first-defense-aliatul-sistemului-imunitar

Cuprins

Introducere
Importanta sistemului imunitar
Conceptele de imunizare si imunomodulare
Stimularea imunitatii specifice si nespecifice prin metode naturale
Un plus de Argint
Formula care le include pe toate

Introducere


Bucuria de a fi copil, implica in permanenta dorinta de explorare a mediului inconjurator, de a afla lucruri noi si interesante in fiecare zi. Astfel, el este expus in permanenta la factori nocivi ce ii pot pune in pericol starea de sanatate. Pentru a-l feri de lucrurile potential patogene nu este nevoie sa cream o ”bulă” de protectie pentru copil si sa-i stopam dorinta de explorare, deoarece aici intervine un sistem imunitar bine pus la punct.

Importanta sistemului imunitar


Sistemul imunitar este tolerant fata de substantele proprii, deoarece “a invatat” sa le recunoasca in timpul vietii embrionare, dar este dotat cu proprietatea de a recunoaste si de a diferentia prompt substantele straine (non-self), fata de care se activeaza si le indeparteaza din organism. Este un lucru stiut ca activarea functiei imunitare nu este totdeauna benefica pentru organism, ci uneori, stimularea ei determina leziuni tisulare severe, chiar ireversibile, asociate cu starile de hipersensibilitate, sau initiază evolutia unor stari patologice grave, ca de exemplu, maladiile autoimune. [1]

Apararea organismului este asigurata de mecanisme complexe celulare si umorale, de rezistenta si imunitate. Interactiunea permanenta cu microorganismele are un rol definitor in dobandirea complexitatii structurale si functionale a sistemului imunitar. Dovada o constituie faptul ca la animalele germ-free, numarul limfocitelor B si titrul anticorpilor serici naturali sunt de 5-10 ori mai mici decat la organismele conventionale. Reactiile de aparare sunt rezultatul actiunii unor factori umorali nespecifici si specifici si a unor populatii de celule specializate, cu actiune nespecifica (fagocite) sau specifica (limfocite). [1]

Functionalitatea sistemului imunitar se suprapune partial, modelului general al arcului reflex, deoarece presupune existenta unui flux informational care corespunde unui excitant specific (Ag) fata de un receptor (limfocitele), o cale aferenta (celulele care inglobeaza si prelucreaza Ag), un organ central (celulele limfoide dintr-un organ limfoid secundar) si efectorii răspunsului imun (anticorpi, celule efectoare). Raspunsul imun mediat celular s-a evidentiat inainte de descoperirea diferentelor functionale dintre limfocitele T şi B.In organism, imunitatea mediata celular indeplineste urmatoarele functii: protectia fata de infectiile bacteriene cu localizare intracelulara, fata de infectiile fungice, virale si cele produse de protozoare; rezistenta fata de multe tipuri de celule tumorale;mediator al proceselor inflamatorii asociate cu diferite procese infectioase. In toate aceste cazuri, reactia imuna mediate celular se declanseaza inainte de sinteza anticorpilor.[1]

Conceptele de imunizare si imunomodulare


Datorita planului de imunizare activa conceput de medicul curent, copilul este protejat de afectiunile majore ce-i pot pune viata in pericol. Dar aceasta imunizare pasiva nu este suficienta si nu confera protectie contra infectiilor curente. In acest sens este indicata o imunizare pasiva prin administrarea de preparate biologice precum serurile imune si preparatele de imunoglobuline, care pe durata persistentei in sange asigura o imunitate de tip umoral, instalata imediat dar cu o durata scurta.

Sistemul limfoid poate fi activat si nespecific, situatie in care sunt implicate aproape toate clonele celulare, devenind mai eficient in protejarea organismului fata de o gama larga de agresori. Acest proces de imunomodulare a organismului este generat de o serie de agenti numiti imunomodulatori, fiind utilizati in terapia sau profilaxia unor boli cronice, contribuind la readucerea functiilor imune ale organismului in limite normale, activand functiile imune atunci cand sunt deprimate sau le deprima atunci cand functioneaza intens.

Stimularea imunitatii specifice si nespecifice prin metode naturale


Atentia deosebita care se acorda in ultima perioada cercetarilor cu privire la imunostimularea prin metode naturale a raspunsului imunitar sunt un raspuns la necesitatile tot mai stringente de gasire a unor solutii complementare si/sau alternative la metodele terapeutice clasice. Unele dintre ingredientele cele mai studiate si documentate clinic sunt reprezentate de zinc, frunza de maslin, arabinogalactanul extras din copacii Larch si binecunoscutul extract de Sunatoare.

Zincul este un microelement esential pentru o dezvoltare si o crestere armonioasa. Corpul uman contine 2-4g de zinc, dar concentratia acestuia in plasma este de 12-16µmol/L. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca zincul este un element de bază pentru celulele cu ritm de proliferare intens, in speta, celulele imunitare. Numeroase studii atat in vivo cat si in vitro au pus in evidenta efectele zincului si a concentratiei acestuia asupra celulor sistemului imun. Depletia de zinc in organism, determina scaderea functiilor celulelor imunitare, astfel: in cazul monocitelor toate functiile acestora devin compromise, pe cand in cazul neutrofilelor este redusa fagocitoza. Moleculele CMH I de pe suprafata celulei tinta, cel putin uneori, inhiba liza mediata de celulele NK, asa cum arata studiile in vitro. Aceste observatii au condus la ipoteza ca celulele NK sunt specializate sa recunoasca si sa lizeze celulele cu nivele scazute ale moleculelor CMH I. In cazul celulelor NK, zincul este necesar pentru recunoasterea moleculelor CMH I (complexului major de histocompatibilitate de clasa I) prin receptorii inhibitori ai celulelor NK p58. [4],[5]In cazul studiilor in vitro efectele zincului asupra celulelor imunitare se evalueaza prin determinarea concentratiei citokinelor dupa suplimentarea cu zinc. Studiile, de asemenea releva ca suplimentarea si aportul optim de zinc restabilesc raspunsul imun deficitar si scad riscul infectiilor in vivo.[2] Suplimentarea cu zinc determina cresterea numarului limfocitelor T si a celulelor NK si al productiei de IL-2 și sIL-2R. In plus, numarul celulelor T CD4+ si a limfocitelor T citotoxice creste considerabil dupa suplimentarea cu zinc, astfel imbunatatindu-se raspunsul imun mediat celular.[3]
Arabinogalactanul extras din scoarta copacilor Larch (Larix spp.) si-a demonstrat proprietatiile imunostimulatoare prin numeroase studii atat in vivo cat si in vitro. Unul dintre cele mai relevante, este un studiu publicat in 2010, realizat pe un esantion de 45 de adulti santosi ce nu au fost vaccinati contra bacteriei Streptococcus pneumoniae. Voluntarilor li s-au administrat 4.5g de arabinogalactan timp de 72 de zile. Dupa 30 de zile de la prima administrare subiectiilor li s-a inoculat un vaccin anti-pneumococcic cu 23 de valente.

Raspunsul imun specific a fost evaluat prin masurarea nivelului IgG (subtipurile 4, 6B, 9V,14, 18C, 19F și 23F) si IgA salivar, in zilele 31, 51 si 72 post-inoculare. Raspunsul imun nespecific a fost determinat prin numarul de leucocite, citokine inflamatorii si sistemul complement. Concluzia a fost ca extractul de arabinogalactan a determinat cresterea nivelului de IgG, determinand intensificarea raspunsului imun specific comparativ cu placebo.

Extractul din frunza de maslin si extractul de sunatoare au dovedit prin numeroase lucrari stiintifice proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare.
In privinta extractului de sunatoare acesta actioneaza in special contra bacteriilor gram-pozitive si a virusurilor ce prezinta anvelopa.[9],[10] Principala componenta antibacteriana este hiperforina (Bystrov et al. 1975). Studiile arata ca hiperforina perturba procesele metabolice esențiale pentru dezvoltarea si supravietuirea bacteriilor (Bystrov et al. 1975). Stafilococcul auriu rezistent la meticilina si cel rezistent la penicilina au fost speciile cele mai susceptibile la hiperforina. Inca din 1988, activitatea virucida a hipericinei contra diferitelor clase de virusuri, a fost in atenția cercetatorilor (Diwu 1995). Hipericina s-a dovedit a fi mai eficienta contra virusurilor ce prezintă anvelopa (Diwu 1995; Carpenter and Kraus 1991; Hudson, Harris, and Towers 1993; Hudson, Graham, and Towers 1994), inactivand virusurile in diferite momente ale ciclului biologic al acestora (Lenard, Rabson, and Vanderoef 1993). Conform Degar et al. (1992) hipericina interfera cu procesele de adeziune, replicare si asamblare a particulei virale.

Bazandu-se pe efectul puternic anti-microbian al extractului din frunza de maslin si numeroase marturii de la pacienți cu SIDA, extractul este folosit pe scara larga pentru intarirea sistemului imunitar, scaderea virulentei, tratamentul sarcomului Kaposi, infectiile cu Herpes simplex si reducerea efectelor secundare ale tratamentelor cu antiretrovirale.[7] Rezultatele cazurilor reprezinta cresteri ale CD4, CD8 si al numarului de leucocite (Lee-Huang et al, 2004). Studii in vitro demonstreaza eficienta extractului din frunza de maslin contra unei plaje largi de microorganisme incluzand Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Corynebacterium sp, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium si Candida albicans (Elliott et al, 1969).


Un plus de Argint


Argintul coloidal reprezinta un antiinfectios cu spectru larg de actiune ce atenueaza simptomatologia si reduce timpul de recuperare după un episod infectios. Argintul coloidal are afinitate pentru gruparile ce contin sulf si fosfor, astfel este capabil sa se lege si sa perturbe structura enzimelor vitale pentru procesele celulare. In cazul celulelor infectate cu particule virale, s-a evidentiat si capacitatea de a interfera cu materialul genetic viral, nepermitand multiplicarea.[11],[12]

Formula care le include pe toate


Pentru a sustine sistemul imunitar tot timpul anului si pentru a trece cu brio peste orice eveniment infectios, First Defense reprezinta o formula complexa cu rol imunostimulator si antiinfectios pentru profilaxia si terapia complementara a tulburarilor pediatrice. Avand in compozitia sa ingrediente ale caror efecte sunt sustinute de lucrari stiintifice publicate in reviste de specialitate precum extractul din frunza de maslin, extractul de sunatoare, arabinogalactan, zinc si argintul coloidal sub forma de suspensie de micro-particule reprezinta aliatul de top al sistemului imunitar.[1] Imunologie si imunochimie / Grigore Mihaescu, Bucuresti: Editura Universitatii din Bucuresti, 2001. 456 p. Bibliogr. ISBN 973-575-556-4.
[2] Chandra, R. K. (1992) Effects of vitamin and trace-element supplementation on immune responses and infections in the elderly. Lancet 340: 1124–1137.
[3] Zazonico, R., Fernandes, G. & Good, R. A. (1981) The differential sensitivity of T cell and B cell mitogenesis to in vitro Zn deficiency. Cell. Immunol. 60: 203–211.
[4] Moulder, K. & Steward, M. W. (1989) Experimental zinc deficiency: effects on cellular responses and the affinity of humoral antibody. Clin. Exp. Immunol. 77: 269–274.
[5] Prasad, A. S. (2000) Effects of zinc deficiency on immune functions. J. Trace Elem. Exp. Med. 13: 1–20.
[6] Rink, L. & Gabriel, P. (2000) Zinc and the immune system. Proc. Nutr.Soc. 59: 541–552.
[7] Morteza Azizollahi Aliabadi1, Reza Kazemi Darsanaki*2, Mahdiyeh Laleh Rokhi3, Maryam Nourbakhsh1, Golnaz Raeisi1; Antimicrobial activity of olive leaf aqueous extract, Annals of Biological Research, 2012, 3 (8):4189-4191
[8] Olive Leaf Monograph Alternative Medicine Review Volume 14, Number 1 2009
[9] Andreas Voss, Paul E Verweij Department of Medical Microbiology, University Hospital Nijmegen, Netherlands, Antibacterial activity of hyperforin from St John’s wort, THE LANCET, Vol 354, August 28, 1999
[10] Hudson JB, Lopez-Bazzocchi I, Towers GH. Antiviral activities of hypericin, PMID: 1650164
[11] Lu L, Sun RW, Chen R, Hui CK, Ho CM, Luk JM, Lau GK, Che CM, Silver nanoparticles inhibit hepatitis B virus replication, Antivir Ther. 2008; 13(2):253-62.
[12] Rebecca Klippstein, Rafael Fernandez-Montesinos, Paula M. Castillo, Ana P. Zaderenko and David Pozo, Silver Nanoparticles Interactions with the Immune System: Implications for Health and Disease, DOI: 10.5772/8511
(articol actualizat la data 26-04-17)

Produse recomandate

loader
First Defense

118 ml

106.00 lei
In stoc