Bacteria care “mananca” nicotina

Bacteria care “mananca” nicotina

Cercetatorii americani au descoperit o enzima bacteriana care “mananca” nicotina si care ar putea sta la baza viitoarelor tratamente antifumat. Enzima se numeste NicA2 si se regaseste in bacteria Pseudomonas putida, recunoscuta in lumea stiintifica pentru capacitatea de a degrada deseurile de tutun.

Date furnizate de Americam Chemical Society arata ca in urma testelor de laborator enzima NicA2 este capabila sa descompuna nicotina din sange in aproximativ 30 de minute si, eventual, ar putea diminua efectele acesteia asupra creierului si organsimului uman. Cercetatorii au mentinut stabila enzima intr-o solutie tampon pentru mai mult de trei saptamani si cel putin trei zile in serum.

In prezent, majoritatea solutiilor medicinale disponibile celor care intentioneaza sa renunte la fumat se bazeaza pe inlocuirea tigarilor cu alte surse de nicotina sau pe impiedicarea acestei substante sa ajunga la creier, unde poate declansa starea de dependenta. Rata de succes cu astfel de metode este insa foarte scazuta, doar intre 15 si 30% dintre persoane reusesc sa nu fumeze cel putin un an, potrivit sciencedaily.com.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare