consumul-zilnic-de-bauturi-indulcite-cu-zahar-interconectat-cu-boala-ficatului-gras-non-alcoolic

Consumul de bauturi indulcite cu zahar in fiecare zi poate creste riscul aparitiei bolii ficatului gras non-alcoolic, potrivit unui studiu recent. Ipoteza apartine cercetatorilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HRNCA) din cadrul Tufts University.

Studiul are la baza date obtinute de la 2634 de persoane, majoritatea barbati si femei de varsta a doua, de origine caucaziana, care au completat chestionare privind alimentele pe care le consumau. In chestionar au fost incluse bauturi indulcite cu zahar precum bauturi tip cola cu sau fara cofeina, bauturi carbogazoase, limonade si sucuri de fructe fara acid. Starea de sanatate a participantilor la studiu, in special procentul de grasime din celulele hepatice, a fost evaluata cu ajutorul computerului tomograf. Astfel, cercetatorii au observat un risc mai mare de aparitie a bolii ficatului gras non-alcoolic in randul celor care au declarat ca au obiceiul sa consume mai mult de o bautura cu continut de zahar pe zi, fata de cei care beau lichide fara adaos de zahar.

Semnele de legatura intre bauturile indulcite cu zahar si boala ficatului gras non-alcoolic s-au mentinut si in momentul in care cercetatorii au introdus in ecuatie si alti factori ai stilului de viata, precum indicele de masa corporala, aportul caloric, consumul de alcool sau fumatul. Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca nu exista o conexiune intre cola dietetica si incarcarea cu grasimi excesiva a celulelor hepatice. Cercetatorii vor continua studiile in domeniu pentru a intelege mai bine daca este vorba despre o relatie de cauzalitate, cum functioneaza aceasta si daca consumul de bauturi indulcite cu zahar este unul dintre numerosii factorii de risc pentru boala ficatului gras non-alcoolic. Studiul, citat de sciencedaily.com, a fost publicat in Journal of Hepatology.