barbatii-de-varsta-mijlocie-care-fac-sport-au-un-risc-redus-de-cancer

Barbatii de 40 de ani cu un regim de miscare constant au un risc mai mic de cancer de plamani si cancer colorectal, spre deosebire de barbatii ca nu fac miscare, arata datele unui studiu publicat in JAMA Oncology (The Journal of American Medical Association - Oncology).

Cercetatorii au urmarit 14,000 de barbati cu varste cuprinse intre 46 si 50 de ani, din Texas, monitorizandu-le, in perioada 1971 – 2009, paramentrii cardio-respiratori, in timp ce alergau pe o banda de fitness. Studiul a aratat ca barbatii activi, care fac miscare constant la varsta mijlocie, au un risc cu 55% mai scazut de cancer de plamani si de 44% mai mic pentru cancer colorectal, fata de cei cu un nivel de fitness redus.

Totodata studiul arata ca practicarea sportului de catre barbatii de 40 de ani nu are niciun impact asupra riscului de cancer de prostata. Specialistii atrag atentia ca nu se cunosc cauzele aparitiei cancerului de prostata sau a felului cum poate fi preintampinat, insa au observat ca barbatii care fac miscare sunt mult mai atenti la sanatate, ajung la doctor pentru screening, iar diagnosticul se stabileste in stadii incipiente.

Sursa: BBC