📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Imunitatea: cum functioneaza si sfaturi pentru sanatatea sistemului imunitar

Imunitatea: cum functioneaza si sfaturi pentru sanatatea sistemului imunitar

Imunitatea este protectia oferita de sistemul imunitar, acesta fiind esential pentru supravietuire. Mecanismele active ale sistemului imunitar recunosc, ataca si distrug bacterii, virusuri, paraziti si toxine si ajuta organismul sa faca fata agentilor patogeni.

Ce este imunitatea

Sistemul imunitar este o retea complexa de celule, tesuturi si organe, este capabil sa impiedice si sa elimine agentii patogeni din organism si sa ne ofere protectie permanenta. Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare ce raspund in mod adecvat in caz de infectie sau boala.

Principala calitate a sistemului imunitar este aceea de a recunoaste corpurile straine, dar si pe cele cu strucura modificata din organism si de a le elimina prin mecanisme specifice. Reactivitatea sistemului imunitar este continua, iar identificarea unui agent patogen declaseaza imediat o reactie complexa de aparare si eliminare a acestuia.

O caracteristica speciala a sistemului imunitar este capacitatea de memorare a tiparelor tuturor agentilor patogeni pe care i-a intalnit anterior si pe care i-a eliminat. De acest tip de memorie sunt responsabile limfocitele B si T, care mai sunt cunoscute si precum celule cu memorie.

Memoria imunitara face posibila recunoasterea agentilor patogeni inainte ca acestia sa se inmulteasca in organism si sa provoace o stare de rau. Pe de alta parte, sistemul imunitar are o anume toleranta, astfel incat sa poate fi evitate manifestarile alergice sau agresiunea autoimuna1.

Structura sistemului imunitar

Sistemul imunitar este format din: ​​leucocite, anticorpi, sistemul complement (sistem enzimatic multifunctional alcatuit din proteine si glicoproteine plasmatice) si organe limfoide (splina, ganglionii limfatici, timusul si maduva osoasa).

Celulele albe din sange se mai numesc leucocite. Sunt de mai multe tipuri si circula prin tot corpul prin reteaua sangvina. Au capacitatea de a penetra peretii vaselor de sange prin osmoza si pot trece din limfa, in sistemul circulator sangvin.

Identificarea unui agent patogen provoaca inmultirea rapida a leucocitelor, cu scopul indepartarii acestuia. In plus, declanseaza o reactie generala care anunta prezenta agentului patogen. Celulele albe din sange (leucocite) sunt produse si depozitate in diferite organe, numite organe limfoide. Acestea sunt:

  1. Timusul - este o glanda situata in spatele sternului, intre cei doi plamani. Este format din doi lobi conectati de un istm. Timusul are un rol esential in activitatea imunitara si produce celule T, care se formeaza si se maturizeaza in timus. Celulele T contin proteine numite receptori de celule T care sunt capabile sa recunoasca diferite tipuri de antigeni (substante care provoaca un raspuns imun).
  2. Splina - un organ cu rol important in sistemele limfatic si imunitar. Este situata in partea stanga superioara a abdomenului. La nivelul splinei, sunt retinute celulele rosii imbatranite, formandu-se un depozit de trombocite (celule care au rol in repararea leziunilor) si leucocite.
  3. Maduva osoasa - este o structura spongioasa, semisolida, care se afla in interiorul oaselor mari. La nivelul ei exista o cantitate foarte mare de precursori ai limfocitelor B si de plasmocite, capabile sa sintetizeze imunoglobuline si/sau anticorpi.
  4. Ganglionii limfatici - sunt glande mici, pozitionate in tot organismul si sunt in legatura cu vasele limfatice, avand un rol esential in capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Functioneaza ca filtre, anihiland virusuri si bacterii.
  5. Amigdalele - organe pereche, localizate la nivelul superior al gatului. Au rolul de a functiona ca o bariera pentru agentii patogeni si sunt, totodata, un depozit de celule albe.
  6. Sistemul GALT - tesutul limfoid intestinal asociat (GALT) reprezinta o aglomerare de limfocite T si B dispuse pe mucoasa tubului digestiv de la cavitatea bucala pana la rect, care functioneaza ca parte a sistemului imunitar, pentru a proteja organismul de agentii patogeni din intestin. Datorita functiei sale fiziologice de absorbtie a nutrientilor, suprafata foarte subtire si permeabila a intestinului este vulnerabila la infectii, iar multi agenti infectiosi care ajung in organism folosesc aceasta cale. Tesutul limfoid intestinal asociat apara organismul printr-o concentratie mare de celule plasmatice cu rol in imunitate, producatoare de anticorpi, intr-un numar mai mare decat cele din splina, ganglionii limfatici si maduva osoasa la un loc.
  7. Placile Peyer sunt foliculi limfoizi dispusi pe intreaga suprafata a intestinului, concentrate mai mult in ultimul segment al acestuia. Rolul lor este acela de a asigura bariera imuna din sistemul digestiv.
  8. Sistemul BALT - tesutul limfoid asociat bronhiilor contine structurile limfoide situate sub mucoasele tractului respirator sau in parenchimul pulmonar, care au rol de bariera pentru agentii patogeni care pot intra pe caile aeriene, prin respiratie.
  9. Apendicele vermiform are rol in imunitate, fiind un veritabil rezervor de bacterii care au rol benefic in digestie10.
  10. Pielea - are rol in imunitate, fiind o bariera fizica intre organism si mediul extern. Exista un sistem imunitar asociat pielii (SALT)2.

Sistemul imunitar functioneaza efectiv prin leucocite. Exista doua tipuri principale:

  • fagocitele - celule care inglobeaza particule straine, apoi le descompun si sunt, la randul lor, de mai multe tipuri (neutrofile, care ataca bacteriile, monocite, cu roluri multiple, macrofage, care elimina celulele moarte si agentii patogeni si mastocitele, cu roluri multiple, inclusiv de vindecare a ranilor);
  • limfocite - celule albe, care au capacitatea de a recunoaste agentii patogeni, inclusiv pe cei care au fost inoculati prin vaccin sau ca urmare a unor afectiuni anterioare; si ele sunt de mai multe feluri (limfocitele B, care produc anticorpi, si limfocitele T, care distrug celulele compromise din organism)2.

Una dintre cele mai comune reactii ale sistemului imunitar este febra. Cresterea temperaturii corporale este indusa de sistemul imunitar, fiind comuna in multe tipuri de infectii virale sau bacteriene. Mecanismul care produce cresterea temperaturii este unul complex si face parte din „armele” pe care le are sistemul imunitar, temperatura crescuta poate ucide agentul patogen si intensifica circulatia sangvina si limfatica. Cresterea locala a temperaturii (in jurul unei leziuni cutanate, de exemplu) este tot un mecanism imunologic, ce protejeaza o zona de infectii si stimuleaza procesele de vindecare.

Functiile sistemului imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a preveni si intarzia diseminarea sistemica a bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si protozoarelor si trebuie sa indeplineasca aceasta functie fara sa provoace inflamatii sau sa dezvolte afectiuni autoimune. Celulele sistemului imunitar neutralizeaza bacteriile, virusurile, parazitii si fungii care patrund in organism si ii distrug. Mai mult, pot identifica si neutraliza substante daunatoare din mediul inconjurator, dar are si capacitatea de a actiona impotriva propriilor celule infectate sau degradate sau celule cu modifcari structurale (de exemplu, celule canceroase).

Sistemul imunitar are trei componente principale:

  1. Imunitatea prin anticorpi - este mediata de limfocitele B, produse in maduva osoasa, si de celulele plasmatice, care produc anticorpi diferentiati si anticorpi din sange, plasma si spatiile interstitiale.
  2. Imunitatea mediata de limfocitele T, produse in timus, activate de un antigen patogen si care actioneaza mai ales in cazul virusurilor si al celulelor proprii organismului, care au fost infectate de un agent patogen viral.
  3. Fagocitoza - este procesul imunitar prin care sunt distruse efectiv celulele patogene si microorganismele invadatoare2.

Tipuri de imunitate

Sistemul imunitar al fiecarui individ este diferit si depinde, in buna masura, de experientele patologice (virale, bateriene etc.) pe care acesta le-a avut. Sistemul imunitar se fortifica in timp, deoarece acumuleaza experiente in urma fiecarei expuneri la agenti patogeni. Acesta este unul din motivele pentru care infectiile virale si bacteriene sunt frecvente la copii si din ce in ce mai rare la adolescenti si adulti.

Mecanismul care sta la baza dobandirii imunitatii este generarea de anticorpi. Odata produs un anticorp, ca raspuns la o infectie virala sau bacteriana, o copie ramane in memoria sistemului imunitar, astfel incat, daca acelasi antigen reapare, acesta poate fi anihilat rapid inainte de a produce afectiunea. Acesta este motivul pentru care facem unele boli (pojar, varicela etc.) o singura data in viata. Acestea produc anticorpi ce raman activi toata viata.

Exista trei tipuri de imunitate:

  1. Imunitatea innascuta - este cea pe care mama o transmite fatului. Toti venim pe lume cu o anumita memorie imunitara. Aceasta imunitate innascuta include barierele naturale care formeaza prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni:
    • mecanice (pielea si mucoasele);
    • barierele chimice (secretiile glandelor sudoripare si sebacee, mucusul, secretiile proprii, precum saliva si sucul gastric);
    • barierele celulare (celulele cu proprietati fagocitare).
  2. Imunitatea pasiva - reprezentata de anticorpii ce sunt transmisi de la mama la copil prin laptele matern sau placenta, care dau nou-nascutului o imunitate temporara. Aceasta imunitate pasiva protejeaza copilul de unele infectii (de regula, cele facute de mama sau pentru care acesta a fost vaccinata) in primii ani de viata.
  3. Imunitatea dobandita - este realizata pe parcursul vietii, pe masura ce suntem expusi la boli si construim o serie de anticorpi proprii, pentru diferiti agenti patogeni. Imunitatea dobandita este si cea realizata prin vaccinare, care presupune introducerea in organism a unei cantitati mici de antigene, seruri imune sau agenti patogeni atenuati, in asa fel incat individul sa nu se imbolnaveasca, dar sa fie capabil sa dezvolte o reactie imunologica reala atunci cand ajunge in contact cu agentul patogen4.

Tulburari ale sistemului imunitar

Mai multe sisteme si tipuri de celule diferite functioneaza sincronizat (de cele mai multe ori) in tot corpul, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni si pentru a elimina celulele moarte sau modificate structural. Tocmai complexitatea sistemului imunitar face ca unele dintre reactiile acestuia sa fie exagerate sau gresite.

Exista trei situatii care descriu tulburari ale sistemului imunitar:

  1. Imunodeficiente - apar cand unul sau mai multe elemente ale sistemului imunitar nu functioneaza. Imunodeficientele pot fi cauzate de varsta, malnutritie, obezitate sau alcoolism. SIDA este un exemplu de imunodeficienta dobandita. Exista situatii cand pot sa fie mostenite, de exemplu, in boala granulomatoasa cronica, in care celulele fagocitare nu functioneaza corect.
  2. Boli autoimune - in care sistemul imunitar are tinte gresite si ataca (si) celulele sanatoase, mai predilect decat agentii patogeni sau celulele cu modificari structurale. Bolile autoimune sunt: boala celiaca, diabetul de tip 1, artrita reumatoida, lupusul si altele.
  3. Hipersensibilitatea sistemului imunitar - este reprezentata de situatiile in care, prin intermediul unor mecanisme imune, organismul prezinta reactivitate crescuta, indusa specific de expunerea repetata la structuri antigenice. Un exemplu sunt alergiile si socul anafilactic, in care organismul raspunde la un alergen atat de violent, incat poate pune viata in pericol6.

Cum recunoastem imunitatea scazuta

semnele imunitatii scazute

Manifestarea principala a unui sistem imunitar slabit este susceptibilitatea la infectii. predispozitia pentru In acest caz, persoana cu imunitatea scazuta se va confrunta cu infectii frecvente, cu simptomatologie mai severa si cu durata mai mare decat persoanele cu sistem imunitar normal.. Semnele care apar la persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt:

  • infectii recurente la nivelul tegumentelor (cum ar fi cele de tipul herpes sau candidozele);
  • infectii urinare;
  • inflamatia ganglionilor limfatici;
  • infectii respiratorii recurente (raceli comune, bronsita, pneumonie)
  • Infectii ale urechii sau ale sinusurilor;
  • anemie
  • probleme digestive (lipsa apetitului, greata, diaree)
  • stare generala de oboseala
  • insomnie
  • vindecarea lenta a ranilor;
  • radioterapie;
  • tumori maligne ale maduvei osoase si ale ganglionilor limfatici;
  • cancer.

Testele de sange pot identifica daca o persoana are un sistem imunitar slabit si daca anticorpii prezenti in sange sunt sub nivelul normal.

Cauzele imunitatii scazute

O serie de factori care tin de mediu si nu numai, pot slabi sistemul imunitar, facand organismul sa fie vulnerabil in fata bolii. Printre acestea se numara:

  • o alimentatie dezechilibrata;
  • stresul;
  • oboseala cronica si insomniile;
  • depresia, anxietatea si tristetea prelungita;
  • consumul excesiv de alcool si tutun;
  • consumul de stupefiante;
  • anumite medicamente, categorie din care fac parte antibioticele si cortizolul;
  • expunerea constanta la un mediu poluat.

E bine de stiut ca o imunitate scazuta reprezinta un risc pentru starea generala de sanatate, dupa cum un sistem imunitar intact este o garantie pentru o stare generala buna de sanatate7.

Deficientele innascute ale sistemului imunitar sunt relativ rare. Cu toate acestea, ele se pot manifesta la unul din 500 de indivizi. Aproximativ 65% din aceste imunodeficiente innascute sunt legate de defecte in formarea anticorpilor; 15-20% sunt defecte imune, combinate cu cele ale dezvoltarii si functionarii celulelor T. Restul sunt defecte mai putin raspandite ale celulelor imunitatii innascute.

Reactia sistemului imunitar depinde si de reactivitatea agentilor patogeni. Cei mai multi nu vor supravietui raspunsului imunologic, dar cei foarte agresivi, pe care organismul nu-i cunoaste (de exemplu, infectia cu SARS-COV-2), depasesc barierele sistemului imunitar8.

Exista si cauze tranzitorii care duc la scaderea generala a imunitatii, fiind considerate fiziologice, asa cum se intampla in cursul sarcinii.

Remedii pentru imunitate scazuta

Un sistem imunitar sanatos reuseste sa blocheze virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi. Totusi, in anumite situatii, acestia pot fi mult mai abili si reusesc sa ajunga in organismul nostru, perturbandu-ne starea de bine. Insa un stil de viata echilibrat si cateva masuri de precautie pot fi de mare ajutor pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar.

1. Respectati normele de igiena

Tineti agentii patogeni departe de organism printr-o buna igiena. Spalati-va mainile inainte si dupa ce preparati alimentele, dupa ce ati folosit mijloacele de transport in comun, dupa folosirea toaletei. Evitati spatiile aglomerate cand sunteti raciti; daca trebuie sa iesiti din casa, folositi servetele sau masca de unica folosinta. In cazul in care v-ati zgariat sau ranit, curatati zona si protejati-o cu un bandaj steril.

2. Regim alimentar echilibrat

Dieta are o mare influenta asupra sistemului imunitar. Optati pentru mese bogate in proteine, legume si fructe si evitati prajelile, dulciurile, grasimile si excesul de sare. Consumati cel putin doi litri de apa pe zi. O alimentatie de calitate contribuie la intarirea barierelor de aparare a organismului.

3. Nu sariti peste orele de somn

Studiile arata ca un regim haotic de somn afecteaza sistemul imunitar. Astfel, daca va doriti sa treceti peste zilele ploioase de toamna fara a contacta vreo raceala, dormiti cate opt ore in fiecare noapte. Copiii de pana la 10 ani au nevoie de 10-13 ore de somn pentru buna functionare a sistemului imunitar.

4. Mentineti-va echilibrul emotional

Stresul e un factor cheie in dezechilibrarea sistemului imunitar. Evitati situatiile stresante si pastrati-va calmul. Acordati mare atentie starii de spirit. Depresia influenteaza negativ imunitatea, de aceea incercati sa tratati cu mare responsabilitate orice tulburare psiho-emotionala.

5. Faceti miscare

Sportul diminueaza si unii factori cu impact negativ asupra imunitatii, precum stresul, depresia si anxietatea. In plus, persoanele care fac miscare sunt mult mai putin predispuse la imbolnaviri.

6. Evitati relatiile sexuale neprotejate

Evitati relatiile intamplatoare si protejati-va folosind prezervativul. Nimic nu va poate proteja mai bine de hepatite sau, si mai grav, de virusul imunodeficientiei umane (HIV).

7. Suplimentele alimentare

Acestea nu inlocuiesc o dieta adecvata, dar pot aduce un plus de minerale, vitamine si principii active, care sa stimuleze imunitatea si sa creasca gradul de reactivitate al acesteia.

8. Vaccinurile

Sunt o masura profilactica extrem de valoroasa, care sustine imunitatea si imbogateste bagajul de anticorpi ai organismului, ceea ce il face capabil sa reactioneze eficient in conditii de boala. Unele dintre vaccinuri pot asigura o protectie absoluta in fata unor maladii (pojar, varicela, hepatita B si altele), iar altele pot garanta forme usoare de boala, prevenind complicatiile (vaccinul antigripal sezonier). In plus, este posibil ca un bagaj bogat de anticorpi sa faca organismul mai apt in fata unor potentiale atacuri virale cu agenti patogeni noi5.

Alimente care cresc rapid imunitatea

Alimente care cresc imunitatea

Exista alimente care pot sustine un sistem imunitar puternic. Acestea pot contribui la prevenirea infectiilor din sfera respiratorie, dar nu numai.

Secretul general valabil al unui sistem imunitar puternic este o alimentatie echilibrata si mai ales diversificata, care sa fie bogata in fructe si legume, dar din care sa nu lipseasca sursele de proteine si grasimile sanatoase.

Un meniu care sa sustina sistemului imunitar se poate face combinand echilibrat toate alimentele din lista de mai jos.

  1. Citricele - bogate in vitamina C, vitamina ce are capacitatea de a contribui la functionarea normala a sistemului imunitar.
  2. Kiwi - mai bogat in vitamina C decat o lamaie si cu un continut important de magneziu, care combate stresul si, indirect, sustine sistemul imunitar.
  3. Coacazele negre, afinele si murele - contin cei mai multi antioxidanti care contribuie la protectia generala a organismului, fiind extrem de eficiente mai ales pentru cei care traiesc constant in zone cu un aer poluat.
  4. Strugurii negri - bogati in resveratrol, un puternic antioxidant din natura.
  5. Macesele si catina - bogate in minerale si vitamine, fiecare cu rol important in sustinerea imunitatii.
  6. Usturoiul si ceapa - au actiune antivirala si antibacteriana dovedita prin studii, iar consumul lor, in stare cruda, este un beneficiu important adus imunitatii.
  7. Echinaceea - contine glicozide antibacteriene si antivirale, ulei volatil, rasini sau polizaharide, iar multi dintre acesti compusi pot contribui la ameliorarea a numeroase manifestari (gripe, raceli, reducerea infectiilor respiratorii si a celor gastrice, are efect antiimbatranire si antioxidant).
  8. Ghimbirul - este un adevarat aliat in lupta cu diversi agenti patogeni, de aceea, beneficiile sale nu sunt deloc de neglijat.
  9. Mierea, propolisul si polenul crud - au capacitatea de a sustine imunitatea generala prin enzimele si mineralele continute.
  10. Iaurtul - una dintre cele mai bune surse de probiotice. Acestea creeaza un filtru intestinal protector impotriva agentilor patogeni, tin infectiile din organism la distanta, previn tulburarile gastrointestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil.
  11. Broccoli, varza, spanacul, sfecla rosie si morcovii - sunt surse de sulf si alte minerale care au capacitatea de a sustine sistemul imunitar si de a activa reactiile acestuia impotriva celulelor proprii degradate.
  12. Ardeiul iute - pentru efectele sale antiinflamatoare deosebite9.

Un sistem imunitar puternic, sustinut prin vaccinuri si un stil de viata sanatos, este calea sigura in cresterea suvstantiala a calitatatii vietii, pentru ca bolile grave, cu risc major, sa poata fi evitate sau depasite rapid, fara complicatii.

 

Surse: shutterstock.com

  1. https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/what-is-the-definition-of-immunity
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/immune-system-function
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/
  4. https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/human-immune-system/types-immunity
  5. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
  6. https://www.webmd.com/cold-and-flu/immune-system-disorders
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930#tips-to-stay-healthy
  8. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090914111540.htm
  9. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#yogurt
  10. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109162333.htm

 

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    49,00 lei
  • Pret obisnuit
    56,00 lei
  • flacon cu 150ml (...
    Pret obisnuit
    45,00 lei
  • cutie cu 8 plicur...
    Pret obisnuit
    35,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare