📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Iarna, ai grija la carenta de vitamina D!

Iarna, ai grija la carenta de vitamina D!

In cazul copiilor, lipsa vitaminei D determina rahitism si probleme cognitive, dar si adultii pot avea de suferit din cauza carentei. In cazul acestora poate fi vorba despre fracturi, depresie si infectii recurente.

Vitamina D se sintetizeaza prin expunerea la soare, iar atunci cand expunerea este insuficienta, exista si riscul aparitiei deficitelor. Pentru ca iarna purtam haine mai groase, care ne acopera aproape toata suprafata corpului, iar expunerea la soare este aproape inexistenta in conditiile in care petrecem majoritatea timpului in incaperi, carentele sunt mai frecvente in anotimpul rece.

Se stie ca vitamina D ajuta la fixarea calciului in oase, dar rolul ei in organism este mult mai complex. De exemplu, vitamina D regleaza activitatea enzimei hidroxilaza tirozina. Aceasta enzima ajuta la normalizarea nivelului de dopamina, un neurotransmitator responsabil de starea de bine. De aceea, deficitul de vitamina D poate fi responsabil, in opinia medicului John Holick de la Universitatea din Bonn, Germania de cazurile de depresie usoara. Un studiu realizat de cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga a aratat ca persoanele care au carente de vitamina D sunt predispuse la diferite tipuri de infectii virale si bacteriene. Se ajunge aici din cauza ca lipsa acestei vitamine incetineste reactia sistemului imunitar, adica a limfocitelor T, potrivit medicului Carsten Geisler de la Universitatea din Copenhaga.

Cuprins

Copiii risca rahitism
Vitamina D pe placul celor mici
Pe adulti ii fereste de fracturi

Copiii risca rahitism

Lipsa vitaminei D este periculoasa in cazul copiilor fiindca poate duce la rahitism, afectiune care consta in deformarea oaselor scheletului cu consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Mai exact, se pot produce curburi ale coloanei, precum cifozele si scoliozele, evazarea coastelor si strambarea picoarelor in X sau sub forma de paranteze. Toate aceste modificari ale structurii oaselor cresc riscul de traumatisme si pe acela al suferintelor musculo-scheletale ale adultilor care au suferit de rahitism in copilarie. Vestea rea este ca nici macar alaptarea nu ii fereste pe bebelusi de rahitism, de aceea Academia Americana de Pediatrie recomanda ca fiecare copil hranit la san sa primeasca suplimentar si vitamina D. Acest lucru este necesar fiindca un litru de lapte matern conţine numai 25 UI de vitamina D, o cantitate insuficienta pentru a mentine sanatatea bebelusilor.

Vitamina D pe placul celor mici

Copiii au nevoie de un aport optim de vitamina D dar acesta nu poate fi asigurat doar din dieta, iar in anotimpul rece este cu atat mai greu de sintetizat in organism. Prin urmare, este necesar ca, mai ales in lunile de iarna sa se suplimenteze dieta copiilor cu vitamina D. Vitamina D3 500UI de la Secom®, cu gust de fructe, placut copiilor, poate fi administrat timp de trei luni de la desigilare. Produsul este suta la suta natural, extras din lanolina si ajuta la utilizarea normala a calciului si a fosforului in organism precum si la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange. De asemenea, este adjuvant in mentinerea sanatatii sistemelor osos, muscular si a dintilor, a functionarii normale a sistemului imunitar si ajuta la procesul de diviziune celulara normala.

Pe adulti ii fereste de fracturi

Vitamina D participa la sinteza de osteocalcin (proteina structurala a oaselor) prin transformarea la nivelul rinichilor, in hormonul calcitriol (forma activa a vitaminei D3), stimuland absorbtia calciului si a fosforului la nivel intestinal precum si fixarea acestora in oase si dinti. Vitamin D3 2000UI,120 capsule gelatinoase moi, de la Secom®, mentine integritatea structurala si functionala a sistemului osteo-articular si densitatea osoasa, influenteaza pozitiv procesele celulare la nivel osteoarticular, intestinal, muscular, nervos, dermic, imunitar si are si rol de protector cardiovascular. De asemenea, este adjuvant antitumoral, deoarece stimuleaza diferentierea si regleaza diviziunea celulara normala si ajuta la inhibarea angiogenezei. Produsul este imunomodulator, stimuleaza refacerea tesuturilor si reda elasticitatea pielii, imbunatateste sensibilitatea receptorilor insulinici si echilibreaza metabolismul glucidic, fiind si antiinflamator.

Produse recomandate


  • 30 ml (gust de fr...
    Pret obisnuit
    56,00 lei
  • 120 capsule moi
    Pret obisnuit
    53,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare