colostrul-vaccinul-natural-pentru-nou-nascut

Colostrul este sintetizat de organism in primele ore dupa nastere, diferit de compozitia laptelui, mai sarac in grasimi si mai bogat in ingrediente bioactive care ii ofera proprietati exceptionale in privinta sustinerii imunitatii si dezvoltarii nou-nascutului.

Datorita proprietatilor exceptionale, colostrul este considerat un vaccin natural, pe care mama i-l administreaza bebelusului. Contine din abundenta imunoglobuline si anticorpi care se afla intr-o concentratie mai mare in acest lichid decat in laptele ce survine ulterior. Factorii imunitari continuti de colostru sunt cei care protejeaza copilul in primele luni de viata. Este necesara aceasta “vaccinare” pentru ca nou-nascutii nu au propriul lor sistem imunitar, de aceea ei primesc anticorpi de la mama prin intermediul colostrului. Ulterior isi dezvolta propriul lor mecanism de aparare impotriva infectiilor si a virusurilor. Superior laptelui matern, colostrul contine oligozaharide, prebiotice si probiotice, dar si factori de crestere care stimuleaza dezvoltarea si ajuta organismul bebelusului sa se refaca dupa traumele pe care le produce travaliul.

Cuprins

De ce este eficient colostrul?
Este o hrana completa si repara ADN-ul

De ce este eficient colostrul?

Imunoglobulinele, prezente in colostru, formeaza mai mult de 40% din proteinele aflate in sange. Mai mult, exista patru tipuri de imunoglobuline care actioneaza in cazul tuturor mamiferelor, inclusiv in cazul oamenilor. Fiecare dintre aceste imunoglobuline au in structura o secventa specifica de aminoacizi si au o actiune specifica in organism. Imunoglobulinele pot actiona in organism singure sau in diverse combinatii, dar fiecare dintre ele este capabila sa blocheze, sa penetreze si sa distruga cate un antigen specific. Colostrul contine toate cele 5 tipuri de imunoglobuline necesare apararii eficiente a organismului. Astfel, IgA se afla in sange, saliva, lacrimi si in mucusul din membrane, IgG circula in sistemul limfatic si circulator unde ajuta la neutralizarea toxinelor si la anihilarea invadatorilor organismului, IgD si IgE au rol antiviral, iar IgM lupta impotriva bacteriilor, deci are efect antibiotic.

Pe langa toate aceste imunoglobuline, colostrul contine si PRP, polipeptida bogata in proteine, despre care studiile arata ca stimuleaza un sistem imunitar “lenes”. De asemenea, PRP ajuta la functionarea corecta a timusului, care produce Limfocite T (celule imunitare) ce lupta cu virusuri si antigeni. Polipeptida bogata in proteine (PRP) din colostru echilibreaza sistemele imunitare hiperactive care genereaza boli autoimune, adica acele afectiuni in care organismul “se ataca” pe sine insusi. Polipeptida PRP face parte si din componenta plasmei sanguine si este implicata, de asemenea, in modularea sistemului imunitar.

Este o hrana completa si repara ADN-ul

Colostrul este bogat in carbohidrati, proteine, anticorpi si este sarac in grasimi pentru ca stomacul nou-nascutilor nu poate digera grasimi. De asemenea, colostul este o hrana “concentrata” pentru ca bebelusii au un stomac foarte mic, de aceea mancarea lor nu trebuie sa aiba un volum prea mare. Prin urmare, colostrul livreaza toti nutrimentii de care bebelusul are nevoie intr-o forma concentrata. Mai mult decat atat, colostrul are un efect laxativ moderat, care regleaza digestia. In egala masura, in primele zile de viata, colostrul ajuta la eliminarea excesului de bilirubina din organismul bebelusului. Bilirubina este un produs rezidual format din hematii moarte, rezultate in cantitati mari la nastere ca urmare a reducerii volumului de sange, iar colostrul ajuta in acest fel la prevenirea icterului.

Factorii de crestere din colostru, care ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios, sunt un remediu de spectru larg pentru o multime de probleme de sanatate. Substantele din colostru fac posibila refacerea tesuturilor, cresterea capacitatii organismului de a metaboliza grasimile, precum si stimularea dezvoltarii de tesut muscular. De asemenea, factorii de crestere echilibeaza nivelul de zahar din sange si pe acela al neurostransmitatorilor cerebrali si ajuta la refacerea ADN-ului si ARN-ului celular.

Bebelusii beneficiaza de colostru doar o scurta perioada de timp pentru ca, in prima saptamana de dupa nastere, colostrul se transforma in lapte. Dar, beneficiile se pot mentine, pe termen lung, cu ajutorul suplimentelor alimentare cu colostru. Acestea ajuta la protectia antiinfectioasa prin actiune puternica antivirala, antibacteriana, antimicotica, antiparazitara, ajuta functionarea normala a sistemului imunitar, la dezvoltarea si protejarea florei intestinale benefice, care are rol important in refacerea mucoasei intestinale. De asemenea, ajuta la reducerea balonarilor, indigestiilor, flatulentei, constipatiei, colicilor, la sinteza proteinelor, a vitaminelor din complexul B, a zincului, calciului, manganului si a fosforului, precum si la reglarea echilibrului acido-bazic. In plus, colostrul ofera protectie si reduce efectele negative ale consumului de antibiotice si de corticosteroizi atunci cand copiii au nevoie de aceste terapii specifice.

Pe termen lung, colostrul ajuta la dezvoltarea optima a sistemelor cardiovascular, nervos central, muscular, osteoarticular si a vederii si contribuie la cicatrizarea ranilor si a arsurilor. De asemenea, colostrul ajuta la reglarea nivelului glicemiei, iar acest lucru este extrem de important mai ales in cazul copiilor ale caror mame au dezvoltat diabet in timpul sarcinii (diabet gestational). In egala masura, colostrul ajuta la reducerea simptomatologiei in reactiile alergice, de aceea este indicat copiilor cu sensibilitate dermatologica, mai ales ca dermatitele de scutec si iritatiile sunt frecvente in primul an de viata.

Despre beneficiile in ameliorarea simptomelor digestive exista si un studiu realizat pe subiecti adulti, care demonstreaza efectul benefic in conditiile speciale, ale tulburarilor gastrointestinale ce apar la alergatorii de performanta ulterior curselor. Ceretatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au cercetat posibilitatea unor solutii naturale pentru a remedia tulburarile digestive care survin la atletii de performanta, tulburari care constau in tranzit accelerat, adica diaree, sau voma. Cercetarea a aratat ca administrarea de colostru a avut ca efect si atenuarea acestor simptome, dar a redus si manifestarile “sindromului de intestine permeabil”. Rezultatele cercetarii au fost publicate in luna martie in American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. Profesorul Ray Playford, care a coordonat studiul a testat permeabilitatea intestinala a unor ateleti care au alergat pentru 20 de minute la 80% din capacitatea lor aerobica. Studiul a urmarit modifcarile la nivelul permeabilitatii intestinale prin masurarea unor parametrii din urina si, de asemenea, au masurat temperatura corpului atletilor. In conditiile de efort, atletilor le-a crescut permeabilitatea intestinala cu 250%, iar temperatura corpului cu 2 grade. Atunci cand, timp de 2 saptamani inainte de teste, atletilor li s-a administrat colostrum, acestia au avut o reducere a permeabilitatii intestinale in timpul efortului cu 80% fata de 250% intial, desi au fost testati in acelasi conditii, iar temperatura le-a crescut tot cu 2 grade.

Tulburarile gastrointestinale determinate de efortul intens sunt intalnite frecvent la atleti, ca urmare a efortului intens. Studiul realizat de profesorul Playford a continuat in laborator unde a analizat culturi de celule intestinale, initial la 37 de grade, temepratura normal a corpului si, ulterior, la 39 de grade, temperatura indusa de efortul ateltic. Cercetarea a aratat ca celulele intestinale aveau tendinta de a muri la temperaturile mari, dar atunci cand a fost adaugat colostru peste celulele de cultura, rata de mortalitate a acestora a fost redusa cu doua treimi. “Cercetarea noastra indica faptul ca, un produs natural precum colostrul poate fi un bebeficiu real pentru altetii de performanta, dar si pentru alte categorii de persoane care activeaza in conditii de efort coroborat cu temperature mari”, a precizat profesorul Ray Playford.

Avand in vedere rezultatele obtinute in aceste conditii, eficienta colostrului in conditii de efort si de temperatura normale se manifesta prin atenuarea simptomelor digestive, precum si prin sustinerea dezvoltarii si protejarea florei bacteriene benefice. Flora bacteriana normala are rol in refacerea mucoasei intestinale.

(articol actualizat la data 06-01-22)
 

Produse recomandate

loader
Colostrum with Probiotics

50g pudra (gust de portocale/ananas)

121.00 lei
In stoc