📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Cand ai risc sporit de Parkinson?

Cand ai risc sporit de Parkinson?

Medicii stiu mai multe despre mecanismul fiziologic prin care maladia Parkinson afecteaza persoana, dar se cunoste foarte putin despre cauzele bolii. Asadar, ceea ce determina simptomele bolii este scaderea progresiva a numarului de neuroni dintr-o anumita regiune a trunchiului cerebral si, implicit, scaderea cantitatii de dopamina, un neurotransmitator care intermediaza executia miscarilor.

Specialistii spun ca exista 16 mutatii genetice, pe cromozomi diferiti, care pot cauza Parkinson. Dar numai 5% din cazurile acestea sunt de natura genetica. Pentru restul, cauza este necunoscuta. Totusi, exista cercetari care arata ca afectiunea poate fi favorizata de anumiti factori de mediu. Este bine sa cunosti unde se ascunde pericolul pentru a te putea feri de Parkinson.

Cuprins

Bacteria ulcerului gastric afecteaza si creierul
Poluarea industriala contribuie
De vina poate fi carenta vitaminelor B si D
Virusurile gripale si cel herpetic cresc riscul
Asa sustii metabolismul cerebral pentru a preveni maladia Parkinson

Bacteria ulcerului gastric afecteaza si creierul

Bacteria Helicobacter pylori, care contribuie la aparitia ulcerului gastric, este „toxica" si pentru creier. Savantii de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, sustin ca, dupa trei-cinci luni de la infectare, bacteria poate determina simptome specifice maladiei degenerative precum incetinirea miscarilor si scaderea nivelului de dopamina din creier. Specialistii pun acest lucru pe seama faptului ca Helicobacter pylori produce chimicale toxice pentru creier si ca, in timp, toxicitatea produsa de bacteria Helicobacter pylori, determina moartea neuronilor.

Poluarea industriala contribuie

Daca locuiesti intr-un oras industrial sau langa fabrici unde se lucreaza cu metale grele precum mangan, cupru sau mercur, ai un risc sporit de Parkinson, comparativ cu persoanele care locuiesc in zone nepoluate, arata un studiu realizat la Universitatea Washington, SUA. Se ajunge aici fiindca expunerea indelungata la metale grele poate scadea producerea nivelului de dopamina din creier. Cand nivelul de dopamina din creier este redus isi fac aparitia si primele simptome ale bolii Parkinson.

De vina poate fi carenta vitaminelor B si D

Un studiu publicat in „British Journal of Nutrition" arata ca persoanele care se confrunta cu o carenta a vitaminei B6 prezinta un risc crescut de a face maladia Parkinson. Specialistii pun acest lucru pe seama faptului ca acest nutrient, ce se gaseste in ardei gras, in spanac, usturoi si in ton, dar si in suplimente alimentare natural, are proprietati antioxidante si, in acelasi timp, ajuta la reducerea nivelului de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid cu potential toxic pentru celulele neuronale care, in concentratii mari, poate contribui la degradarea cerebrala.

Alte studii au aratat ca riscul de Parkinson este de trei ori mai ridicat la persoanele cu carenta cronica de vitamina D. Mai exact, insuficienta cronica de vitamina D duce la pierderea progresiva a neuronilor responsabili cu sintetizarea doapminei de la nivel cerebral. Acestea sunt rezultatele unui studiu coordonat de Dr. Paul Knekt de la Institutul National Finlandez de Sanatate din Helsinki au participat 3.173 de voluntari cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani care nu sufereau de Parkinson la debutul cercetarii, intre 1978 – 1980. Analiza a tinut cont de starea de sanatate si de mediul socio-economic din care proveneau subiectii. Dupa eliminarea altor factori de risc, cercetatorii au constat ca 25% dintre subiecti, care aveau niveluri mai ridicate de vitamina D in organism, prezentau un risc de imbolnavire de Parkinson cu 67% mai scazut decat restul cu niveluri de vitamina D mai mici in organism. De aceea, cercetatorii finlandezi au ajuns la concluzia ca deficienta de vitamina D duce la o crestere a riscului de imbolnavire. Vitamina D este produsa de organism prin expunerea la soare, dar se gaseste si in anumite alimente, precum pestele. Ea ajuta si la asimilarea calciului in organism, proces foarte important pentru sanatatea sistemului osos.

Virusurile gripale si cel herpetic cresc riscul

Febra, durerile musculare si nasul infundat sunt cateva dintre neplacerile mai putin grave pe care ni le creeaza gripa. Potrivit medicului neurolog Ole Isacson de la Facultatea de Medicina Harvard din SUA, virusurile gripale pot sa produca degenerarea neuronilor. Aceasta degradare se afla la originea multor boli neurologice, cele mai frecvente fiind maladiile Parkinson si Alzheimer. Acelasi efect asupra creierului il are si infectia cu virul herpetic. Neurologul Ole Isacson sustine ca este putin probabil ca un singur episod gripal sa afecteze semnificativ celulele nervoase, dar leziunile provocate se pot acumula pe parcursul vietii de la mai multe episoade gripale. Solutia pentru a ne feri de aceste consecinte este sa diminuam impactul virusurilor asupra creierului prin atenuarea inflamatiei provocate de ele, spune specialistul.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare