Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Importanta sustinerii enzimatice a digestiei in perioade de exces alimentar

Importanta sustinerii enzimatice a digestiei in perioade de exces alimentar

Sarbatorile, aniversarile, vacantele sunt perioade in care obiceiurile alimentare se modifica, pentru ca suntem tentati sa uitam de masura atunci cand avem la dispozitie sa gustam din toate preparatele autohtone sau internationale. Introducerea unor alimente noi, cu care organismul nu este obisnuit, sau excesele alimentare sunt principalele motive pentru care problemele digestive sunt atat de frecvente cu prilejul sarbatorilor si al vacantelor.

Digestia reprezinta totalitatea proceselor fizice, chimice si biologice prin care substantele organice complexe specifice, asa cum sunt glucidele, lipidele sau proteinele, sunt transformate in substante simple, nespecifice. Rezultatul sunt nutrimenti precum monozaharide, acizi grasi, glicerol si aminoacizi. Orice modificare ce apare la nivelul alimentatiei influenteaza toate aceste procese si poate genera un efort suplimentar din partea organsimului pentru buna indeplinire a functiilor de digestie.


Cuprins

Digestia bucala
Digestia gastrica
Digestia intestinala
Insuficienta enzimatica, digestie problematica
Sustinerea naturala a actiunii enzimatice

Digestia bucala

Digestia incepe la nivelul cavitatii bucale, unde are loc atat digestie fizica, maruntirea, inmuierea alimentelor si formarea bolului alimentar, cat si chimica. Digestia chimica este aplicata prin actiunea substantelor din saliva, formata in proportie de 99,5% din apa si 0,5% din reziduuri uscate precum cloruri, fosfati, carbonati, bicarbonati de natriu, potasiu, calciu, fluor, proteine, acid uric, uree, lizozim, ptialina, alcool sau creatinina. Bolul alimentar aunge apoi in stomac prin cele trei etape ale deglutitiei: bucala, faringiana si esofagiana.

Digestia gastrica

Odata ajuns in stomac, bolul alimentar este suspus unor procese chimice si mecanime de digestie prin care, la acest nivel, bolul alimentar devine chim gastric. Pentru obtinerea acestuia intervin functiile stomacale secretorie (pentru procesul chimic) si motorie (pentru procesul mecanic). Functia secretorie este cea care formeaza sucul gastric, lichid reprezentat in proportie de 99% din apa si 1% reziduu uscat, substante anorganice, precum acid clorhidic, cloruri sau fosfati, si substanse organice, precum enzime si mucina. Principalele procese chimice se desfasoara sub actiunea enzimelor pepsina, labferment si lipaza, iar mucina protejeaza mucoasa gastrica. De exemplu, pepsina contribuie la transformarea proteinelor in peptide, iar lipidele complexe sunt descompuse in gliceroli si acizi grasi datorita lipazei. Functia motorie este asigurata de musculatura neteda a stomacului si consta in doua tipuri de miscari: peristaltice si tonice. Aceste miscari de contractie, relaxare si adaptare la continutul stomacului fac posibila amestecarea alimentelor cu sucul gastric si evacuarea gastrica.

Digestia intestinala

Digestia este incheiata la nivel intestinal, etapa in care intervin procese chimice si fizice prin care alimentele ajunse in intestinul subtire sunt transformare in chil intestinal. Digestia intestinala are, asemeni celei gastrice, doua componente: functia secretorie si cea motorie. Pe masura ce sfincterul de la capatul stomacului se relaxeaza, in intestinul subtire patrund alimentele. Aici, pancreasul secreta sucul pancreatic, un lichid incolor si inodor cu pH alcalin ce contine un echipament enzimatic complex care degradeaza carbohidratii, proteinele sau grasimile. Tot in intestinul subtire patrunde si bila, un lichid cu pH alcalin secretat de ficat, care actioneaza pentru descompunerea particulelor de grasime. La digestia chimica participa si celule din peretii intestinului subtire, care produc enzime pentru continuarea procesului de digestie a carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Prin miscari peristaltice, segmentare si pendulare, produse de functia motorie, se asigura contactul alimentelor cu sucurile digestive si inaintarea masei catre intestinul gros.

Insuficienta enzimatica, digestie problematica

In situatia excesului de alimente sau a consumului de alimente “grele”, secretia substantelor chimice si a enzimelor digestive necesare trebuie stimulata pentru o digestie completa si corecta. In caz contrar descompunerea si absorbtia nutrimentilor este dificila si incompleta, iar organismul este supus unui efort suplimentar si, in acelasi timp, este privat de toti nutrientii care ii sunt necesari. Astfel pot aparea probleme precum insuficienta pancreatica exocrina, dezechilibrul de flora intestinala, “bila lenesa” si disensimoze gastrice, cu manifestari digestive frecvente in randul pacientilor.

Sustinerea naturala a actiunii enzimatice

Super Enzymes™, 60 de tablete cu eliberare prelungita Bi-Layer, de la Secom®, are o formula complexa pentru sustinerea enzimatica a digestiei si absorbtiei nutrientilor cum sunt vitamina B12, vitaminele liposolubile, fierul, calciul, magneziul si zincul. Produsul actioneaza sinergic la nivelul stomacului, intestinului subtire, colonului, ficatului si pancreasului. Super Enzymes™ contribuie la imbunatatirea digestiei si absorbtiei in organism a proteinelor, carbohidratilor si lipidelor, la secretia biliara hepatica si la reducerea efectelor alimentatiei gresite. De asemenea, Super Enzymes™ ajuta la protejarea organismului de actiunea agentilor patogeni, la reducerea inflamatiilor digestive, ORL, bronho-pulmonare, uro-genitale, cutanate, osteoarticulare si vasculare, precum si la imbunatatirea fluxului si circulatiei sanguine si la refacerea tesuturilor ranite. Super Enzymes™ se prezinta sub forma de tablete cu eliberare prelungita, pentru eficienta de durata, si ajunge pana la 60 de zile de administrare.

Super Enzymes™ este doar unul dintre cele peste 200 de produse 100% naturale din portofoliul Secom®, lider de autoritate in solutii de medicina integrativa care raspund nevoilor unui lifestyle sanatos al omului modern. Produsele Secom® acopera toata gama de afectiuni, au concentratii optime de ingrediente active, ofera biodisponibilitate maxima, sunt usor de administrat si includ o gama completa de pediatrie. Mai multe informatii despre acestea sunt disponibile pe www.secom.ro, prin Telverde Secom® 0800 873 266 sau pe pagina de Facebook a companiei.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate!

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare