ceaiul-verde-reduce-riscul-de-cancer-cu-14

Ceaiul verde reduce riscul de cancere la nivelul sistemului digestiv (gat, stomac, colon) cu 14%, daca este consumat de minimum trei ori pe saptamana, arata un studiu recent publiat in “American Journal of Clinical Nutrition”.

Cercetare a fost realizata pe un esantion de 69.000 de femei care nu consumau alcool si nici nu fumau. Dintre aceste femei, 19.000 beau ceai verde zilnic sau de minimum trei ori pe saptamana. Dupa 11 ani de la debutul monitorizarii, 1.255 de femei au facut cancer la nivelul sistemului digestiv. Cercetarea a aratat ca riscul era mai mare in cazul femeilor care consumau ceaiul verde mai rar si de o perioada mai scurta de timp, precum si in randul celor care nu consumau ceai vedre. De exemplu, femeile care consumau cu regularitatea ceai verde de peste 20 de ani au avut un risc cu 27% mai mic de a face cancer comparativ cu cele care nu consumau deloc. Iar femeile care consumau ceai vedre de minimum 3 ori pe saptamana aveau un risc ,mai mic cu 14% fata de cele care nu erau bautoare de ceai.

Ceaiul verde contine antioxidanti, in mod special substanta numita EGCG, prescurtarea pentru galatul de epigalocatechina, o substanta chimica care face parte tot grupa polifenolilor si care poate corecta modificarile celulare implicate in declansarea cancerului.

S-a dovedit ca EGCG are capacitatea de a impiedica proliferarea celulelor canceroase in plamani, intestine, ficat si in piele, precum si formarea metastazelor. Mai mult, efectul protector al EGCG il depaseste de circa 100 de ori pe cel al vitaminelor C si E, considerate mult timp cele mai eficiente neutralizatoare ale radicalilor liberi.