📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Sindromul Colonului iritabil – Cauze, simptome si tratament

Sindromul Colonului iritabil – Cauze, simptome si tratament

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Iti sunt familiare expresii precum „colon inflamat”, „probleme la colon”, dar cum stii ca suferi de acest sindrom si ce ai de facut pentru a-l tine sub control?

Una dintre cele mai raspandite afectiuni ale omului modern, sindromul de colon iritabil (SCI) afecteaza intre 10 si 25% din populatia globului, avand o larga raspandire atat in randul adultilor, cat si al copiilor . Din cauza faptului ca afectiunea se manifesta prin dereglari digestive comune, care apar intermitent, persoanele cu aceasta problema nu se adreseaza medicului pentru diagnostic si tratament, prelungind-si astfel suferinta.

Curpins:

 

CE INSEAMNA COLONUL IRITABIL (SINDROM DE INTESTIN IRITABIL)

Sindromul de colon iritabil (SCI) este cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale si nu se manifesta prin leziuni celulare sau de tesuturi. Semnele acestei afectiuni variaza ca gravitate de la o persoana la alta si cel mai des presupun durere abdominala, balonare, flatulenta, constipatie, diaree.

Desi acest sindrom afecteaza ambele sexe, el are o prevalenta cu 67% mai ridicata in cazul femeilor. De asemenea, un procent considerabil de copii sunt afectati de sindromul de colon iritabil, simptomele manifestandu-se inca din primii ani de viata. Datele arata ca intre 5 si 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani acuza cel putin unul dintre simptomele SCI.

CAUZELE IRITARII COLONULUI

Principala cauza care determina aparitia sindromului de colon iritabil este activitatea deficitara a musculaturii netede de la nivelul colonului. In acest caz, contractiile muschilor intestinali sunt neregulate si necoordonate, fiind ingreunata miscarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestor materii duce la obstructia partiala a tractului digestiv, care se manifesta prin acumulare de gaze, constipatie si durere abdominala.

Cauzele acestei activitati anormale n-au fost inca stabilite, insa factori precum alimentatia, stresul, sedentarismul si dereglarile hormonale pot agrava simptomele afectiunii.

Alimentatia – implicarea anumitor alimente in sindromul colonului iritabil este inca intens studiata, insa unele au fost deja asociate cu agravarea SCI. O dieta care cuprinde ciocolata si dulciuri ultra-procesate, grasimi, fasole, varza, conopida, broccoli, lapte, bauturi carbogazoase, produse bogate in gluten poate duce la aparitia si agravarea simptomelor sindromului de colon iritabil. La anumite persoane, mesele bogate in calorii sau grasimi pot fi factorul declansator. La altele, alimentele bogate in glucide nu sunt asimilate corespunzator de intestinul iritat. Glucidele sunt fermentate de bacteriile de la nivelul intestinului, fapt care provoaca aparitia crampelor, flatulentei si balonarii. Dar cum numeroase produse alimentare contin glucide, este dificil de stabilit cu exactitate factorul declansator. O analiza minutioasa a dietei zilnice si identificarea alimentelor care provoaca o sensibilitate la nivelul colonului, poate fi un pas important spre ameliorarea problemei si chiar tratarea acesteia.

Stresul – multe dintre persoanele cu sindrom de intestin iritabil au observat ca simptomele se accentueaza in perioadele de stres intes, spre finalul unei saptamani incarcate sau odata cu schimbarea locului de munca. Aproximativ 60% dintre pacientii cu sindrom de colon iritabil sufera de anxietate, cauzata de grija accentuata pentru problemele de la serviciu, bani si problemele de sanatate, arata datele Anxiety Disorders Association of America. Specialistii subliniaza faptul ca stresul si anxietatea pot face creierul mai sensibil la simptomele sindromului de colon iritabil.

Fluctuatiile hormonale – in cazul femeilor, SCI se acutizeaza in special inainte de menstruatie. In partea a doua a ciclului menstrual, nivelul estrogenului este mai scazut in timp ce cel al progesteronului este relativ mare. Progesteronul este un hormon cunoscut si pentru capacitatea de reducere a motilitatii intestinale. Din aceasta cauza apar balonarea, constipatia si crampele abdominale la multe femei aflate in perioada premenstruala.

Sedentarismul – activitatea fizica sustinuta contribuie la buna functionare a tractului digestiv. De regula, persoanele care nu fac miscare, cele care sufera de obezitate sunt mai predispuse la aceasta boala.

Abuzul de medicamente – consumul pe perioade lungi de antibiotice sau de antiacide deregleaza flora intestinala. Multe dintre persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil consuma laxative pentru a scapa de constipatie. Utilizarea laxativelor pe perioade indelungate de timp duce la slabirea muschilor peretelui intestinal, reducandu-le capacitatea de functionare, astfel incat se determina aparitia unui cerc vicios - intestinul nu mai functioneaza pentru ca munca sa este efectuata de laxative.

SIMPTOMELE SINDROMUL DE COLON IRITABIL

simptome colon iritabil

Diagnosticul se stabileste in urma unei anamneze complete, in baza unui set de criterii cunoscute sub numele de Criteriile Roma. Conform acestora, pacientii cu colon iritabil sufera de durere abdominala recurenta/disconfort minimum 3 zile pe luna in ultimele 3 luni, asociate cu cel putin doua dintre urmatoarele simptome:

  • disparitia durerii dupa defecatie
  • instalarea durerii concomitent cu modificarea numarului scaunelor
  • instalarea durerii odata cu modificarea formei scaunelor
  • balonare localizata difuz sau doar in anumite zone ale abdomenului,
  • prezenta mucusului in scaun.

Criteriile se aplica numai daca simptomele au debutat cu cel putin 6 luni inainte de diagnostic si s-au mentinut pe parcursul ultimelor trei luni. Diagnosticul exact poate fi stabilit doar in urma unei vizite la medicul gastroenterolog, doar el poate stabili cu exactitate care sunt cauzele simptomelor.

Pentru a exclude unele infectii sau alte patologii grave ale sistemului digestiv, precum sindromul de malabsorbtie, intoleranta la lactoza, boala Crohn, colita ulcerativa si cancerul ano-rectal, sunt recomandate anumite teste de laborator si efectuarea unor investigatii imagistice.

In cazul copiilor, boala se manifesta prin aceleasi tulburari functionale ca la adulti, in stabilirea diagnosticului fiind necesare si analizele pentru determinarea intolerantei la gluten si lactoza din cauza simptomatologiei similare cu SCI. Pentru dezvoltarea normala a copilului, este importanta diagnosticarea precoce a sindromului si inceperea tratamentului specific.

TRATAMENT COLON IRITABIL - CUM AMELIOREZI SIMPTOMELE UNUI COLON IRITABIL

alimentatie colon iritabil

In cazul sindromului de colon iritabil, trebuie sa stii ca nu exista un remediu singular, ce te va vindeca de aceasta afectiune. Tratarea sindromului colonului iritabil presupune efectuarea unor schimbari fundamentale in stilul de viata. Chiar daca exista remedii pentru sindromul colonului iritabil, o vizita la medicul specialist este primul pas catre ameliorarea simptomelor. Pe langa o schema tratament SCI recomandată de medic, cateva schimbari in stilul de viata pot fi de mare ajutor. Tine cont de urmatoarele sfaturi:

Acorda mai mare atentie alimentatiei - selecteaza cu grija alimentele si evita produsele care vor provoca simptome specifice sindromului de colon iritabil si care te-ar putea face efectiv sa te simti ca si cum ai avea dureri intestinale. O dieta bogata in fibre si fructe proaspete este de mare ajutor pentru pastrarea unui organism sanatos si pentru ameliorarea simptomelor SCI. Respecta orarul de mese si nu manca pe fuga. Printre alimentele pe care ar trebui sa le eviti in regimul alimentar in cazul sindromului colonului iritabil sau pe care ar trebui sa le consumi in cantitati limitate se numara: produsele care contin aditivi alimentari – produse de patiserie sau mancare fast food, condimente, prajeli, dulciuri, cafea, bauturi carbogazoase, lactate, zahar, tarate si produse din grau.

Foloseste suplimente cu fibre. Acestea contin fibre selectionate care contribuie la imbunatatirea tranzitului si la echilibrarea florei.

Acorda o importanta sporita miscarii. Exercitiile fizice regulate contribuie la reducerea stresului, anxietatii si stimuleaza contractiile peretelui intestinal.

Actioneaza asupra microflorei intestinale. In cazul acestei afectiuni, atat copiii, cat si adultii se confrunta cu un dezechilibru la nivelul florei intestinale, care se manifesta prin diaree, constipatie sau balonare. In acest caz, un probiotic care sa actioneze la nivelul colonului poate fi de ajutor.

Consuma suficiente lichide. Lichidele ajuta la ameliorarea constipatiei si le inlocuiesc pe cele absorbite de fibre. Apa este sursa ideala de hidratare, in timp ce bauturile carbogazoase pot duce la balonare, iar cele care contin cofeina si alcool contribuie la deshidratare si pot provoca diaree si iritarea mucoasei colonului, astfel incat trebuie sa stii ca nu orice lichide sunt utile. Alege apa plata sau sucuri naturale.

Tehnicile de gestionare a stresului si anxietatii, de exemplu, psihoterapia, terapia cognitiva comportamentala sau hipnoza, pot fi utile pentru anumite persoane care sufera de sindromul colonului iritabil. De asemenea, este foarte important sa ai un somn de calitate si sa te odihnesti suficient.

Nu exista o reteta secreta si cu efect garantat in ceea ce priveste prevenirea iritarii colonului. Aplicarea sfaturilor enumerate mai sus, insa, te poate tine departe aceasta afectiune. Fiind vorba despre o tulburare a sistemului digestiv, preventia tine de evitarea factorilor ce duc la astfel de tulburari. O dieta variata si sanatoasa, cat si un stil de viata ordonat ajuta in mare masura la prevenirea acestei afectiuni

CE COMPLICATII GENEREAZA SINDROMUL DE COLON IRITABIL INCORECT TRATAT?

simptome intestin iritabil

Nu neglija sindromul de colon iritabil, deoarece, in timp, simptomele pot duce la alte afectiuni. Sindromul colonului iritabil poate duce la aparitia hemoroizilor sau agravarea celor existenti, impreuna cu toate consecintele neplacute ce decurg din aparitia lor. SCI poate duce, in timp, si la aparitia fisurilor anale, cat si la aparitia inflamatiilor si a iritatiei in ultima zonă a colonului.

Alte consecinte ale netratarii SCI sunt deshidratarea si dezechilibrele electrolitice, oboseala, durerile de cap, ametelile, vertijul, distensia abdominala (cresterea circumferintei abdominale), dar si pierderea poftei de mancare si toate consecintele ce decurg – avitaminoza, anemia etc. Sindromul de colon iritabil nu creste riscul de cancer la colon si nici de maladii inflamatorii cronice intestinale precum boala Crohn sau enterocolita hemoragica.

Sindromul colonului iritabil este o tulburare ce afecteaza in mare masura si viata sociala a pacientului. Tulburarile digestive pot interveni in ritmul normal al vietii cotidiene, impiedicand pacientul sa se bucure de anumite experiente, iar, in unele cazuri, poate determina renuntarea la unele aspecte ale vietii sociale.

Pe cat de comuna este aceasta afectiune, pe atat de mult poate ea sa iti afecteze stilul de viata. Din fericire, de cele mai multe ori ea poate fi ameliorata cu ajutorul catorva schimbari si adoptand obiceiuri sanatoase.

Sursa foto: Shutterstock, Freepik

Produse recomandate


  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    145,00 lei

Urmatorul articol


2 comentarii

  • Goruian Lavinia

    Super articol

  • Jenica Nilos

    Informatii ok

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare