de-ce-poftim-mancaruri-nesanatose-cand-suntem-obositi

O cercetare realizata in cadrul UC Berkley a analizat activitatea regiunilor cerebrale care sunt responsabile pentru alegerea unui anumit fel de mancare. Rezultatele au aratat ca noptile pierdute influenteaza alegerile alimentare, dandu-ne pofta de produse considerate mai putin sanatoase, ca de exemplu mancarea tip fast food.

Pentru obtinerea datelor necesare au fost folosite dispozitive speciale cu care s-a scanat activitatea cerebrala a 23 de tineri adulti in stare buna de sanatate. Analizele au fost efectuate in doua situatii: intai dupa un somn odihnitor, normal, apoi dupa o noapte in care subiectii nu s-au odihnit. In urma culegerii datelor, cercetatorii au observat ca regiunea lobului frontal era slabita atunci cand organismul era obosit. Aceasta zona a creierului este cea care controleaza luarea deciziilor mai complexe. In schimb, s-a inregistrat o activitate mai intensa in regiunile care reactioneaza la recompense. De asemenea, s-a observat ca subiectii care fusesera privati de somn au avut tendinta sa aleaga mancaruri considerate nesanatoase.

Cerecetatorii au ajuns astfel la concluzia ca efectul lipsei somnului asupra activitatii creierului poate explica acum de ce persoanele care nu se odihnesc suficient au tendinta sa fie supraponderale. Desi preferinta pentru alimente sarate sau dulci fusese corelata si in trecut cu lipsa somnului, analiza realizata la UC Berkley ofera o explicatie si o imagine mai detaliata asupra fenomenelor care au loc intr-o astfel de situatie.