imprastioza-sau-lipsa-concentrarii-o-provocare-a-stilului-de-viata-modern
Stilul de viata modern vine cu o multitudine de provocari care, in timp, ne afecteaza sanatatea. Nu este deloc usor sa facem fata tuturor sarcinilor pe care le avem de indeplinit inca de la primele ore ale zilei. Cu siguranta vi s-a intamplat sa fiti cu mintea in mai multe directii in acelasi timp si sa nu reusiti sa va concentrati corespunzator la niciuna dintre ele. Cu alte cuvinte, s-ar putea spune ca suferiti de imprastioza, un termen modern pentru o provocare moderna.
Aflati de ce apar problemele de concentrare si cum le puteti tine in frau.

Cum recunoastem imprastioza – boala omului modern

Lipsa concentrarii este o stare frecvent intalnita in stilul de viata modern, motiv pentru care multe persoane o adopta ca atare si nu iau nicio masura in acest sens. Primele semne de ingrijorare sunt oboseala, stresul emotional si anxietatea. Unele persoane se confrunta cu o stare de moleseala, in timp ce altele sunt foarte energice, astfel ca nu se pot concentra asupra activitatilor de zi cu zi.
Alte senzatii care pot aparea la cei care au probleme de concentrare sunt starile de confuzie, schimbarile bruste de temperament, dificultatile de memorare, analiza si coordonare, durereri de cap si ameteala1.

Cum apare imprastioza

Desi lipsa de concentrare pare o problema banala, ea are la baza o multime de cauze carora ar trebui sa le acordati toata atentia. Ele pot fi de natura cognitiva, medicala ori psihologica.
Lipsa concentrarii este unul dintre semnele comune ale depresiei, in special atunci cand este vorba despre o stare mai puternica si de lunga durata. La ea se adauga si tulburarile de somn, alte probleme care favorizeaza aparitia starii de moleseala de a doua zi.

Stiati ca nu doar copiii sufera de ADHD (deficit de atentie)? Intre 30% si 70% dintre cei mici ajung sa sufere de aceleasi simptome si la maturitate, daca nu cauta solutii din timp2.

Tot mai multe persoane sufera de schimbari hormonale, stari considerate vinovate de pierderea concentrarii si a memoriei, dintre care cele mai afectate sunt femeile. Spre exemplu, conform unui studiu realizat de catre specialistii de la Universitatea de medicina Rochester, New York, menopauza poate afecta agerimea mintii unei femei3.

O alta cauza care duce la termenul modern numit imprastioaza este anemia. Cei care sufera de aceasta problema se pot confrunta zi de zi cu stari de slabiciune si oboseala cronica, desi nu depun un efort mare pentru indeplinirea sarcinilor de zi cu zi.
Exista anumite tratamente, cum ar fi antidepresivele, care conduc catre aceeasi stare de moleseala. Ele afecteaza activitatea cerebrala pe perioada administrarii, insa efectele dispar dupa ce este intrerupt tratamentul4.

O dieta necorespunzatoare afecteaza, de asemenea, modul in care functioneaza creierul. Persoanele care nu au o alimentatie sanatoasa si au probleme cu greutatea devin mai putin active, ceea ce are efecte si asupra concentrarii si a atentiei5.

Lipsa concentrarii poate aparea si din cauza unor probleme de sanatate ceva mai grave. De exemplu, hipotiroidia (tiroida lenesa) poate conduce la schimbari la nivelul functiilor celulelor creierului.
Unul dintre primele semne care apar in boala Alzeihmer sunt pierderile de memorie, asa ca nu le tratati cu indiferenta si cereti sfatul unui specialist.
Marilyn Lucas, profesor la Universitatea din Witwatersrand, Africa de Sud, sustine ca lipsa de concentrare devine o adevarata problema atunci cand apar mai multe simptome, fie ele mentale ori fizice6.

Cum va puteti imbunatati atentia si concentrarea

Atunci cand va confruntati cu lipsa concentrarii, nu tratati starea cu indiferenta, ci luati masuri din timp. Neurotransmitatorii influenteaza capacitatea de concetrare, motivatia si pofta de viata, de aceea productia lor trebuie stimulata. Chiar daca exista anumite alimente care pot influenta capacitatea de concentrare, atentie si analiza, substantele active din compozitia lor nu sunt suficient de puternice pentru a rezolva aceasta problema. Solutia este sa administrati un supliment care sa va ajute sa obtineti echilibrul interior de care aveti nevoie7.

Neuro Optimizer de la Secom® este o formula complexa care sustine activitatea cerebrala, oferind suport creierului in perioadele de suprasolicitare. Formula ajuta la cresterea capacitatii de concentrare, sustine memoria si contribuie la imbunatatirea starii emotionale. Neuro Optimizer® contine Cognizin®, ingredient patentat si studiat clinic, si este imbunatatit cu fosfatidilserina, fosfatidilcolina, L-glutamina, taurina, acetil L-carnitina si acid alfalipoic. Complexul de ingrediente actioneaza sinergic asupra sistemului nervos si are o biodisponibilitate mare datorita faptului ca acestea fac parte din structura cerebrala si traverseaza usor bariera hematoencefalica.

Organismul nostru are nevoie de remedii moderne pentru a face fata stilului de viata actual, asa ca este indicat sa alegeti unele care sa raspunda tuturor nevoilor voastre.

Referinte:
1. https://www.healthgrades.com/right-care/sleep-disorders/concentration-difficulty--symptoms
2. http://www.medicinenet.com/adhd_in_adults_pictures_slideshow/article.htm
3. http://www.health24.com/Mental-Health/Brain/News/10-reasons-why-you-cant-focus-20130210
4. http://www.healthyozone.com/causes-lack-of-concentration/
5. http://www.healthyozone.com/causes-lack-of-concentration/
6. http://www.health24.com/Mental-Health/Brain/News/10-reasons-why-you-cant-focus-20130210
7. http://www.neurogistics.com/conditions/memoryfocus.asp
(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate