-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Ateroscleroza in diabetul zaharat

Ateroscleroza in diabetul zaharat

Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Diabetul nu este doar o problema cu raspandire larga la nivel global si national, ci si printre cele mai temute afectiuni. Aceasta din cauza complicatiilor medicale pe care le risca pacientul si a schimbarilor importante pe care la are asupra stilului de viata obisnuit.

Cuprins

Numarul pacientilor cu diabet zaharat s-a dublat
Complicatiile cardiovasculare cauzeaza decesul in 50% din cazurile de diabet tip II
Protectie cardiovasculara, renala si hepatica cu arginina

Numarul pacientilor cu diabet zaharat s-a dublat

Comparand cifrele din ultimii aproximativ 30 de ani, se observa pe parcursul unui deceniu o crestere spectaculoasa a numarului global al persoanelor afectate de diabet zaharat. In 1980 se inregistrau 153 de milioane de pacienti cu diabet zaharat, iar in 2000 cifrele se ridicau la 171 de milioane. In 2011 insa Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta un total de 347 de milioane, de doua ori mai mult fata de datele inregistrate in urma cu doar aproximativ 10 ani.
Trendul de ascensiune rapida a incidentei cazurilor de diabet se mentine si la nivel national. In anul 2006 in Romania erau 400.000 de cazuri de diabet zaharat inregistrate. Sase ani mai tarziu numarul s-a dublat.

Complicatiile cardiovasculare cauzeaza decesul in 50% din cazurile de diabet tip II

Complicatiile cardiovasculare cu consecinte fatale apar in jumatate din cazurile de diabet de tip II, cea mai frecventa forma a acestei afectiuni. Rezistenta la insulina si hiperinsulinismul reprezinta elementele centrale in etiopatogenia diabetului zaharat de tip II.

Dincolo de implicatiile la nivelul metabolismului glucidic, rezistenta la insulina va conduce la modificari importante ale profilului lipidic. Statusul hiperglicemic persistent conduce la aparitia leziunilor micro si macrovasculare si la aparitia complicatiilor caracteristice: hipertensiune arteriala, cardiopatii, neuropatii, retinopatie diabetica si afectare renala. Problemele cardiovasculare in diabet sunt accentuate de asemenea si de factorul obezitate, asociat adesea cu aceasta afectiune. Tabloul metabolic este complicat prin ascocierea dislipidemiei. In acest context pacientii asociaza frecvent steatoza hepatica si ateroscleroza.

Statusul hiperglicemic este cel care favorizeaza si formarea compusilor de glicare avansata (AGE), molecule proteice/lipidice legate nonenzimatic de molecule de zaharuri. Acestia reprezinta un factor principal in etiopatogenia complicatiilor de natura cardiovasculara. Practic, ei devin nocivi prin modificarea scheletului proteic ce impune arhitectura tesuturilor - matricea extracelulara. La acest nivel, compusii de glicare avansata vor genera legaturi intre fibrele matriceale, modificand dispunerea fireasca a acestora si rigidizand scheletul pe care il formeaza. Modificarile produse de compusi asupra matricei extracelulare conduc printre altele si la o rigidizare a peretelui vascular. In plus, se leaga de receptori specifici prezenti pe suprafata mai multor tipuri celulare, printre care celulele endoteliale si monocite. In consecinta, fixarea compusilor de glicare avansata la nivelul acestor receptori (RAGE) si modificarile structurale produse la nivelul matricei extracelulare conduc la cresterea permeabilitatii si aparitia proceselor inflamatorii vasculare. Scaderea nivelului oxidului nitric, care joaca un rol esential in mentinerea elasticitatii si in functionarea optima a vaselor de sange, si cresterea stresului oxidativ favorizeaza aparitia ateromatozei. Legarea AGE conduce la o disfunctie endoteliala marcanta si cresterea riscului de aparitie a trombozei. Modificarile micro si macrovasculare impun un efort cardiac marit. Efectele negative ale compusilor de glicare avansata se resimt si la nivelul vascularizatiei coronariene. In plus ei conduc si la aparitia unor modificari structurale ale miocardului. Rezultatul final este insuficienta cardiaca.

Problemele cardiovasculare se rasfrang si asupra rinichilor, o situatie des intalnita. Ateroscleroza la nivelul vascularizatiei renale va conduce la activarea sistemului renina-angiotensina, reprezentand unul dintre mecansimele implicate in producerea hipertensiunii arteriale in contextul diabetului zaharat. In timp, modificarile vasculare de la nivel renal pot conduce la afectarea grava a rinichilor si la aparitia insuficientei renale.

Protectie cardiovasculara, renala si hepatica cu arginina

Produsul 100% natural L-Arginine 1000mg, 30 de tablete RapidSolv®, de la Secom® are rol de protector cardiovascular, hepatic si renal si contine 1000 de miligrame de arginina per tableta. L-Arginine 1000mg contribuie la cresterea sensibilitatii receptorilor insulinici si la stimularea secretiei de insulina la nivel pancreatic. Produsul contribuie si la formarea oxidului nitric, care dilata si relaxeaza vasele sangvine si le mentine elasticitatea. De aceea, L-Arginine 1000mg este benefic pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei periferice si oxigenarea muschiului cardiac. Un alt beneficiu consta in contributia sa la reducerea progresiei placii aterosclerotice, a oxidarii colesterolului LDL (colesterolul “rau”) si la reducerea agregarii plachetare. In plus, L-Arginine 1000mg contribuie la protejarea rinichilor. Produsul asigura o perfuzie renala corespunzatoare si protejeaza vascularizatia de la acest nivel prin reechilibrarea nivelului de oxid nitric.

Secom® este compania romaneasca lider de autoritate in solutii de medicina integrativa care raspund nevoilor unui lifestyle sanatos al omului modern. Portofoliul Secom® acopera toata gama de afectiuni, cuprinzand peste 180 de produse 100% naturale, o mare parte unice pe piata din Romania: vitamine si minerale, extracte standardizate din plante, fructe si legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice si prebiotice, o linie speciala de produse pentru copii si creme medicinale.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate. Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom® (0800 873 266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.

Produse recomandate


  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    234,00 lei
  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    52,00 lei
  • 30 tablete ActivT...
    Pret obisnuit
    236,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    93,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare