coenzima-q10-antioxidantul-care-ne-da-energie-sustine-inima-si-protejeaza-creierul

Cuprins

Introducere
Importanta pentru functionarea corecta a inimii
Scade stresul oxidativ in diabetul zaharat
Coenzima Q10 protejeaza neuronii

Introducere

Coenzima Q10 este vedeta in industria cosmetica, dar este folosita cu rezulate bune in tratamentul complementar al afectiunilor cardiovasculare de peste 30 de ani. Cercetari recente arata ca acest antioxidant puternic are efecte pozitive si in contextul diabetului zaharat si al bolilor neurodegenerative.

Coenzima Q10, cunoscuta si sub numele de ubiquinona, a fost izolata pentru prima data in anul 1957 de catre echipa de cercetatori condusa de dr. Fred Crane, in cadrul Universitatii Wisconsin. Ubiquinona este un antioxidant cu rol important in reducerea stresului oxidativ, care protejeaza proteinele din membranele celulare si ADN-ul, prevenind modificarile ce ar putea fi induse la acest nivel de actiunea radicalilor liberi. Acesta este motivul pentru care coenzima Q10 este considerata si un elixir al tineretii.

Coenzima Q10 este implicata in toate procesele biochimice care presupun producerea de energie. Iar energia este necesara pentru fiecare miscare pe care o facem, pentru fiecare proces pe care organismul il sustine, fie ca este vorba despre gandire, digestie sau despre sustinerea ritmului cardiac. Pentru ca organismul sa functioneze, trebuie sa-si genereze singur enegia de care are nevoie. Iar fabricile de energie ale organismului se afla in celule, acolo unde nutrimentii sunt transformati prin procese chimice complexe in „hrana” care poate fi absorbita de corp. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, substantele din organism sunt descompuse, in urma unor reactii chimice succesive, in substante numite adenozin trifosfati (ATP), nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule.

Iar coenzima Q10 este substanta cheie care contribuie la formarea ATP. Daca avem deficit de Q10, atunci ATP se produce in cantitati insuficiente, desi este vital sa avem tot timpul un nivel energetic optim.

Importanta pentru functionarea corecta a inimii

Inima este organul care necesita cea mai mare cantitate de Q10 pentru a-si mentine sanatea. Prof. Dr. Peter H. Langsjoen, care a condus cele mai renumite studii asupra coenzimei Q10, a dovedit ca aceasta imbunatateste functionarea muschiului cardiac si reduce din efectele adverse ale administrarii medicamentelor din categoria statinelor, care inhiba cu pana la 40% productia fireasca a organismului de Q10. Mai mult, studiile realizate de Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, daca deficitul de Q10 este mai mare, atunci si afectiunea cardiac este cu atat mai severa. De asemenea, un studiu realizat pe durata a 6 ani a demonstrat ca 85% din pacientii cu cardiomiopatie care au administrat Q10 ca adjuvant la tratamentul alopat au raportat o imbunatatire a conditiei. De asemenea, coenzima Q10 amelioreaza hipertensiunea, efect care, potrivit studiilor, se face simtit dupa aproximativ 4 luni de la prima administrare.

In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca este documentat rolul coenzimei Q10, capabila sa reduca disfunctia mitocondriala si sa imbunatateasca functia cardiaca.

Intr-un studiu multicentric care a inclus un numar de 1113 pacienti cu insuficienta cardiaca, administrarea a 50-150 mg Co-Q10 pe zi (in cazul a 78% dintre pacienti s-a administrat doza de 100 mg), timp de trei luni, a condus la imbunatatirea notabila a evolutiei pacientilor si la reducerea simptomatologiei specifice (reflux jugular, cianoza, raluri pulmonare, edeme, palpitatii, vertij, aritmii, insomnie, nicturie).

Aceste rezultate au fost confirmate de un alt studiu multicentric randomizat dublu-orb privind terapia pe termen lung cu Q10. In acest studiu au fost inclusi 641 pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva (clasa III sau IV conform standardizarii elaborate de New York Heart Association), acestia fiind asignati fie lotului placebo, fie lotului in care s-a administrat Co-Q10 in doza de 2 mg/kg/zi timp de un an de zile. In lotul in care s-a administrat Co-Q10 s-a obtinut o reducere semnificativa a ratei de spitalizare (cu 38% mai putini pacienti au necesitat spitalizare), dar si a edemului pulmonar si a astmului cardicac ( reducere de 60% si respectiv 51%).

Scade stresul oxidativ in diabetul zaharat

Terapia complementara cu ubiquinona a fost studiata si in contextul diabetului zaharat. Prin foarte multe mecanisme, hiperglicemia specifica diabetului zaharat induce cresterea stresului oxidativ: glicozilarea proteinelor cu rol functional, auto-oxidarea glucozei, activarea caii pentozofosfatilor si decuplarea sintetazei endoteliale de oxid nitric si a fosforilarii oxidative.

Interventia terapeutica cu coenzima Q10 este in masura sa actioneze dual, atat prin restabilirea echilibrului la nivel mitocondrial si recuplarea lantului respirator cu fosforilarea oxidativa, cat si prin reducerea stresului oxidativ, prin intermediul formei sale reduse - ubiquinolul (la nivel endotelial si nu numai).

Coenzima Q10 protejeaza neuronii

Exista studii care au inclus pacienti umani, precum studiul realizat de Schulz si echipa sa de cercetare in 1998, care a confirmat profilul de siguranta si refacerea concentratiilor plasmatice ale Q10 la pacientii cu Parkinson, utilizand concentratii de 400, 600 si respectiv 800 de mg. In 2002 Schulz si echipa sa revin cu un studiu care contureza contributia terapiei cu Co-Q10 la reducerea declinului functional in stadiile incipiente ale bolii Parkinson. Studiul multicentric, randomizat, paralel, placebo-controlat, dublu-orb, a inclus 80 de pacienti cu Parkinson, aflati in stadiile incipiente. Acestora li s-au administrat, in functie de lot, placebo, 300, 600 sau 1200 mg de Co-Q10 zilnic, parcurgand etapele de screening, evaluarea la includerea in studiu si respectiv follow-up la 1, 4, 6, 12 si 16 luni. In urma studiului s-a concluzionat ca in loturile in care s-a administrat Q10 gradul de dizabilitate inregistrat de-a lungul timpului a fost mai redus, si ca cele mai bune rezultate in incetinirea declinului functional s-au inregistrat in lotul in care s-a administrat cea mai mare doza de Co-Q10 (1200 mg).
Secom pune la dispozitia practicienilor doua produse Jarrow Formulas, studiate clinic - Q-absorb® si QH-absorb®, ce contin forme patentate de Ubiquinona respectiv Ubiquinol, bioidentice cu cele produse de organismul uman si cu biodisponibilitate superioara gratie tehnologiei inovatoare utilizate.
Q-absorb® livreaza cea mai pura forma de coenzima Q10 (Ubiquinona). Este vorba de Kaneka Q10®, forma patentata, bio-identica cu cea produsa de organismul uman, biosintetizata cu ajutorul drojdiilor. Kaneka Q10® este studiata de mai bine de 30 de ani. Fiecare capsula de Q-absorb® asigura 100 mg de KanekaQ10 si beneficiaza de tehnologia lipozomala patentata Prosome, care contribuie la o crestere de 400% a biodisponibilitatii acesteia. In mod normal absorbtia Co-Q10 este redusa, ea situandu-se undeva la 1-3%. Producatorul utilizeaza tehnologia lipozomala Prosome™, care presupune incorporarea ubiquinonei Kaneka Q10® in lipozomi formati din fosfatidilcolina si trigliceride cu catena medie, care faciliteaza mecanismele normale de absorbtie lipidica la nivel intestinal. Tehnologia Prosome™ este astfel lipsita de riscurile asociate utilizarii formulelor auto-emulsifiante care contin surfactanti de tipul polisorbatului 80 si care maresc transportul paracelular, insa afecteaza functia de bariera a mucoasei intestinale.

Biodisponibilitatea superioara si eficienta a produsului Q-absorb® au fost dovedite clinic, in cadrul studiului randomizat, placebo-controlat, de tip cross-over “Coenzyme Q10 potentiates the effect of exercise training on the endothelium-dependent relaxation of the brachial artery in chronic heart failure” care a inclus pacienti cu insuficienta cardiaca (de clasa II si III conform standardizarii elaborate de New York Heart Association). Administrarea a 100 mg de Q-absorb® de trei ori pe zi, la fiecare masa, a condus la imbunatatirea disfunctiei endoteliale, a functiei cardiace si la imbunatatirea substantiala a nivelului plasmatic al Co-Q10. Cele mai bune rezultate in privinta ameliorarii disfunctiei endoteliale, a imbunatatirii ratei de utilizare a oxigenului (VO2 – volum de oxigen utilizat) si a nivelului plasmatic de Co-Q10 s-au obtinut in lotul in care administrarea de Q-absorb® a fost asociata cu regim specific de exercitii fizice. Pornindu-se de la o concentratie plasmatica de 0.81 micrograme Co-Q10 per ml de plasma, administrarea exclusiva de Q-absorb® a condus la inregistrarea unor concentratii plasmatice de Co-Q10 de 3.25 mcg/ml, iar administrarea sa in asociere cu exercitii fizice a condus la obtinerea unor concentratii plasmatice de 4.0 micrograme per ml si la imbunatatirea marcanta a functiei endoteliale, aceasta aproape normalizandu-se.[i]

Profilul exceptional de siguranta a fost stabilit clinic, fiind confirmata siguranta in administrare si tolerabilitatea superioara pentru doze de pana la 900 de mg/zi, in cadrul studiuluiSafety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.”, realizat de Ikematsu H. et al. si publicat in 2006 in “Regulatory Toxicology and Pharmacology".[ii]

Utilizarea extractului de ubiquinona sintetizata in mod natural de drojdii garanteaza structura 100% naturala, alcatuita exclusiv din izomerul trans, si puritatea ridicata a moleculei, care este lipsita de contaminantii ce pot fi intalniti in cazul formelor obtinute prin sinteza chimica partiala. Kaneka Q10® beneficiaza de statutul GRAS (generally recognized as safe/sigura pentru consumul uman) si este obtinuta in SUA, in unitati ce respecta normele GMP (Good manufacturing Practices/ nome de buna practica in productia farmaceutica) elaborate de FDA (Food and Drug Administration). In plus, pe parcursul procesului tehnologic nu se utilizeaza organisme modificate genetic. Kaneka Q10® este lipsita de alergeni si beneficiaza de atestare in acest sens, precum si de certificare Kosher.

QH-absorb® reprezinta un produs studiat clinic[iii] , cu eficienta si biodisponibilitate superioara. Fiecare capsula asigura 200mg de Kaneka QH®, molecula patentata de Ubiquinol, forma redusa a Co-Q10. QH-absorb® reprezinta rezultatul unei intense activitati de cercetare care a condus la obtinerea moleculei Kaneka QH®, Ubiquinol bioidentic cu cel intalnit in organismul uman, stabil si cu o biodiponibilitate de 777% gratie tehnologiei inovatoare utilizate.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.[i] Coenzyme Q10 potentiates the effect of exercise training on the endothelium-dependent relaxation of the brachial artery in chronic heart failure Belardinelli R.M. et al., American Heart Association Supplement to Circulation, October 28, 2003. Vol. 108 (17), pg. 739
[ii] Safety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Ikematsu H1, Nakamura K, Harashima S, Fujii K, Fukutomi N.
Regul Toxicol Pharmacol. 2006 Apr;44(3):212-8. Epub 2006 Jan 23.
[iii] Study on safety and bioavailability of ubiquinol (Kaneka QH) after single and 4-week multiple oral administration to healthy volunteers. Hosoe K1, Kitano M, Kishida H, Kubo H, Fujii K, Kitahara M., Regul Toxicol Pharmacol. 2007 Feb;47(1):19-28. Epub 2006 Aug 21.

(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate