gradinaritul-si-bricolajul-reduc-riscul-de-infarct-si-atac-cerebral

Un studiu din Suedia a aratat ca activitatile din timpul liber, asa cum sunt hobby-urile, gradinaritul sau bricolajul pot reduce cu 30% riscul de atac cerebral sau infarct la persoanele in varsta.

Cercetatorii din Suedia au analizat timp de 12 ani starea de sanatate si activitatile zilnice a aproximativ 4000 de persoane in varsta de 60 de ani, din Stockholm. Pe langa beneficiile pentru sistemul nervos si cel cardiovascular, s-a observat ca astfel de activitati imbunatateau starea generala a subiectilor, contracarand efectele sedentarismului. In prima etapa a studiului, cercetatorii au evaluat stilul de viata, dieta, obiceiurile precum fumatul, consumul de alcool si activitatile fizice ale participantilor. De asemenea, s-a luat in considerare daca acestia au avut in programul zilnic, cu 12 luni inainte de startul analizei, activitati precum gradinaritul, bricolajul, repararea masinii, culesul fructelor sau exercitii fizice. Informatiile privind starea sistemului cardiovascular au fost culese in urma unor teste de laborator si examene fizice, urmarindu-se nivelul de grasimi si zahar in sange, factorul de coagulare a sangelui, factori care influenteaza riscul de atac cerebral sau infarct.

Cele mai bune rezultate au fost inregistrate atat in randul celor care aveau activitati zilnice, dar nu foarte solicitante, cat si in randul celor care depuneau efort fizic mai rar dar mai solicitant.