doua-portii-de-alune-pe-saptamana-protectie-impotriva-cancerului-pancreatic

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health sustin ca o portie de aproximativ 30 de grame de alimente precum alunele, consumata de doua ori pe saptamana, poate scadea cu o treime riscul de a dezvolta cancer de pancreas.

Rolul pancreasului este sa secrete enzime care descompun alimentele si sa elibereze insulina pentru controlul nivelului de zaharuri din sange. Cancerul de pancreas este una dintre cele mai agresive forme ale acestei afectiuni, adesea diagnosticata in faze avansate.

Cercetarea a fost realizata in cadrul Harvard School of Public Health si publicata in British Journal of Cancer. Oamenii de stiinta au comparat date obtinute de la peste 75000 de femei in cadrul unui proiect amplu de cercetare a starii de sanatate a asistentelor medicale din Statele Unite. Dintre acestea, au fost identificate cazurile de cancer pancreatic. S-a analizat apoi efectul consumului de alune atat in randul persoanelor afectate, cat si al subiectilor sanatosi. Beneficiile s-au mentinunt inclusiv in situatiile in care au aparut si factori favorizanti ai cancerului pancreatic, precum obezitatea sau diabetul.