ce-spune-lichidul-interstitial-despre-sanatatea-ta

Spre deosebire de limfa, care circula prin vasele si ganglionii limfatici, lichidul interstitial este fluidul care se afla in spatiul dintre celule. Pentru ca acesta poate oferi informatii valoroase despre santatea noastra, de-a lungul timpului, specialistii au testat diferite metode de a-l analiza.

Cuprins

Cum se formeaza lichidul interstitial?
Analiza lichidului interstitial
Tehnici non-invazive de analiza
O alta abordare, conductanta electrica a pielii

Cum se formeaza lichidul interstitial?

Pe fondul permeabilitatii crescute capilarelor, conferita de faptul ca aceste minuscule vase de sange sunt adaptate pentru a livra oxigenul si substantele nutritive tesuturilor, exista o pierdere fiziologica a apei si a unora din substante dizolvate in mod normal in aceasta apa. Sistemul limfatic este cel care are rolul de a recupera apa din tesuturi si de a o reda circulatiei sangvine, astfel incat sa mentina echilibrul substantelor dizolvate in apa, in corp. Dar, zilnic la nivelul capilarelor se “pierd” aproximativ 2-3 litri de fluid, formandu-se lichidul interstitial. Acest proces de “pierdere” a apei si a substantelor dizolvate in aceasta, si, intr-o mica masura, a proteinelor din plasma poarta numele de “filtrare capilara”. Lichidul interstitial nu are o distributie uniforma in tesuturi, astfel incat el poate reprezenta in jur de 10% in tesutul osos, pentru ca in piele nivelul de lichid interstitial sa se situeze la aproximativ 30%.

Deoarece prin peretele capilarelor trec cu usurinta mai toate substantele dizolvate in plasma, mai putin proteinele, in lichidul interstitial intalnim pe langa sodiu, calciu, magneziu, fosfati, glucoza, albumine, si celule, mai precis limfocite.

Sistemul limfatic intervine in “recuperarea” fluidului filtrat la nivelul capilarelor si a proteinelor care ajung in compartimentul interstitial. Se estimeaza ca zilnic sistemul limfatic al unui adult de aproximativ 70 de kg reda circulatiei sangvine aproximativ 3 litri de fluid si aproximativ 120 de grame de proteina. Practic, preluarea lichidului interstitial de catre sistemul limfatic este inlesnita de existenta unor spatii intre celulele care alcatuiesc peretii vaselor limfatice si care permit trecerea integrala a tuturor componentelor, motiv pentru care se considera ca limfa si lichidul interstitial au compozitie similara.

Capacitatea de preluare a fluidului interstitial de catre sistemul limfatic poate fi adaptat in cazul unei filtrari capilare accentuate (sunt multiple cauze care conduc la o astfel de situatie), dar aceasta adaptare se poate produce pana la un anumit punct. Daca aceasta capacitate este depasita, sau apare un obstacol in calea drenarii, se poate instala edemul (incarcarea excesiva cu fluid la nivelul tesuturilor).

Analiza lichidului interstitial

In cazul bolilor, precum si in contextul unui proces inflamator sau tumoral se pot inregistra modificari, atat in rata de formare a lichidului interstitial (cresteri), cat si in compozitia acestuia. In cazul proceselor tumorale de exemplu, lichidul interstitial din tesutul tumoral tinde sa fie sarac in oxigen, si cu un pH mai redus (acid).

O analiza directa nu se foloseste in mod curent, intrucat atat timp cat se doreste o astfel de analiza, metodele de recoltare sunt invazive.

Exista mai multe metode de recoltare a fluidului interstitial pur, nediluat, denumite si metode directe. Acestea presupun introducerea de catetere de tip Wick, micropipette, camere de recoltare in spatiul subcutanat, fascia subcutanata, in musculatura sau in tesutul tumoral. Se mai poate recurge la crearea unor vezicule care sa “colecteze” acest lichid intre epiderma si derm, prin aplicarea unei forte de suctiune. Plecand de la similitudinea lichidului interstitial cu limfa se poate recurge si la recoltarea limfei prin inserarea unei canule in vasul limfatic. Daca se efectueaza biopsii se poate obtine proba de lichid interstitial prin centrifugare.

De asemenea exista tehnici prin care se obtin probe de lichid interstitial diluat: microdializa (inserarea unei membrane semipermeabile prin care lichidul are un flux pasiv), ultrafiltrare capilara (inserarea unei membrane semipermeabile si aplicarea unei presiuni negative pentru recoltarea fluidului) sau extractia chimica din grasime sau probe de tesut tumoral.

Pentru ca metodele amintite sunt extrem de invazive, s-au dezvoltat si alte tehnici care sa permita investigarea lichidului interstitial.

Tehnici non-invazive de analiza

Echipa condusa de Miguel Pleitez propune printr-o lucrare publicata in Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, in ianuarie 2012, spectroscopia cu radiatii infrarosii si spectroscopia cu laser infrarosu pulsatil cu detectie fotoacustica pentru evaluarea nivelului glucozei din lichidul interstitial. Autorul propune astfel o alternativa non-invaziva de monitorizare a glicemiei la pacientii cu diabet.

S-au mai evaluat si alte metode minim invazive, precum utilizarea laserului pentru realizarea unei sectiuni foarte mici la nivelul pielii si extragerea lichidului interstitial, utilizarea unor lantete care penetreaza doar epiderma (stratul superficial al pielii), sau indepartarea stratului cornos si recoltarea prin suctiune a lichidului interstitial.

