cancerul-pancreatic-ar-putea-fi-descoperit-printr-un-test-de-sange

Oamenii de stiinta sunt foarte aproape de identificarea unui test de sange care ar permite diagnosticarea cancerului pancreatic. Testul are o acuratete de 100%, arata primele date publicate in revista Nature, insa potrivit cercetatorilor, acesta inca mai trebuie sa treaca printr-o serie de evaluari, inainte de a deveni un test pentru cancer.

Testul dezvoltat de cercetatorii de la Anderson Cancer Centre, din cadrul Universitatii Texas analizeaza exozomii celulari (sfere mici de grasime din celula umana) si masoara nivelul unei proteine, mai exact a unui proteoglican, numit Glypican-l. In cazul persoanelor cu cancer pancreatic fiind observata o crestere a acestei proteine.

“Credem ca identificarea si izolarea exozomilor cancerosi reprezinta un progres major si aduce un beneficiu considerabil pacientilor cu acasta boala. In cancerul pancreatic, simptomele clinice apar tarziu, iar instrumentele existente de diagnosticare si urmarire a bolii sunt limitate”, declara pentru BBC dr. Raghu Kalluri.

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rata de mortalitate de peste 90% din cazuri. In Europa aceasta reprezinta aproximativ 2,6% din numarul total de cazuri, fiind pe locul 10 dupa incidenta.

Sursa: BBC