

Cercetatorii de la Perelman School of Medicine au descoperit ca celulele macrofage isi opresc ceasul biologic atunci cand sunt expuse la bacterii, pentru a putea genera raspunsul inflamator. Fenomenul este important intrucat reprezinta un pas evolutiv in mai buna intelegere a reactiilor inflamatorii ce apar in cazul bolilor infectioase.

Celulele a caror modificare a fost identificata se numesc macrofage si fac parte din sistemul imunitar. Acestea au capacitatea de a face deosebirea intre structurile self (proprii) si non-self (externe) din organism si de a ingloba si digera bacterii sau alte organisme patogene. Potrivit cercetatorilor, o molecula de microARN, numita miR155, distruge o componenta importanta a proteinei BMAL-1 din celulele macrofage, componenta care face parte din mecanismul ceasului biologic. Proteina BMAL-1 este cea care permite celulei macrofage sa produca alte proteine inflamatorii care au ca rol activarea sistemului imunitar. Cercetatorii au mai observat ca raspunsul imunitar este mai intens in timpul serii fata de dimineata devreme, iar aceasta fluctuatie este dependenta de nivelul de BMAL-1 din organism, in special in celulele macrofage. Pe parcursul serii in organism se regaseste o cantitate mai mica de BMAL-1, ceea ce permite sistemului imunitar sa desfasoare o activitate mai intensa.

Garret Fitzgerald, coautor senior al studiului, citat de portalul sciencedaily.com, considera ca in anumite situatii, ca in cazul unei infectii bacteriene acute, utilizarea miR-155 pentru a opri ceasul biologic este benefica. Guangrui Yang, coautor principal al lucrarii, a adaugat insa ca, in cazul in care aceasta stare se prelungeste, este posibil ca afectiunea sa se agraveze. Aprofundarea noii directii de cercetare va permite o mai buna intelegere a actiunii sistemului imunitar si cum poate fi aceasta imbunatatita in functie de anumite momente ale zilei.

(articol actualizat la data 26-04-17)