O alta abordare, conductanta electrica a pielii

Electroscanarea interstitiala presupune evaluarea conductantei electrice a pielii ca metoda non-invaziva pentru evaluarea starii de sanatate. Conductanta electrica a pielii este influentata printre altele, de compozitia lichidului interstitial. Pentru ca in functie de compozitia lichidui interstitial se pot afla informatii importante despre sanatate, oameni de stiinta au creat un sistem computerizat, noninvaziv de scanare interstitiala.

Sistemul se numeste EIS (electroscanarea interstitiala), este un dispozitiv computerizat, electro-medical dezvoltat de o echipa de medici fizicieni, biologi si programatori ai firmei LD Technology – SUA si certificat de Ministerul Sanatatii si Familiei din Romania.
Electroscanarea interstitiala este o analiza non-invaziva si rapida a parametrilor lichidului interstitial, cu rol de screening functional deoarece permite detectarea bolilor inaintea aparitiei semnelor clinice, dar si supraveghere medicala ulterioara diagnosticarii.
Deoarece nivelul pH-ului interstitial influenteaza activitatea intregului, fiziopatologia lichidului interstitial reflecta direct activitatea celulara a organelor. Modificarile fiziologice care se pot evidentia prin anomalii la nivelul fluidului interstitial (extracelular) apar inaintea modificarilor de la nivel sanguin. De aceea, scanarea EIS este recomandata si in situatiile in care persoana nu are o afectiune diagnosticata, dar simte ca are o stare de sanatate deteriorata. In prezent nu exista nici o alta metoda medicala capabila sa evalueze proprietatile acestui spatiu intracelular in afara metodei EIS. Metodele traditionale de diagnostic pot identifica afectiunile doar dupa ce bolile au produs modificari anatomice care pot fi evidentiate prin metodele imagistice (ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica PET etc.).

Sistemul EIS nu furnizeaza informatii despre structura fizica a organelor. Principiul pe care se bazeaza EIS este masurarea impedantei bioelectrice a fluidelor interstitiale. Cu aceasta metoda se calculeaza conductivitatea si rezistenta electrica a tesuturilor si organelor. Tehnologia prin bioimpedanta electrica este foarte asemanatoare cu cea folosita la electroencefalograma sau electrocardiograma care, insa, furnizeaza informatii legate numai de functionarea cerebrala sau cardiaca.

Aparatul se compune dintr-un dispozitiv cu interfata conectata la computer si 6 electrozi care se aplica pe corp: doi la nivelul fruntii, doi la nivelul palmelor si doi la nivelul talpilor. Scanarea lichidului interstitial ofera si o reconstructie tridimensionala, computerizata a corpului, iar procesul de scanare a diferitelor parti ale organismului uman poate fi vizualizat pe monitorul calculatorului. Informatiile preluate sunt prelucrate prin intermediul unui program care afiseaza apoi parametrii starii de sanatate ai persoanei examinate.

Analiza EIS furnizeaza informatii privind starea functionala a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subtire, ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, organe genitale, vertebre, trahee, bronhii, plamani, glande suprarenale, hipotalamus, hipofiza, creier, sistem nervos vegetativ, sistem limbic, ganglioni limfatici) evidentiind disfunctiile prezente care ar putea fi asociate cu anumite boli, compozitia corporala: apa intracelulara si extracelulara, masa musculara, indicele de masa corporala, intensitatea metabolismului bazal, estimarea hormonala, neurohormonala si a neuromediatorilor, valori biochimice in tesutul interstitial, nivelul pH-ului, nivelul stresului oxidativ. De asemenea, scanarea EIS ofera specialistului si informatii precise despre riscurile functionale ale fiecarui organ in parte, calculate statistic. Dupa identificarea riscurilor si posibilitatii de aparitie a unor afectiuni respiratorii, cardiovasculare, endocrine, imunologice, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, psihice se pot trasa si masurile care pot fi puse in practica pentru a minimaliza aceste riscuri sau pentru a le elimina.

In cazul in care pacientul este sub tratament medicamentos (medicamente, chimioterapie, radioterapie) sistemul EIS este utilizat pentru supravegherea medicala a efectului terapiilor.
Scanarea EIS poate fi realizata inclusiv de catre persoanele sanatoase, deoarece determina starea prezenta a organelor precum si posibile riscuri in viitor.
De asemenea, scanarea EIS ofera indicii despre o boala nediagnosticata sau fara simptome, si posibilitatea efectuarii de screening-uri pentru identificarea rapida a riscului unor suferinte cronice: diabet zaharat, osteoporoza, dislipidemii, hipertensiune arteriala, etc. cu ajutorul scanarii EIS se pot indica tratamente profilactice, care ajuta la prevenirea imbolnavirilor si la reducerea gravitatii simptomelor.

Statistic, precizia rezultatelor testarii este de 85-90%, iar descrierea corecta si directa a starii organelor investigate este foarte precisa deoarece semnalul bio-informatic este creat chiar de organismul testat. De asemenea, sistemul de scanare EIS permite vizualizarea simultana a doua vizite ale aceluiasi pacient la date diferite.

Sistemul EIS este disponibil in Centrul de Medicina Integrativa Secom® din Bucuresti, str. Stirbei Voda, nr. 150.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.