📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Infectiile urinare - cum le tratam corect si eficient

Infectiile urinare - cum le tratam corect si eficient

Infectia urinara este o afectiune foarte des intalnita, mai ales in randul femeilor. Diagnosticarea corecta si initierea precoce a tratamentului curativ/adjuvant, asigura controlul simptomelor si prelungeste intervalul recidivelor, ceea ce face mandatorie prezentarea in cabinetul medicului specialist, inca de la primele simptome ale bolii.   

Cuprins: 

1. Infectiile urinare - generalitati
2. Cistita acuta
3. Profilaxia - cum ne ferim de infectia urinara
4. Mituri despre infectiile urinare

Infectiile urinare

Infectiile urinare la femei

Generalitati

Infectia urinara este o patologie ce poate afecta orice nivel al sistemului urinar, de la uretra pana la rinichi. Marea majoritate a infectiilor urinare sunt cauzate de bacterii, in 90% din cazuri agentul patogen fiind Escherichia Coli.

In functie de nivelul afectat, putem discuta de infectii urinare joase (cantonate la nivelul uretrei/prostate/vezicii urinare) sau inalte (uretere/rinichi).

In functie de gravitatea lor discutam de infectii urinare simple sau complicate, care pot evolua cu manifestari organice ce pot pune viata in pericol (Urosepsis).

Statistic 50% dintre femei vor avea cel putin un episod de infectie urinara, in timp ce incidenta la barbati este de 1 caz la 2000 de barbati. Explicatia care sta la baza acestei diferente statistice este data de prezenta unei particularitati anatomice si anume lungimea uretrei - in cazul femeii fiind mult mai scurta.

Plecand de la idea ca majoritatea infectiilor urinare se produc pe cale ascendenta (migrarea bacteriilor din exterior catre vezica urinara – regiunea ano-vaginala puternic tapetata cu bacterii aflata in imediata vecinatate a uretrei - la femeie), ajungem la concluzia ca lungimea uretrei la femeie este unul din factorii predispozanti ai infectiilor urinare.Tot pe cale ascendenta poate fi afectat si etajul superior al tractului urinar ce poate duce la pielonefrite (infectii are rinichilor)/pionefrite/abces renal (colectie purulenta in parenchimul renal) cu un raspuns simptomatic zgomotos (dureri de spate, febra, frison, stare generala influentata).

Avand in vedere ca cea mai frecventa infectie urinara este Cistita acuta, de la care deriva de cele mai multe ori complicatiile prezentate mai sus, ne vom opri asupra acestei patologii  printr-o descriere cat mai putin tehnica incercand astfel sa venim in ajutorul pacientului cu informatii utile.

Cistita acuta

Definitie:

Cistita acuta reprezinta inflmatia mucoasei vezicale corelata cu simptome urinare joase, avand ca si cauza principala infectia bacteriana.

Simptome:

Principalele simptome constau in :

  • usturime la urinat
  • senzatia permanenta de a urina
  • mictiuni dese si in cantitate mica
  • senzatia de golire incompleta a vezicii urinare
  • discomfort la nivelul hipogastrului (abdomenul inferior).

Factori de risc

  • Contactul sexual
  • Utilizarea spermicidelor
  • Parteneri sexuali multipli
  • Istoric de infectie urinara al mamei
  • Istoric de infectie urinara in copilarie
  • Igiena deficitara a zonei anovaginale
  • Consum de lichid inadecvat (deshidratarea)

Diagnostic

Diagnosticul prezumtiv (de probabilitate) este stabilit clinic, in baza simptomelor mentionate mai sus, motiv pentru care autoevaluarea si prezentarea din timp la medicul specialist urolog/nefrolog este recomandata.

Diagnosticul de certitudine se face in baza examenului sumar de urina si a Uroculturii.

*Nu se recomanda folosirea antibioticelor de prima intentie, fara recomandarea unui medic specialist.

* Analiza de urina (Urocultura) recoltata dupa sau in timpul tratamentului cu antibiotic nu este evocatoare.

Tratament

In functie de agresivitatea simptomelor la debut, tratamentul variaza de la medicatie simptomatica (antiinflamator, antispastic, dezinfectant urinar), adjuvanta (preparatele Fitoterapice – preparate pe baza de plante) si antibioterapie.

In conditii ideale, tratamentul cu antibiotic trebuie initiat tintit, dupa rezultatul analizelor de laborator –Urocultura - in baza careia medicul curant alege produsul cu eficacitate maxima si efecte secundare minime.

In cazul in care simptomele nu pot fi controlate cu medicamente simptomatice sau apare hematuria (urinarea cu sange) – Cistita hematurica - se recomada initierea antibioterapiei cu spectru larg.

Antibioticele de prima linie recomandate sunt:

  • Fosfomicina 3g in doza unica – (la prima infectie urinara)
  • Nitrofurantoina 100mg la 12 ore timp de 5 zile

Tratamentul cu antibiotic in Cistita simpla nu justifica o perioada mai mare de 5 zile, recomadarile de tratament incadrandu-se pe o perioada de 3-5 zile.

In cazul in care simptomele persista se recomanda efectuarea Uroculturii la 7 zile post antibiotic si initierea tratamentului conform antibiogramei.

Conform studiilor recente tratamentul combinat, Antibiotic+Fitoterapie (in special produsele care asociaza D-manoza) are efect superior monoterapiei.

Administrarea antibioticelor produc disbioze (tulburari in echilibrul bacterian la nivelul mucoaselor, in special la nivel gastrointestinal si vaginal) care genereaza un efect de bumerang, motiv pentru care initierea tratamentului cu Pre si Probiotice in perioada tratametului, este obligatorie.

Complicatiile cistitei

Infectia urinara joasa neglijata poate avea un raspuns nefast asupra tractului urinar superior, ce poate merge de la infectii renale (in multiplele sale forme) si insuficienta renala, pana la septicemie (stare care pune viata pacientului in pericol).

Profilaxia - cum ne ferim de infectia urinara

  • Consum adecvat de lichid- in perioada de vara, peste 2l/zi
  • Igiena riguroasa locoregional (ano-vaginal)
  • Mentinerea unui ph urinar in zona acida
  • Administrarea de produse pe baza de extract de merisor.

Mituri despre infectiile urinare

Infectia urinara NU este o boala cu transmitere sexuala –BTS-

Frigul sau asezarea pe o suprafata rece, NU produce infectie urinara

Tratamentul cu antibiotic NU se ia pe o perioada de minim 7 zile

Produse recomandate


  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    75,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    100,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    82,00 lei
  • Pret obisnuit
    84,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    121,00 lei

Urmatorul articol


2 comentarii

  • Mariana Moise

    Unul dintre cele bune articole referitoare la infectiile urinare. Felicitari !

  • bereschi paraschiva

    Informatii utile in caz de infectii urinare pentru orice femeie ! Multumesc ,aveam nevoie de aceste informatii ACUMA!

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare