celulele-intestinale-implicate-in-boala-parkinson

Sistemul imunitar intestinal ar putea proteja neuronii de procesul degenerativ specific bolii Parkinson, arata primele concluzii ale unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii Iowa din Statele Unite ale Americii. Acestia au descoperit ca celulele intestinale transmit un raspuns imun care poate apara celulele nervoase de degenerarea specifica bolii Parkinson.

Teoria lansata de cercetatori se bazeaza pe ideea potrivit careia boala Parkinson este generata dedistrugerea mitocondriala (mitocondria = formatiune din interiorul celulei cu rol in producerea de energie). Anumite celule intestinale vizeaza acest tip de defecte si actioneaza, indepartand formatiunile degradate, acele celule imune fiind deosebit de sensibile la modificarile mitocondriale. Aceasta specificitate se coreleaza cu o alta teorie extrem de dezbatuta conform careia mitocondria este o formatiune celulara dobandita in cursul evolutiei din simbioza cu un tip de bacterie, spre deosebire de celelalte formatiuni celulare.

Degradarea mitocondriala este asociata si cu alte afectiuni degenerative severe cum ar fi boala Alzheimer sau scleroza laterala amiotrofica.

Studiul este inca in derulare.


Sursa: ScienceDaily

(articol actualizat la data 26-04-17)