Celulele isi schimba compozitia in functie de momentul zilei

Celulele isi schimba compozitia in functie de momentul zilei

Organismul uman se adapteaza la ritmul circadian, care stabileste starea noastra in functie de succesiunea zilei si a noptii, si la specificul fiecarui sezon. Un studiu recent arata insa ca membranele celulelor isi schimba compozitia si in functie de momentul zilei. Descoperirea permite oameniilor de stiinta sa cerceteze mai departe in ce masura putem proteja organismul mai eficient, intrucat s-a observat ca anumite afectiuni au o incidenta mai mare dimineata sau seara.

Thomas Ruf si Walter Arnold de la Research Institute of Wildlife Ecology, University of Veterinary Medicine din Vienna s-au oprit in special asupra rolului pe care il au acizii grasi din componenta membranei celulare. La nivel celular, acizii grasi au rol de semnalizare a anumitor actiuni si sunt implicati in controlul proceselor metabolice din intreg organismul. In urma analizei, cei doi au observat fluctuatii in ceea ce priveste 11 tipuri de acizi grasi din membrana celulara. Unii dintre acestia aveau un nivel mai ridicat in timpul noptii, in timp ce altii pe durata zilei. Existenta unui ritm in modificarea cantitatilor de acizi grasi a fost confirmat de faptul ca variatiile s-au inregistrat similar la majoritatea subiectilor care au participat la studiu.

Thomas Ruf si Walter Arnold au analizat continutul membranelor celulare colectate din mucoasa bucala a 20 de persoane. Timp de un an, subiectii au furnizat probe culese intr-o anumita zi a lunii, la interval de trei ore. Cercetarea a fost publicata in “Journal of Biological Rhythms“ si citata de sciencedaily.com.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare