fara-fast-food-si-fara-dulciuri-daca-ai-ficatul-gras

O persoana din 10 sufera de statoza hepatica, o afectiune spre care au predispozitie persoanele supraponderale si cele cu diabet, precum si cele cu sindrom metabolic. Statoza hepatica se numeste popular “ficatul gras” fiindca celulele hepatice se maresc in dimensiune si determina supradimensionarea hepatica. La aceasta probleme de sanatate se poate ajunge si din cauza consumului abuziv de alcool.

Intr-o prima faza, “ficatul gras” nu produce simptome. Dar cand afectiunea avanseaza, pot aparea stari de oboseala. Ulterior, daca boala progreseaza si mai mult, la nivelul ficatului se produc leziuni care pot conduce la ciroza si la insuficienta hepatica. De aceea, schimbarea dietei si protectia ficatului cu suplimente alimentare care sa-i sustina functionarea se impun in cazul steatozei hepatice.

Cuprins

Fructele si legumele trebuie consumate zilnic
Interzis la fast-food si la grasimi
Silimarina si fosfatidilcolina sustin ficatul

Fructele si legumele trebuie consumate zilnic

Prima masura pentru a limita din efectele negative asupra ficatului este respectarea unui regim alimentar, iar in cazul in care consumul de alcool are vreo implicare in aparitia afectiunii, eliminarea acestui viciu. Regula este sa excludeti din dieta alimentele bogate in grasimi si in zaharuri concentrate. Pe de alta parte, trebuie consumate cat mai des fructe si legume, cerealele integrale, branzeturi degresate, carne slaba de pui si de vita. Si pestele, somonul si macroul, surse importante de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, care ajuta la reglarea nivelului de colesterol si al trigliceridelor trebuie incluse in dieta.

Interzis la fast-food si la grasimi

Alimentele care solicita sistemul digestiv trebuie evitate de persoanele care au probleme cu ficatul. De exemplu, produsele de tip fast-food, mezelurile, carnea de porc, de oaie, icrele, maioneza, cartofii prajiti si oricare ale mancaruri preparate prin prajire trebuie evitate. De asemenea, carnea tocata, precum cea folosita la mici si la sarmale, untura, slanina, carnatii, produsele afumate, sosurile, conservele cu carne care contin multi agenti de conservare si care sunt procesate intens, smantana si branzeturile grase, precum si untul, trebuie evitate complet, sau consumul trebuie limitat la numai cateva inghitituri, ocazional.

Silimarina si fosfatidilcolina sustin ficatul

Asocierea dintre silimarina, obtinuta din armurariu si fosfatidilcolina obtinuta din soia, prezenta in produsul 100% natural de la Secom®, Milk Thistle Phitosome™, ofera protectie hepatica optima. Suplimentul alimentar Milk Thistle Phitosome™ contine extract patentat de Armurariu Phytosome™, 200mg/capsula si 80% silimarina legata cu fosfatidilcolina din soia. Combinatia dintre silimarina si fosfatidilcolina creeaza o structura cu biodisponibilitate optima care permite obtinerea rezultatelor terapeutice dorite prin administrarea unor doze reduse. Administrarea produsului protejeaza structura si optimizeaza functiile ficatului afectat de boli, reduce absorbtia toxinelor in celulele hepatice (alcool, droguri, medicamente, anticonceptionale, metale grele, pesticide, hormoni, chimioterapice, etc.), stimuleaza detoxifierea, creste capacitatea de regenerare a hepatocitelor, este coleretic si colagog, adica sporeste cantitatea de bila secretata de ficat si favorizeaza evacuarea acesteia din vezica biliara in duoden (bila are rol important in digestia si in absorbtia grasimilor si vitaminelor liposolubile A, D, E, K). Efectul antioxidant al silimarinei este si el de ajutor ficatului prin faptul ca ajuta la mentinerea unui nivel hepatic optim de glutation, iar prin chelatarea fierului in exces din tesuturi ajuta la cresterea eficacitatii si la reducerea efectelelor toxice ale chimio si radioterapiei. De asemenea, detoxifica si mentine elasticitatea pielii, stimuleaza metabolizarea hormonala hepatica si ajuta la reglarea glicemiei prin cresterea sensibilitatii celulare la insulina.