atentie-la-alimentatie-neglijenta-poate-cauza-gastrita

Gastrita este cauzata de cele mai multe ori de o serie de factori care tin de regimul alimentar dar si de alte obiceiuri de viata ale unei persoane. Ce alimente consumam si in ce cantitate sunt primele aspecte pe care trebui sa le analizam cand incepem sa resimtim dureri abdominale, balonare, arsuri stomacale si lipsa apetitului. In aceeasi masura orele de masa tarzii, consumul de alcool si de tutun isi pun amprenta asupra sanatatii sistemului digestiv.

Cuprins

Gastrita, cauze si simptome
Ce alimente sa evitam cand avem gastrita

Gastrita, cauze si simptome

Gastrita reprezinta inflamarea, iritarea sau lezarea mucoasei gastrice, o membrana care imbraca si protejeaza interiorul stomacului. Mucoasa gastrica este acoperita de mucus, o substanta vascoasa care faciliteaza deplasarea alimentelor in stomac. In cazul gastritei cantitatea de mucus scade, facilitand lezarea mucoasei si ingreunand tranzitul alimentelor. De asemenea, gastrita inseamna si cresterea aciditatii sucului gastric, un lichid secretat de mucoasa gastrica pentru digerarea alimentelor.

Anumite alimente, in special cele tip fast food, consumate frecvent sau la ore tarzii afecteaza mucoasa gastrica. Un alt factor legat de alimentatie care favorizeaza aparitia gastritei este lipsa unui program orar de luat masa bine stabilit. Iar stresul, consumul de tutun si de alcool contribuie la aparitia gastritei.

Gastrita are manifestari mai intense in anotimpurile de tranzitie, primavara si toamna. Printre simptome se numara spasmele si durerile abdominale aparute in special imediat dupa masa. Senzatia de balonare, de greata, lipsa poftei de mancare si durerile de cap sunt alti indicatori ai aparitiei gastritei. Simptomele pot fi intensificate atunci cand consumam alimente prea reci sau prea fierbinti, condimentate sau in cantitati mari.

Ce alimente sa evitam cand avem gastrita

Carnea grasa sau afumata, inclusiv mezelurile si conservele, condimentele puternice, precum piperul, si legumele “iuti” cum sunt usturoiul, ceapa si ardeiul iute sunt de evitat pentru a nu accentua problemele gastrice. Ridichiile, fasolea, mazarea si conpoida sunt legume tari, bogate in celuloza si nu sunt recomandate.

Rosiile, baturile acidulate si alimentele cu gust puternic, care cresc secretia sucului gastric, precum si deserturile cu zahar nu trebuie sa faca parte din dieta daca avem gastrita. De altfel, fructele si legumele nefierte nu sunt recomandate pentru ca se digera mai dificil. Iar din randul fructelor, sunt de evitat in special merele, citricele si afinele. O alta categorie de alimente care trebuie ocolite cand avem gastrita sunt cele prajite, alaturi de semipreparate sau de fast food.

(articol actualizat la data 06-01-22)