📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Condroprotectia, un ghid eficient pentru mentinerea sanatatii articulatiilor

Condroprotectia, un ghid eficient pentru mentinerea sanatatii articulatiilor

Problemele aparute la nivelul articulatiilor au efecte negative considerabile asupra vietii de zi cu zi. Ele nu mai reprezinta o amenintare doar pentru persoanele in varsta, ci le afecteaza si pe cele mai tinere, avand in vedere ca stilul de viata al omului modern este dezechilibrat (sedentarism, dieta necorespunzatoare). De asemenea, cu inflamatii si leziuni la nivel articular se confrunta si oamenii care practica sport de performanta deoarece sportul intens, de performanta poate duce la uzura articulatiilor.

Aflati ce inseamna termenul de condroprotectie si care este rolul lui, cum pot fi prevenite afectiunile articulare si cum actioneaza ingredientele condroprotectoare.

Rolul condroprotectiei pentru sanatatea articulatiilor

Cartilajul articular, tesut ce acopera capetele osoase ale articulatiilor, are rolul de a amortiza presiunile si de a facilita miscarea. El permite suprafetelor articulare sa se atinga intre ele fara sa apara riscul de leziune. Din nefericire, acest tesut al organismului este destul de sensibil, astfel ca are o capacitate limitata de refacere si vindecare. De aceea, ingrijirea lui este esentiala pentru mentinerea sanatatii articulatiilor1.

Un cartilaj articular normal este alcatuit din condrocite (5%) si matrice extracelulara (95% - apa, colagen si proteoglicanii). Schimbarile care apar la nivelul structurii lui conduc cu timpul la degenerarea tesutului si la aparitia afectiunilor articulare. Subtierea lui duce in special catre aparitia osteoartritei, o afectiune care se manifesta prin inflamarea articulatiilor, prin dureri si dificultate la realizarea miscarilor2. Condrocitele moarte nu pot fi inlocuite, astfel ca deteriorarea treptata a cartilajului conduce catre afectiuni articulare. De aceea, este necesara asigurarea unei condroprotectii, adica a unei serii de solutii care sa intarzie, sa previna si sa repare leziunile articulare degenerative prin protectia condrocitelor3.

Masurile de condroprotectie au loc pe mai multi pasi si constau in preventia si intarzierea leziunilor ce apar la nivel articular, imbunatatirea structurii si mobilitatii articulare si sustinerea proceselor de regenerare.

Solutii pentru mentinerea sanatatii articulatiilor

Poate fi prevenita instalarea afectiunilor articulare? Bineinteles ca da! Solutia este schimbarea stilului de viata: sport, alimentatie si suplimente cu rol de protectie. Realizarea frecventa a exercitiilor fizice intareste muschii si sustine dezvoltarea cartilajului. Totusi, nu este indicat sa efectuati miscare intensa, ci sa optati pentru un atrenament moderat. O dieta echilibrata din care nu trebuie sa lipseasca vitaminele C, D, E si calciu va ajuta la intarirea oaselor si la mentinerea sanatatii articulatiilor4.

De asemenea, apelati cu incredere la ingredientele cu proprietati condroprotectoare, un aliat de baza in acest caz.

MSM (metilsulfonilmetanul) este o substanta care sustine sanatatea tendoanelor, a ligamentelor si a muschilor, fiind de un real ajutor in caz de dureri articulare si musculare. Cercetatorii de la Universitatea Oregon Health Sciences au reusit sa obtina informatii pretioase privind artrita, in urma unui studiu realizat pe soareci. La rozatoarele carora le fusese administrat MSM nu s-a mai observat degenerare la nivelul cartilajului, spre deosebire de esantionul caruia nu se administrase aceasta substanta5.

Condroitina este o componenta esentiala a cartilajului articular si are rol de sustinere a acestuia, absorbind fluid in tesutul conjunctiv. In plus, ea blocheaza enzimele care afecteaza cartilajele6.

Si acidul hialuronic are un rol esential in mentinerea sanatatii articulatiilor, avand in vedere faptul ca este cea mai importanta componenta a lichidului sinovial. El stimuleaza sinteza condrocitelor si a proteoglicaniilor, astfel ca previne degradarea cartilajului si stimuleaza regenerarea lui7.

Glucozamina este o alta substanta cu proprietati condroprotectoare care te ajuta sa iti pastrezi articulatiile sanatoase. Ea reduce durerea si inflamatiile si stimuleaza regenerarea tesutului articular8.

Combinate, aceste ingrediente alcatuiesc o arma imbatabila impotriva bolilor care afecteaza articulatiile.
Nu uitati cat de important este sa adoptati un stil alimentar sanatos, sa realizati exercitii fizice de intensitate moderata si sa utilizati ingrediente condoprotectoare.

Referinte:
1. The Basic Science of Articular Cartilage: goo.gl/yAfGT1
2. Treating Osteoarthritis with Chondroprotective Agents: goo.gl/pZfHM2
3. Chondroprotective: goo.gl/pQdbvj
4. Osteoarthritis Home Remedies: goo.gl/GfjHpQ
5. MSM (Organic Sulfur) – A Basic Essential Nutrient Needed Now, More than Ever Before: goo.gl/E1uWNW
6. Chondroitin sulfate and joint disease: goo.gl/CVrg5z
7. Effectiveness and utility of hyaluronic acid in osteoarthritis: goo.gl/4aOe0M
8. Glucosamine sulfate: Effective osteoarthritis treatment: goo.gl/b066P4

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare