de-ce-se-deshidrateaza-buzele-atat-de-repede

Tenul reprezinta cea mai expusa zona a epidermei, urmata indeaproape de pielea mainilor, protejata doar in cazul in care purtam manusi. Aceste regiuni de piele, care sunt permanent in contact cu mediul extern, sunt printre cele mai vulnerabile. Iar pielea buzelor, cu toate ca trebuie sa protejeze o zona sensibila, bogat vascularizata si cu o retea de nervi bine dezvoltata, este considerabil mai subtire comparativ cu cea din alte regiuni ale corpului.


Cuprins
Pielea buzelor este in pericol indiferent de sezon
Obiceiuri de zi cu zi care favorizeaza deshidratarea buzelor
Piele uscata, piele casanta

Pielea buzelor este in pericol indiferent de sezon

Buzele nu contin glande sebacee care sa secrete un strat lipidic pentru protectia si mentinerea hidratarii epidermei in aceasta zona. De aceea, indiferent de sezonul in care ne aflam, pielea din zona buzelor trebuie ingrijita si hidratata corespunzator, pentru a contracara din efectele negative pe care factorii externi le produc asupra acestei regiuni.

Pe tot parcursul sezonului rece, vantul uscat si taios accelereaza deshidratarea buzelor. Umiditatea scazuta din atmosfera favorizeaza evaporarea mai rapida a peliculei care mentine hidratarea pielii. Iarna ne regasim de asemenea frecvent in situatia in care avem nasul infundat si trebuie sa respiram pe gura, ceea ce creste volumul de aer care circula pe aceasta cale. In consecinta, buzele se deshidrateaza mai rapid.

In timpul verii ne bucuram de bai de soare, de racoarea pe care o aduce briza marii, de beneficiile aerului plin de aerosoli si ale apei de mare sarate. Toate aceste momente de relaxare sub razele soarelui inseamna insa un cumul de factori suplimentari care actioneaza asupra epidermei si care contribuie la deshidratarea sa. Atunci cand suntem expusi la temperaturi ridicate organismul nostru va incerca sa revina la temperatura optima prin eliminarea partiala a apei. In plus, pielea buzelor nu este protejata in fata efectelor radiatiilor solare, intrucat aceasta nu contine melanina. Melanina este o substanta produsa in mod normal la nivelul pielii, in urma actiunii radiatiilor solare, pentru a oferi protectie impotriva efectelor negative ale acestora, precum degradarea colagenului, proteina din structura epidermica ce previne deshidratarea, si aparitia inflamatiei.

Obiceiuri de zi cu zi care favorizeaza deshidratarea buzelor

Ai observat ca dupa fiecare periere a dintilor cu pasta de dinti buzele se usuca? Da, poate fi din cauza indepartarii mecanice a stratului hidratant de la suprafata buzelor, insa si pasta de dinti are o contributie in acest sens. Multe dintre pastele de dinti au in componenta lauril sulfat de sodiu, o substanta cu efect degresant si cu potential iritant daca are loc un contact prelungit cu pielea.

Alcooul continut de unele produse pentru igiena orala este de asemenea un factor care favorizeaza deshidratarea buzelor. De aceea, este recomandat sa evitam astfel de produse daca stim ca pielea noastra este deficitara in pastrarea unui nivel optim de hidratare.

Umezirea frecventa a buzelor este un obicei pe care tindem sa il adoptam in special iarna, crezand ca astfel evitam deshidratarea buzelor. Efectul este insa contrar, intrucat singurul rezultat real pe care il obtinem este sa intensificam actiunea factorilor de mediu asupra pielii.

Piele uscata, piele casanta

Pielea uscata vine insotita de o senzatie de suprafata rugoasa, casanta, care si-a pierdut elasticitatea. Pe masura ce acest fenomen se accentueaza, creste si riscul de aparitie a leziunilor cutanate.
Craparea buzelor, pe langa aspectul neplacut, genereaza o durere de intensitate scazuta si usturime. In plus, fiind o zona bogat vascularizata, buzele sangereaza rapid, au o sensibilitate crescuta si necesita o aparare antiinfectioasa suplimentara.

(articol actualizat la data 10-01-22)