despre-anorexia-nervoasa

Femeia din ziua de azi se schimba o data cu tehnologia; o femeie plina de frustrari si de complexe care nu stie pe unde sa mai umble cu surubelnita ca sa mai modifice ceva la aspectul ei. Este tipul acela de femeie care dramatizeaza totul pe zi ce trece, simte ca viata ei nu mai are sens dupa ultima deceptie in dragoste. Isi gaseste sprijin in batoanele de ciocolata, cutiile de inghetata, popcorn si altele, din care se infrupta pe nerasuflate. Simte cum se naruie totul, incepe sa se creada urata si lipsita de sex-appeal si in primul rand doreste sa scape de orice gram de grasime. Si nu e de mirare ca trece prin toate aceste stari cand in ziua de azi se pune accent din ce in ce mai mult pe imagine, totul devine o cursa intre femei; cea care petrece cele mai multe ore la sala, cea care are cele mai putine kilograme fiind din punctul lor de vedere un ideal de frumusete.

Suntem bombardati in toata mass media de modele perfecte care isi plimba lasciv trupurile zvelte pe catwalk. De aici deriva tot felul de obsesii. Da! Spun obsesii pentru ca anorexia nu este altceva decat o idée fixa, o dorinta irezistibila de a slabi sub orice forma de la folosirea in exces a diureticelor, a clismelor, a purgativelor si cum spuneam mai sus a exerctiilor fizice.

Anorexia este o tulburare de alimentatie cu baza psihica, deoarece bolnavul are o viziune distorsionata asupra propriului corp dorind o reducere a greutatii permanenta si are repercursiuni grave de la infometare, episoade frecvente de voma (pe care persoana in cauza si le provoaca fara a recunoaste) pana la moarte in unele cazuri (10%). O persoana cu anorexie nu face abuz de mancare ci din contra este drastica prin cantitatea de alimente pe care o consuma, refuza sa manance. Anorexia poate determina subponderalitate, lipsa de energie, ameteli, afectiuni digestive grave, hipotensiune arteriala si chiar disfunctii ale tiroidei.

Totul incepe cu o dieta normala in dorinta de pierdere a surplusului presupus de greutate, dar apoi se transforma intr-o boala cronica prin limitarea aportului de alimente si printr-o serie de restrictii alimentare. Deasemena sunt corelate cu anorexia teama de a nu se ingrasa, stari depresive, tendinta de izolare, lipsa de interes pentru propria persoana si pentru lumea exterioara, lipsa de a socializa.

Persoanele bolnave de anorexie trebuiesc ajutate si indrumate spre a-si accepta propria infatisare si spre a urma un tratament adecvat.

(articol actualizat la data 04-01-22)
 

Produse recomandate

loader
5-HTP

30 tablete filmate gastrorezistente

48.00 lei
In stoc